torstai 19. marraskuuta 2020

Menoa meiltä ja muualta

 Helsingin pormestarivaali on muuttumassa mielenkiintoiseksi. Kyse on ensi kevään kuntavaaleista. Helsingissä, Tampereella ja muutamissa muissa kaupungeissa vaalit voittaneen suurimman puolueen ehdokkaasta tulee Pormestari. Nykyinen pormestari Jan Vapaavuori ilmoitti, ettei ole enää Kokoomuksen ehdokkaana. Nyt jo pormestariehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet demareiden ja vihreiden nykyiset apulaispormestarit. Näiden lisäksi perussuomalaisten Halla-aho, nyt- liikkeen Harkimo ja kaikkien muiden liikkeiden Väyrynen ovat ilmoittautuneet kisaan. Kokoomus kosiskelee Stubbia, mutta tämä ei liene kiinnostunut työteliäästä hommasta, jossa joutuu tekemään oikeita (paska)hommia.

Itsenäisyyspäivää vietetään perinteisesti kotona telkun ääressä. Näin kertoi presidentti Niinistö. Linnassa presidenttipari on luonut pateettista niinistö-haukio tunnelmaa runojen, musiikin ja näyttelemisen keinoin. Ketään ei ole kutsuttu kättelemään, syömään ja juomaan tai tanssimaan. Eliitti joutuu tyytymään sekin kotisohvaan tai kenties golfklubin illallisiin. Näin kansalaisten erot ovat kaventuneet. Tämä sopii hyvin aneemiseen koronafiilikseen. Kättelyjä voi katsella menneiltä vuosilta. Samaa tyyliä on luvassa jouluaattona Turussa. Joulurauha julistetaan tutussa paikassa kaupungintalon parvelta, mutta ilman yleisöä. Alue tullaan eristämään aidoilla ja kansalaisia kehoitetaan noudattamaan karanteenimääräyksiä koko joulun ajan. Rauhallisesti.

Liigan pelikiellot puhuttavat jälleen. Tai oikeastaan niiden puuttuminen. Hifkin Lundell ja Kärppien Puljujärvi eivät saaneet mitään kurinpidollisista rangaistuksia törkytaklauksistaan. Sensijaan monille nimettömämmille pelaajille niitä lätkäistiin kaksin verroin kohun noustua. Asia on toki niin, että joukkueiden kassat eivät kestä tähtihyökkääjien puuttumista. Kyllä liigassa sen verran pelisilmää löytyy. 

Lätkästä on puhe myös Valko-Venäjällä ja EU:ssa. Valko-Venäjän jääkiekkopomon kerrotaan seuranneen sivusta oppositiopoliitikon surmaan johtanutta pahoinpitelyä. Nyt kansainvälinen jääkiekkoliitto on siirtämässä kisoja. Samoin EUn ulkoministerit miettivät toimia Valko- Venäjän johtoa vastaan. Mukaan lukien jääkiekon MM-kisojen boikotointi. Veikkaisin, että kisat siirretään. Syynä pahentunut koronatilanne.

Etiopian rajamaakunnassa Tigrayssa on sotatila. Peräti 36 tuhatta ihmistä on paennut Syyrian. Nobelin rauhanpalkinnon viime vuonna saanut Etiopian presidentti Ahmed ei suostu rauhanneuvotteluihin vaan on lähettänyt joukkoja paikalle. Näin se on mennyt viime aikoina. Liika rauha tekee rauhattomaksi. Harmillista, että tavallinen kansa joutuu kestämään näitä rauhan miehiä ja naisia.

Harmillista on myös Nicaraguassa ja Hondurasissa. Tavallisella kansalla menee myös näissä maissa huonosti. Pyörremyrsky tai hurrikaani Iota runtelee Väli-Amerikkaa rajusti. Kauheinta asiassa on hurrikaanien yleisyys. Tämä on kauden 30. hurrikaani. Juuri kun edellisistä on toivuttu ja paikkoja korjattu, tulee uusi entistä raivokkaammin myrsky. Ei käy kateeksi paikallisia ihmisiä. Kolumbian presidentti vaati muita maita osallistumaan jälleenrakennukseen, koska ilmaston muutos on hurrikaanien syntymisen syy ja siitä ovat vastuussa muutkin valtiot. Kolumbiaan kuuluva saari tuhoutui Iotan voimasta 98 prosenttisesti. 

EUn piirissä väännetään uudesta budjetista. Unkari ja Puola vastustava oikeasti oikeusvaltioperiaatetta. Näennäisesti ne tinkaavat lisää rahaa. Oikeusvaltioperiaate ehdittiin hyväksyä jo aiemmin. Siihen ei voi enää puuttua. Nämä kaksi oikeusvaltion romuttajaa haluavat kuitenkin mitata lisää avustuksia. Mitä, jos EU päättäisi laittaa niskoittelevat maat vuoden-parin jäähylle. Ei tukia eikä äänivaltaa. Menisikö siinä Orbanilta ja Dudalta populismi väärään kurkkuun ?



Ei kommentteja: