maanantai 2. marraskuuta 2020

Iloisista uutisista, päivää !

Maailman ilmastotieteen järjestön pääsihteerin Petteri Taalas sanoo, ettei maailman ilmastokatastrofi uhkaa vielä lähivuosina. Lukuisten tutkimuslaitosten tekemien tutkimusten mukaan suunta on huono, muttei vielä ole mitään syytä heittää kirvestä kaivoon. Työtä on tehtävä valittamisen sijaan ja paljon. Paljon positiivisia merkkejäkin on ilmassa. EU:n, Kiinan ja Japanin päätöksissä hiilineutraalin aikakauden saavuttamisesta 2050-2060 vuosiin mennessä On hyvä suunta. Myös Yhdysvalloissa useat osavaltiot ovat tehneet tärkeitä päätöksiä ilmaston lämpenemisen estämiseksi.

Tampereen kaupunki ennakoi, että tämän vuoden talousarvio jää ylijäämäiseksi. Vuosikausiin budjetti on ollut alijäämäinen. Jokavuotiset erityissairaanhoidon ylitykset ovat johtaneet talousongelmiin. Nyt ollaan menossa plussalle. Kunnallisveroprosenttia on nostettu ja sen tuotto on kasvanut merkittävästi. Hallituksen kunnille suunnatut avustukset ovat nekin parantaneet tilannetta. Todennäköisesti koronan vaikutuksesta keväällä käyttömenot ja palvelujen käyttö ovat myös vähentyneet. Jos tämä ennustus pitää paikkansa, me kaikki veronmaksajat olemme oikein iloisia.

 Karjala-turnaus pelataan tulevana viikonloppuna. Vaikka joukkueet ovat B-joukkueita, ei haittaa. Meikäläinen aikoo katsoa kaikki matsit. Venäjältä tulee nuorisojengi. Suomesta ja Tšekistä liigan pelaajista koostuvat joukkueet ja ruotsalaiset ovat paikallisia lätkästaroja. Hyvä kun vähän huonommatkin pelaajat pääsevät kehiin. NHL ja KHL loistavat poissaolollaan, mutta hällä väliä. Tärkeintä on osanotto. Osanottoni.

Kimi Räikkönen osoitti jälleen suuruutensa ajamalla Imolassa yhdeksänneksi. Näin Jäämies palkitsi heti tallinsa Alfa Romeon ja tehdyn uuden jatkosopimuksen. Kimillä onkin jo peräti 4 pistettä. Tärkeintä ei ole voitto vaan osanotto ja muhkea palkka. Osanottoni. Bottaksella meni huonosti. Hän oli kisan toinen. Pisteitäkin on kertynyt vain jotain vähän päälle 170. Mestaruus on karannut käsistä. Voi, voi, miesparkaa !

Yhdysvalloissa Purduen yliopistossa on tehty valkoistakin valkoisenpaa maalia. Se torjuu auringon valoa 95 prosenttisesti. Maalilla pystytään viilentämään asuntoja. Keskipäivällä maali viilentää 1,7 astetta ja yöllä peräti 10 astetta. Viilentymisen kautta Saadaan tuntuvia energian säästöjä, joilla voi olla merkittävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen. Jatkossa maalia kehitetään yleiseen tuotantoon ja käyttöön.

Berlin-Brandenburin lentokenttä on vihdoinkin valmistunut. Tämä ikuisuushanke valmistui 9 vuotta myöhässä ja maksoi 6 miljardia enemmän kuin alkuperäinen suunnitelma. Berliinin, Brandenburgin ja valtion yhteistyö aiheutti paljon ongelmia, samoin suunnittelu ja rakentaminen. Nyt se on kuitenkin valmis ja Berliinillä on tasokas lentokenttä. Harmillista, että lentoliikenne on kuihtunut koronan takia minimiin. Tappiota taitaa tulla seuraavat kolme-neljä vuotta. Berliiniin matkustajilla tai sieltä lähtevillä on kuitenkin uusi uljas lentokenttä, terminaaleineen ja kiitoratoineen.

Syysmyrsky on täällä tänään. Mikä siinä sitten on iloinen uutinen ? Se, ettei se ole hurrikaani, taifuuni tai maanjäristys. Filippiineiltä kuuluu oikeita myrskyuutisia. Meidän myrskyt ovat onneksi rauhallisempia, vaikka sähkökatkot ovat täälläkin melko yleisiä ja harmillisia. Vettä on sadellut ja puista ovat lehdet lähteneet.

HJK voitti taas Veikkausliigan. Miten tätä voi iloita ? Nehän ovat voittaneet melkein joka vuosi ? No, jos joku muu joukkue olisi voittanut, muut olisivat olleet kateudesta vihreitä. Nyt kukaan ei viitsi korvansa lotkauttaa. HJK voitti taas ! Ihan sama. Se on se hyvä uutinen. Se kenellä on eniten pätäkkää voittaa.


Ei kommentteja: