maanantai 23. marraskuuta 2020

Koronasta vähäsen

 Koronasyksyyn kuuluu sekä hyviä että huonoja uutisia. Hyviä uutisia ovat olleet uusien rokotteiden hyvät testitulokset. Myöskin pääkaupunkiseudun tiukennetut kokoontumisrajoitukset ovat hyviä uutisia. Pitkään on pitänyt tehdä jotain ja nyt jotain on tehty.

Huonojakin uutisia on monia. Korona on levinnyt kiihtyvällä voimalla ympäri maailmaa. Myös meillä Suomessa. Rajoitukset ovat olleet kovin varovaisia. Kansalaisten omaa vastuuta ei suuremmin painoteta. Kevään kokemukset rajoituksista ovat ilmeisesti aiheuttaneet niin paljon kritiikkiä ja pilkun viilaamista, ettei hallitus ole enää uskaltautunut vastuuseen vaanmjättänyt rajoitukset kuntien ja sairaanhoitopiirien vastuulle. Tartunnoista tiedottamista on runsaasti, mutta sekavuus ja toissijaisen laskennallisten tilastojen esittäminen ei palvele tavallisia ihmisiä.

Ehdotan, että koronatartuntojen tiedottamisessa kerrotaan tarkasti missä paikkakunnalla on tullut tartuntoja päivittäin. Isojen kaupunkien kaupunginosien tartunnat olisi syytä saada tietoon, samoin tartuntapaikat. Näiden tietojen avulla ihmiset voivat rajoittaa liikkumistaan ja harkita missä paikoissa voi käydä.

Ehdotan, että valmiuslaki otetaan käyttöön ja hallitus lähtee johtamaan rajoituksia. Periaatteessa paikallisesti pitäisi olla tarkempi tieto asioista, mutta paikallisesti päätöksenteko on varovaisempaa ja  eri aluella erilaista. Tarvitaan nopeita rajoituspäätöksiä, jotta koronan leviäminen saadaan rajattua.


Ei kommentteja: