Aluevaalit järjestettiin koronasta huolimatta. Äänestysprosentti jäi odotusten mukaisesti alle 50 %. Alueellisesta sotesta on vaikea ottaa selvää, ennenkuin saadaan hommalle jonkinlainen muoto ja toiminta.
Vaalien tuloksesta ei pysty antamaan arviota alueellisten tulosten valossa. Sen sijaan valtakunnallisen näkökulman valossa voi tehdä muutamia huomioita.
Hallitukselle aluevaalit olivat voitto. Hallitus runnasi viime keväänä eduskunnassa läpi sotemallin, jonka pohjalta käytiin nyt aluevaalit. Pitkään tahkottu uudistus on saamassa jonkinlaisen muodon. Hallituspuolueet menestyivät vaaleissa vähintäänkin kohtuullisesti.
Kokoomus oli puolueista suurin voittaja, mikäli vertaillaan valtakunnallista äänisaalista. Orpo jatkaa voitosta voittoon. Nyt olivat vuorossa aluevaalit. Kokoomus ja sitä äänestävä koulutettu väki lähtee yleensä vaaliuurnille epäselvissäkin olosuhteissa. Kokoomus lähtee mukaan aluehommiin vaikkei yksityisen terveydenhuollon rooli olekaan sen toivomissa mittasuhteissa.
SDP saavutti myös voiton. Sehän oli valmisteluvastuussa päähallituspuolueena. Äänisaalis kun oli ihan kelvollinen. Puheenjohtaja Marin oli varmasti helpottunut myös henkilökohtaisesti vaikkei ollutkaan ehdolla. Demarit halusivat sotemallin, jossa vastuu on julkisella sektorilla. Nyt se toteutuu.
Vaalien kaksinkertainen voittaja oli Keskusta. Ensin se neuvotteli demareiden kanssa maakuntiin perustuvan sotemallin. Sen lisäksi Kepu lupaili terveyskeskuksia joka kylään. Menneiden vaalien lama lienee ohi. Tästä on maukasta ponnistaa kohti ensi vuoden eduskuntavaaleja. Puheenjohtaja Saarikkoa pitää onnitella. Hän nosti toivon Keskustan kannattajille.
Perussuomalaiset kokivat karvaan tappion. Puheenjohtaja Purra yritti selitellä heikolla menestyksellä karmeaa tappiota. Nyt hän ja Putkonen joutuvat oikeasti miettimään puolueen politiikkaa. Maahanmuutto ja EU-vastaisuus ei ollut agendalla. Puolueen kapea poliittinen ohjelma sai äänestäjä kääntymään kepun puoleen. Kaiken tappion keskellä Perussuomalaisilla on orastava ongelma. Turtiaisen Valta kuuluu kansalle-puolue nousi tuhkasta. Ääripuoluetta ollaan valmiita äänestämään persujen sijaan seuraavissa vaaleissa. Kuinka paljon, se jää nähtäväksi. Vapise Purra !
Vasemmisto julistautui vaalivoittajaksi. Prosentin kymmenyksien lisä on toki voitto, varsinkin kun Helsinki ei ollut mukana. Voittajaksi pääsi kuitenkin ainoastaan puheenjohtaja Andersson, jonka äänisaalis oli maan paras. Kahdeksan prosentin kannatuksella ei paljon kesää tehdä missään vaaleissa. Varapuheenjohtaja Saravo oli tyytyväinen. Kansainväliset terveysfirmat eivät saaneet sotea haltuunsa ja valtiolta saadaan lisää rahaa kun ne loppuvat alueilta ?
Vihreät saivat katkeraa kalkkia näistä vaaleista. Yhden asian puolue ei ole profiloitunut sosiaalisiin tai terveydellisiin asioihin. Äänestäjät ymmärsivät tämän. Puolueen puheenjohtajavaihdokset ovat nekin jättäneet epäselvän kuvan kansalaisille. Nyt lähdetään pohjamudista kohti pelottavia eduskuntavaaleja. Pureeko ympäristödialektiikka vuoden kuluttua ? Nyt ei purrut.
RKP oli toinen vaalien kaksoisvoittaja. Se osasi neuvotella riittävästi maakuntia omille äänestysalueilleen. Pohjanmaalta tuli yksinkertainen enemmistö ja Itä- ja Länsi-Uudeltamaalta messevä menestys. Myös ruotsalaiset saavat äänestäjänsä liikkeelle, kun kyse on vähemmistön kielioikeuksista. Puheenjohtaja Henrikssonille voi onnitella itseään. Hän on täysverinen poliitikko.
Kristilliset yrittivät esiintyä vaalivoittajana, mutta olemasssaolo ei ole sama asia kuin vaalivoitto. Joka tapauksessa toivossa on hyvä elää (sanoi lapamato). Eikö kristillisessä maailmankatsomuksessa ole mitään annettavaa ihmisten sosiaaliselle turvallisuudelle tai terveydelle ? Varmasti on, mutta nyt se puuttui Kristillisdemokraattien vaaliohjelmasta.
Liike Nyt on olemassa. Harkimo osui oikeaan sanoessaan, että Liike on muutakin kuin yksi Harkimo Helsingistä. 20 paikkaa valtakunnallisesti on oiva saavutus. Ennen kaikkea se on orastava piikki Kokoomuksen lihassa tulevissa eduskuntavaaleissa.
Valta kuuluu kansalle eli Ano Turtiaisen uusi puolue keräsi 10 paikkaa. Se tarkoittaa uuden puolueen lähtölaukausta vai pitäisikö sanoa kiihdytysvaihe. Nyt äärioikeisto ja erilaiset ääriainekset saivat oman parlamentaarisen kodin. Eduskuntavaaleissa Perussuomalaisilla on hikiset oltavat. Yhden miehen eduskuntaryhmästä voi kasvaa 3-4 paikkainen puolueryhmä.
Tämä oli valtakunnallinen katsaus aluevaaleissa. Parin vuoden kuluttua nähdään onko aluevaltuustoilla mitään virkaa. Ja jos on, mitä ne voisivat saada aikaan. Siis mitä alueellinen demokratia voi saada aikaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti