sunnuntai 30. tammikuuta 2022

Löysässä hirressä

 Yhdysvaltojen keskuspankki pitää sijoittajia löysässä hirressä. Se kertoi nostavansa tänä vuonna korkoa useamman kerran, muttei nostanutkaan vaan ehkä maaliskuussa. Pörssikurssit ovat vajonneet, nousseet, sakanneet ja olleet vailla suuntaa. Eräs syy koronnostoon on inflaation kasvu. Yhdysvalloissa inflaatio on ollut 7 %. Se johtuu osin valtion suurista tuista yksityisille kansalaisille. Kun kansalla on ollut ylimääräistä rahaa, hinnat ovat nousseet. Sijoittajien levottomuus on levinnyt ympäri maailmaa ja rajuimmat ennustukset povaavat jopa rajua pörssikuplan puhkeamista. Tätä sanotaan keskuspankkikapitalismiksi.

Venäjä presidentti Putin ja koko Kremlin hovi ovat yrittäneet sinnikkäästi saada USAlta ja NATOlta vastauksia puolustusliiton laajentumista koskeviin kysymyksiin. Venäläiset halusivat kirjallisia vastauksia muutamiin kysymyksiin. Tämä ”Mekin olemme olemassa”-politiikka on kantanut hedelmää. Tosin vasta kun Venäjä ja Valko-Venäjä juoksuttivat joukkojaan sotaharjoituksiin Ukrainan rajalle. Nyt Länsi on luvannut Ukrainalle aseita ja pieniä joukkojakin on tulossa USAsta Eurooppaan. Näin jännitys Euroopassa on kiristynyt ja huomio muista Venäjän ja Valko-Venäjän aggressiivisista toimista on siirtynyt rajakonfliktiksi. Rautaa rajalle, siitähän se rauha saavutetaan ? Putin haluaa pitää koko Eurooppaa löysässä hirressä ja antaa arvailijoiden veikkailla, mitä hänellä on mielessään. Todellinen tavoite on selvä. Vahvistaa Venäjän asemaa vakiinnuttamalla oma etupiirinsä ja estämällä NATOn laajeneminen Ukrainaan, Suomeen ja Ruotsiin. Tosin näillä toimilla Putin suorastaan ajaa mainitut maat NATOn syliin.

Valtteri-myrsky on sekoittanut Suomen. Valtteri pitää löysässä hirressä autoilijoita, kiinteistön hoitajia, pääkaupunkiseudun väkeä, ulkoilijoita, lumen auraajia, VRää ja Finnairia. Myrsky (lue: tuuli) ja lumisade ovat tietenkin ilmastonmuutoksen aiheuttamia. Vinkki äänestäjäkadosta kärsiville Vihreille. Nyt kannattaisi nosta tikun nokkaan sateet, tuulet, pakkaset, nuoskat ja muut ilmastonmuutokset. Kansa ymmärtää pian, että olisi pitänyt äänestää Vihreitä, sillä hehän ovat puhuneet aina (kunnallisvaaleissa, eduskuntavaaleissa, aluevaaleissa, presidentinvaaleissa) ilmastonmuutoksesta. Sillä saadaan gallupit sojottamaan pystysuoraan ylös, kohti 12% kannatusta. Vinkki myös  äänestäjäkadosta kärsiville perussuomalisille. Maahanmuuttajien vika koko Valtteri-myrsky. Maahanmuuttajat ovat vieneet kauneimmat naiset, parhaat työpaikat, asumis- ja toimeentulotuet ja Veikkausliigan joukkueiden avauskokoonpanot. Kovat tuulet ja valtava lumisade on maahanmuuttajien tekosia. Kyllä ne ovat niin ovelia, että ovat keksineet Valtterinkin. Kansan pitää saada tietää totuus, jonka jälkeen kaikki äänestävät perussuomalaisia.

Pekingin talviolympialaiset lähestyvät ja suomalaiset penkkiurheilijat roikkuvat löysässä hirressä. Syynä on tietenkin korona. Miten pitää suomalaishiihtäjät ja lumilautailijat kuplassa, vakuumissa ja eristyksissä ? Kerrankin on tarjolla kasapäin mitaleita suomalaisille. Mutta, mutta ! Nyt jännitetään miten nopeasti korona siirtää karanteeniin perinteisten mitalimaiden Norjan, Norjan ja Norjan urheilijat kisoista. Tämä avaisi terveille suomalaisille mitalisateen mahdollisuuden. Ensi viikon lopulla alkaa tämä jännitysnäytelmä. Siihen asti on vain purtava hammasta ja koetettava kestää. Joitakin vinkkejä norjalaisten koronatartunnoista onkin jo kuulunut.

MaRa eli ravintoloiden äänenkannattaja on tehnyt pitkää ja vankkumattomat työtä korona-ajan vääryyksien korjaamiseksi. Nyt MaRa on löysässä hirressä. Taas kerran. Hallitus on sallinut ravintoloiden aukioloon muutaman tunnin lisäaikaa, mutta eihän se riitä alkuunkaan. Elinkeino on vaakalaudalla. Valtion tuet ovat aina olleet riittämättömiä. Koko korona on valtion keksintö, jolla yritetään rapauttaa hienoa elinkeinoa. Sitä paitsi yksikään asiakas ei ole koskaan saanut koronaa ravintolasta. Ravintolat ovat turvallisia, koska niissä kaikilla asiakkailla on koronapassi, niissä istutaan kaukana toisistaan ja käytetään maskia sekä käsihygieniaa. Mutta MaRan ongelmat eivät lopu nurkkakuntaiseen valtioon. Uusi pulma on pikkuravintoloiden perustama järjestö. Se ajaa pikkuravintoloiden tukia, koska MaRa on keskittynyt ravintolaketjuihin ja niiden tukiaisiin. Elämä koettelee kovalla kädellä MaRan olemassaoloa. Ei hätää, Suomen Siirtokarjalaisten yhdistys on päättänyt myöntää MaRalle Vuoden itkuvirsi-palkinnon. Siitä järjestö saa paljon kaivattua lohtua ja ymmärtämystä toimintaansa.

Ei kommentteja: