sunnuntai 25. syyskuuta 2022

Kiinnostavat nimet

 Meillä suomalaisilla on monenlaisia nimiä. Valtaosa kansasta on tuttua harmaata massaa. Korhonen, Lahtinen, Nieminen, Koskinen, Mäkinen, Virtanen, Hämäläinen, Rantanen, Järvinen, Manninen, Toivonen, Heinonen, Miettinen, Seppänen, Ikonen, jne, jne. Kaikkien tuntemia sukunimiä. Ne eivät hätkähdytä ketään eivätkä jää oikein mieleenkään. Näihin nimiin on helppo hukkua tai uida valtavirrassa, miten vaan. Hieman harvinaisempia, mutta tuiki yleisiä nimiä ovat Seppälä, Salo, Niinistö, Pohjola, Taponen, Hakulinen, Tuovinen, Kanninen, Virtanen, Koski, Laakso, Laaksonen, Virta, Ranta, Rantala,, Joki, Salmi, Aro, Aho, Peltola, PeltonenSuomi, Suomela, Suominen, Suomalainen, Ruotsalainen, Virolainen, Venäläinen, Karjalainen, PohjalainenMattila., Mattinen, Mikkola, Laurila, Lassila, Heikkinen, Heikkilä, Sepponen, Karila, Jaakkola, 

Mutta paljon muutakin löytyy. Peuran Jalo, Naapurin Jussi. Männyn Arvo, Paukun Aimo, Melan Anna ja Kiisselin Marja edustavat jo aivan jotain hienompaa suuntaa. Sattumaa vaiko tarkoitusta, mutta huumoria on pelissä ja hyvä niin.

Monissa ammateissa on osuvia nimiä. Poliisi Matti Pollari tai meteorologi Pekka Pouta ovat parasta A-ryhmää. Taiteilijoilla on mukavia taiteilijanimeä kuten Miina Äkkijyrkkä, Linda Liukas tai Anssi Kasitonni.

Mutta nyt itse asiaan. Monilla ihmisillä on kauniita ja sointuvat nimiä. Mikäli nämä henkilöt ovat entisiä tai nykyisiä julkkiksia, nimet saattavat tuntua tuttuuden takia tuiki tavallisilta. Toisaalta hieno nimi on hieno vaikka voissa paistaisi. Tässä listaa minun suosikeistani :

Matti Äyräpää, 

Leevi Madetoja, 

Artturi Hiidenheimo

Ritva Arvelo, 

Taisto Reimaluoto, 

Aki Alamikkotervo

Mikko-Ville Luulajan-Mikkola

Kustaa Hiekka

Juhana Helmenkalastaja

Risto Peräkasari, 

Juho Romakkaniemi

Anna Puu

Teuvo Tulio, 

Tuomas Salste

Kaari Utrio, 

Heimo Langinheimo, 

Pia Hattara, 

Arto Noras, 

Eino Jutikkala, 

Yrjo-Sakari Yrjo-Koskinen

Tätä listaa voi jatkua vaikka kuinka pitkään. Suomi on rikas kieli. Olkaamme onnellisia ja ylpeitä siitä. Jokaisella on tietysti omia suosikkeja, joten tästäkin asiasta on turha kiistellä. 



Ei kommentteja: