perjantai 23. syyskuuta 2022

Tallinnan taikaa

 Kävin Tallinnassa. Keskellä viikkoa laivamatkat ja hotellihinnat ovat kohdallaan. Ainakin vielä. Koko komeus eli laivamatkat Eckerölinella mennen tullen ja kaksi yötä Hestia Europessa maksoi 216 € kahdelta hengeltä. Siis 108 € per henkilö.  Hotellihan on satama-alueella ja halvimmasta päästä, mutta ihan kelpo paikka pikavisiitille.

Parin yön ja kolmen päivän aikana tarkkailin virolaisia hintoja. Kävin  Rimin elintavikeliikkeessä. Hintataso oli monissa tuotteissa Suomen tasoa. Joissakin korkeampikin. Esimerkiksi karjalanpiirakat, kahvi, suklaa, säilykkeet ja leivonnaiset olivat kalliimpia kuin meillä. Keskustan ravintolahinnat ovat myös kohonneet, mutta ehkä vielä parikymmentä prosenttia alle meidän hintojen. Söin F-hooneella Nasi Gorengia ja yhden ison hintaan 15 €. Ei paha !

Miten virolaisilla menee ? Jos kansalaiset saavat puolet pienempää palkkaa kuin meillä, on ostokäyttäytymisen oltava harkitsevaa ja varovaista. Noilla hinnoilla kansalaiset alkavat käyttämään pula-ajan keinoja ainakin ruoan laitossa.

Muuten turisteille suunnattu tarjonta on noussut taas entiselle tasolle. Ihmettelin keskustan viinibaareja ? Miten ne voivat kannattaa ? Turistien ja erityisesti suomalaisten määrä ei ole vielä entisten aikojen tasolla. Kenties viinibaarit ovat osoitus positiivisesta uskosta tulevaisuuteen. Huomenna hän tulee, Beckettiä lainatakseni.

Omassa kantapaikassani Vallibaarissa elämä oli ennallaan. Sama kaiku ja tyyli. Sama tuttu tunnelma baaritiskin ympärillä. Juuri muutahan pieneen baariin ei mahdukaan. Hanuristi soitteli valsseja nurkassa. Tarjolla oli taas olutta kolmella eurolla ja suolaisia kilohailileipiä hintaan 1,50 € kappale.  Mitä muuta paikalliset urokset kaipaavat!

Philly Joen Jazzclubilla oli tungosta. Usein Tallinnan jazzilloissa on ollut vähän porukkaa. Nyt clubi oli sen sijaan lähes täysi. Jamit opiskelijabändeillä. Virossa on niin vähän väkeä, ettei konsertteihin ja clubikeikoille riitä yleensä väkeä. Nyt väkeä oli hyvin paikalla ja kaiken lisäksi tiistai-iltana. Ehkä kaikki olivat opiskelijoita ? Mene ja tiedä. Nuoria kuitenkin. Olin varmasti porukan nestori.

Jotenkin tykkään Tallinnasta vaikka olen käynyt siellä varmasti kymmenen kertaa. Kaupunki näyttää ehostuvan kerta toisensa jälkeen. Ikäänkuin koronaa tai Ukrainan sotaa ei olisi ollenkaan olemassa. Miten ne sen tekevät ?


Ei kommentteja: