torstai 1. syyskuuta 2022

Pieniä uutisia

 Venäläisen öljy-yhtiön, Lukoilin hallituksen puheenjohtaja Ravil Maganov on pudonnut Kremlin sairaalan ikkunasta ja kuollut. Kremlin sairaalan ikkunoiden vaarallisuudesta on puhuttu jo pitkän aikaa. Budjettiin ei ole kuitenkaan saatu määrärahaa vaarallisten ikkunoiden korvaamiseksi. Onni onnettomuudessa on, ettei itse valtion päämies Putin pudonnut ikkunasta. Kenties hän on ollut sen verran terve, ettei ole tarvinnut sairaalan palveluita.

Brittiläinen sijoittaja Jeremy Grantham ennustaa että pörsseissä nähdään vielä lähiaikoina superkuplan puhkeaminen. Kurssit putosivat alkuvuodesta parikymmentä prosenttia. Sen jälkeen ne nousivat taas kymmenkunta prosenttia. Jatkossa on odotettavissa vieläkin suurempi notkahdus. Näin on käynyt usein ennenkin. Pian saadaan nähdä onko miehestä sijoittajaguruksi tai ennustajaeukoksi vai onko kyseessä pörssitoiminnan kylkeen kuuluva loputon spekulointi, jolla yritetään sekoittaa pakkaa entisestään.

Alaskan edustajaksi Yhdysvaltain edustajainhuoneessa valittiin demokraatti Mary Peltola. Hän edustaa Alaskan alkuperäiskansoja eikä ole taustaltaan miljonääri. Peltola voitti paluuta yrittäneen Sarah Palinin, joka muistetaan äärioikeistolaisen teekutsut-liikkeen johtohahmona. Osatekijänä voitossa saattaa olla myös republikaanisen junaileman aborttilainsäädännön vastustus, jolla demokraatit ovat lisänneet kannatustaan..

Kiireinen presidentti Putin ei ehdi osallistumaan eilen kuolleen Ex-pääsihteeri Gorbatshovin hautajaisiin. Gorba arvosteli viime vuosina railakkaasti Putinin toimia. Putin ja useat venäläiset pitävät Gorbatshovia syyllisenä suuren Neuvostoliiton hajoamiseen. Paitsi, että Neuvostoliitosta irtautui joukko entisiä neuvostomaita myös monet liittolaismaat ottivat harppauksen pois Venäjän vaikutuspiiristä. Siitä syitä presidentin kiireisiin. Putin kuittasi kuitenkin hautajaisasian laskemalla kukat Gorbatshovin arkulle ennen hautajaisia.

THL suosittaa uutta koronarokotusta yli 65-vuotiaille ja riskiryhmille. Se on viides lajissaan. Rokotus annetaan kolme kuukautta edellisen rokotuksen tai sairastetun koronan jälkeen. Näyttää siltä, että sekä korona että koronarokotukset ovat tulleet osaksi arkielämäämme. Ehkä joskus keksitään rokote koronaa vastaan, jota tarvitsee ottaa vain kerran.

Suomen kaunein entinen urheilija ja EM-pronssia luistelussa voittanut Kiira Korpi ei luistelekaan jääshow Lumikuningattaren pääosassa. Hän joutuu luopumaan tästä upeasta roolista aikataulusyihin vedoten. Saattaa myös olla joitakin muita syitä, mutta niistä ei kerrota nyt. Niistä kerrotaan vasta muutaman vuoden kuluttua ilmestyvässä uudessa paljastuskirjassa.

Hallitus on julkaissut uuden valtion budjetin, jossa on kiinnitetty erityisesti huomiota sähkön hinnan nousun haittoihin, lapsiperheiden ostovoimaan ja puolustusvoimien vahvistamiseksi. Budjetin kokonaissumma on 80 miljardia ja lisälainalla otetaan taas miljardikaupalla. Lapsiperheille annetaan ylimääräinen lapsilisä. Köyhät voivat ostaa sillä ruokaa ja rikkaat voivat sijoittaa sen vaikka rahastoihin. Mutta myös eläkeläiset on huomioitu budjetissa. Eläkeläiset saavat työeläkeindeksin mukaisen eläkkeiden korotuksen, joka on keskimäärin 100 €/kk. Tarkkasilmäinen eläkeläinen tosin huomaa, että eläkkeet nousevat indeksin mukaisesti huolimatta hallituksen puheista. Indeksikorotus perustuu työeläkkeiden lainsäädäntöön.  Näyttää siltä, että hallitus yrittää vetää pisteet kotiin tässäkin asiassa. Ei onnistunut, mutta hyvä yritys. Kyse taisi sittenkin olla opposition peräänkuuluttamasta vaalibudjeteista. Keskusta sai läpi  ylimääräiset lapsilisät. Demarit laskivat lasten hoitomaksuja. Vasemmisto lisäsi vähävaraisten tukimuotoja. RKP lisäsi Ruotsin kielen aloituspaikkoja peruskoulussa. Vihreät paransivat maailmaa pysäyttämällä ilmaston lämpenemisen.


Ei kommentteja: