tiistai 20. syyskuuta 2022

Uutisrintamalta

 Venäjän iki-ihanan iskelmätähti Alla Pugatshova haluaa, että hänet julistetaan ulkomaalaiseksi agentiksi.  Hänen miehensä Maksim Galkin nimettiin ulkomaalaiseksi agentiksi ja Pugatsovamhaluaa osoittaamsolidaarisuuttaan miestään kohtaan. Galkin on arvostellut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Pugatsova sanoo, että. Enäjästä on tullut hylkiö maailmassa.

Suomen hoitajalakossa ei ole saavutettu vieläkään tulosta. Super ja Tehy ovat halunneet viisivuotisen palkkaohjelman, jossa palkkoja nostettaisiin joka vuosi 3,6% yli yleisen tason. Tavoitteena näyttääkin olevan palkkojen korottaminen, mutta siten että niitä nostettaisiin 18% korkeammalle kuin muilla palkansaajilla. Eräänlainen suhteellinen palkankorotus. Siinä on se nykypäivän työtätekevien solidaarinen palkkapolitiikka. Korotukset meille, meille ja meille.

EU-komissio esittää, että Unkarin 7,5 miljardin suuruiset tuet jäädytettäisiin. Syynä on sekä maan demokratian kaventuminen että EU-tukien väärinkäyttö ja korruptio. Komissio on syyttänyt jo vuosia pääministeri Orbanin pääministeriä maan demokraattisten instituutioiden heikentämisestä ja vähemmistön oikeuksien polkemisesta. Unkarin täytyy ryhtyä toimenpiteisiin 19. marraskuuta mennessä. Päätös edellyttää EU-maiden enemmistön hyväksymistä.

Suomesta on löytynyt 3 aiemmin tieteelle tuntematonta kärpäslajia. Uusia lajeja löytyi Evolta, Lieksasta, Ilomantsista ja Kuhmosta. Kaiken lisäksi löydettiin 15 meillä aiemmin tuntematonta lajia. Ötököitä on tutkittu Metsähallituksen hankkeessa. Onko siis niin, että ilmaston lämpeneminen on tuonut uusia lajeja meille, mutta myös luonut kokonaan uusia lajikkeita koko maailmaan ? Vai eikö näitä kärpäsiä ole aiemmin tutkittu niin ahkerasti ?

Kazakstanin pääkaupungin nimi muuttuu. Taas. Uusi nimi on taas Astana. Se on ollut myös muutama vuosi sitten Astana. Kolme vuotta nimi oli Nur-Sultan. Tämä nimi tulee 29 vuotta Kazakstania johtaneen Nursultan Nazarbajevin etunimestä. Nykyinen presidentti Tokajev on kuitenkin vahvistanut asemiaan niin paljon, että haluaa muuttaa nimen takaisin Astanaksi. Alkuperäinen nimi oli Akmolinsk. Neuvostoliiton aikaan kaupungin nimi oli Tselinograd.

Tampereella Sara Hildenin näyttelyn avajaisissa koettiin melkoinen yllätys, kun kuvanveistäjä Thomas Houseagonin näyttelyssä esiteltiin näyttelijä Brad Pittin ja rockmuusikko Nick Gaven töitä. Asianomaiset herrat olivat paikalla myös lauantain avajaisissa. Kaikki oli hoidettu julkisuudelta salassa mahdollisen yleisövyöryn  pelossa. Nyt kuitenkin kaikki kansa pääsee ihmettelemään Houseagon töiden lisäksi maailman kulujen julkkisten töitä. Näyttely on heille molemmille ensimmäinen kerta eli päänavaus kuvanveiston saralla. Odotettavissa on melkoinen kävijävirta Sara Hildenin taidemuseoon.

Ei kommentteja: