keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Lääkärissä

Flunssa koetteli minua kuukausi sitten. Kuumettakin oli, mutta se hävisi parissa päivässä. Yskä ei hävinnyt. Se sinnitteli reilut pari viikkoa. Limaa oli jossain nielun ja nenäonteloiden välissä edelleen. Päätin neljän viikon jälkeen soittaa lääkärille. Olenhan perinteinen suomalainen mies, joka ei turhista kolotuksista viitsi vaivata terveydenhuoltohenkilöstön kiireisiä ihmisiä.

Soitin terveyskeskukseen. Odottelin parikymmentä minuuttia, että joku vastaisi. Nt kaikki olivat kuitenkin kiireisiä. Sitten vastattiin. Toivoin pääseväni tutulle lääkärille, jolle olin joka tapauksessa menossa kesällä muissa asioissa verikokeiden takia. Sanottiin, että hänen aikojaan toukokuulle voi soitella torstain jälkeen. Siis parin päivän kuluttua. Siihen mennessä pitkäkestoinen flunssani olisi muuttunut ikuiseksi flunssaksi. Toivoin pääseväni jonkun toisen lääkärin pakeille. Sanottiin, että seuraava vapaa aika oli 7.5. Hengitin syvään pari sekunttia ja sanoin soittavani torstaina uudelleen.

Mietin pulmallista tilannetta. Minulla näytti olevan kaksi mahdollisuutta. Menisin Acutaan ensiapuun tai varaisin ajan yksityiseltä lääkäriasemalta. Katselin netistä Acutan sivuja. Sinne mennään lääkärin lähetteellä tai kun on hätä ja hengestä kysymys. Minähän olin lähes terve. Mitä nyt kurkunpäässä ja nielussa rahisi. Menin yksityisen lääkärikeskuksen sivuille. Vapaita aikoja oli loppupäivälle noin 20 kappaletta. Seuraavaksi päiväksi oli arviolta sata aikaa erilaisille lääkäreille. Varasin ajan puolen päivän tienoolle sähköisesti.

Seuraavana päivänä käpyttelin lääkärikeskukseen. Minut ohjattiin odottemaan. Sitten sain kutsun. Lääkäri kuunteli ja katseli. Hän havaitsi laitteellaan toisessa poskiontelossa jotain tulehduksenpoikasta. Kirjoitti antibioottireseptin kolmeksi päiväksi. Juuri mitä olin itsekin ajatellut. Aikaa kului 7 minuuttia. Maksoin kassalla 67 euroa. Kassalla oli seitsemän työntekijää hoitelemassa paperitöitä. Käppäilin reseptin kanssa apteekkiin ja ostin reilun kympin lääkkeet.

Minua ihmetyttää koko tämä touhu. Onko oikeasti niin, ettei terveyskeskuksessa ole lääkäreitä ? Miten potilaiden ennaltaehkäisevää hoitoa annetaan, jos lääkäriajan saa vasta kuukauden kuluttua ? Potilashan voi silloin olla jo haudattu. Miksi yksityisellä lääkäriasemalla on lääkäreitä pilvin pimein ?
Eikö yksinkertaisin sote-uudistus olisi siirtää iso osa yksityislääkäreistä terveyskeskuksiin ennakoivaan potilastyöhön ? Kun valinnanvapaus koittaa ja kansa siirtyy yksityisille, ovatko jonot yksityisillä asemilla sen jälkeen kuukauden mittaisia ?

Ei kommentteja: