torstai 19. huhtikuuta 2018

Lääkäriaika

Minulla oli vakavansairaus vuosikymmenen alussa. Kävin sen jälkeen sovituissa tarkastuksissa ja verikokeissa viiden vuoden ajan. Olen sen jälkeen käynyt kerran vuodessa verikokeissa ja samalla terveyskeskuslääkärillä. Samalla on seurattu verenpaineiden kehitystä.

Kuukaisi sitten minulla oli flunssaa ja ajattelin käydä tällä tutulla tällä lääkärillä ja verikokeissa sitä ennen. En kuitenkaan saanut aikaa hänelle. Kävin yksityisellä, jolta sain heti ajan ja antibioottikuurin. Yritin kuitenkin viikon kuluttua varata aikaa tutulle lääkärille. Tämä siksi, että minulla on laboratorioon pysyvä näytteenotto-optio. Kävi kuitenkin niin, ettei aikoja löytynyt. Kehoitettiin soittamaan uudelleen viikon kuluttua. Niin teinkin. Silloin ilmoitetttiin, että lääkärini on lomalla,  mutta viikon kuluttua voi varata aikoja uudelle jaksoille.

Tänään soitin neljännen kerran. Taaskaan tälle tietylle lääkärille ei ollut aikoja, koska hän on kesäkuussa lomalla. Viimeeksi hän oli toukokuussa lomalla. No, ei mitään. Pyysin saada ajan joltain mieslääkäriltä. (Minulla ei ole mitään miesvaivoja, mutta olen nähnyt useamman kerran erään isokokoisen ja rennon tuntuisen mieslääkärin vastaanottavan potilaita terveyskeskuksessa.) Pitkähkön jahkailun jälkeen virkailija totesi, ettei yhtään aikaa mieslääkäreille ole saatavilla.
No, hyvä on. Pyysin aikaa kenelle tahansa lääkärille. Hetken etsinnän jälkeen sain ajan 28.5. aamuksi. Siis kuukauden ja kymmenen päivän päähän tästä.

Franz Kafkam on kirjoittanut lukuisia kirjoja, joista kuuluisin lienee Oikeusjuttu.  Tekisi mieli kirjoittaa samanhenkinen kirja, jonka nimi olisi Terveyskeskus. Arvostan suuresti suomalaista terveydenhoitojärjestelmää, mutta nyt tämä alkaa muistuttaa liikaa unenomaista Kafkan tarinaa. Joskus Spede teki vitsejä rautakaupasta. Nykyisin rautakaupat toimivat koko lailla itsepalveluperiaatteella. Yksityisille terveysasemille varataan myöskin ajat netistä. Mitähän hauskuuksia Spede keksisi tästä terveyskeskusten touhusta. Ainakin, että potilaat kuolevat ennen
kuin pääsevät lääkärin vastaanotolle.

Ps.
Eräs tuttu kertoi lapsensa saaneen kuumeen. He olivat menneet samaiseen terveyskeskukseen. Aika oli järjestynyt heti. Ettei vaan kyse olisi ikärasismista !

Ei kommentteja: