torstai 16. toukokuuta 2019

SIENA

Toscanan kierroksemme viimeinen kohde oli Siena. Se on antanut nimemsä värille, joka on vaalean ruskea eli siena. Kaupungin talot ovat kiveä, joka on väriltään vaalen ruskea. Itse kaupunki on perustettu kolmelle kukkulalle. Kaupungin sisällä on jyrkkia korkeuseroja. Tätäkin kaupunkia kiertää muuri. Asukkaita on vaivaiset 53 tuhatta. Kaksi turistien pääkohdetta ovat tuomiokirkko Duomo ja Il Campo-aukio. Se on Sienan symboli. Siellä järjestetään kahdesti kesässä Palio-niminen laukkakilpailu. Kaupungin 17 kaupunginosaa kilpailevat ratsastamalla kaupungin herruudesta. Ja kaikki ovat paikalla ja aivan ylitse pääsemättömän tosissaan. Hävinneet joutuvat vuodeksi häpeään ja voittaja ja koko sen kaupunginosa ovat koko maailman omistaja.


Kolmena Sienan päivänä olemme käyneet Duomolla, Campiolla, kulkeneet kapeita kävelykatoja ristiin rastiin, valtavilla vaatemarkkinoilla, kuuntelimme jazzia klubilla, kävimme kasvitieteellisessä
puutarhassa ja nautimme hyvistä paikallisista ruoista ja juomista.

Asuntomme on mukava 40 neliön kaksio. Olemme aivan keskellä kaupunkia, joten kävelymatkaa keskeisiin kohteisiin on muutamia satoja metrejä. Ikävä kyllä kaunis asunto on kylmä kylmällä ilmalla. Kaukolämpöä ei tule kesäaikaan. Sisäpihalla on vehreä patio, jossa aurinkoisella kelillä voi ottaa aurinkoa ja nauttia virvokkeita kukkien keskellä.


Kaiken kaikkiaan Siena on samaa laatua kuin Lucca ja Orvieto. Keskiaikaisia eli vähintään viisisataa vuotta vanhoja kivikaupunkeja. Turisteja riittää tännekin kymmeniä tuhansia. Sienan erikoispiirre ovat suuret korkeuserot, sokkeloiset kadut ja sienan väri.

Ei kommentteja: