Yhdysvaltojen ja Brasilian koronatilanne alkaa muistuttaa toisiaan. Tauti jyllää, leviää ja epidemian loppua ei näy. Kuolemantapaukset lisääntyvät loppumattomalla voimalla. Rajoituksia ei ole lainkaan tai riittävästi. Köyhä kansa ja erilaiset vähemmistöt näyttävaät kokevan koronan nahoissaan. Eikö varoitukista ja rajoituksista välitetä vai eikö niitästä ole tietoa ? Molemmissa maissa on presidenttinä populistinen johtaja. Heitä näyttää kiinnostavan vain talouden avaaminen. Heidän alkuaikojen koronakommentit ovat olleet vähätteleviä. Vieläkin Bolsunaro osallistuu mieluummin rajoitusten vastustajien mielenosoitukseen, kun huolehtisi kansalaisten suojaamisesta.
Venäjän koronatartunnat ovat nekin lisääntyneet hurjaa vauhtia. Itse asiassa Euroopan korkeimmat tartuntaluvut. Kuolemantapaukset ovat sensijaan hyvin maltilliset. Onko se totta vai tilastollinen harha. Amerikkalaislehdet ovat kyseenalaistneet venäläisten tavan kirjata kuolemia. Onko Venäjällä ja Valko-Venäjällä samanlaiset tavat ? Vain sairaaloissa koronaan kuolleet kirjataan koronakuolleiksi. Keuhkosairaiden kuolemia ei kirjata koronalistaan. Monet ovat vain kuolleet johonkin tautiin tai vanhuuteen ? Joka tapauksessa Putin on vankka johtaja, mutta hänen kädenjälkensä ei ole juurikaan näkynyt. Paitsi, että lupasi palkallisen kuukauden kansalle ja palkankorotuksia terveydenhoitajille. Vaikuttaa siltä, että seuraavien viikkojen aikana Venäjä liittyy kahden edellä mainitun maan kyseenalaiseen joukkoon, maailman koronakuolemien ja -tartuntojen kärkimaihin. Sitten myös kolme populistia keksivät yhdessä ulkopuolisia syyllisiä koronakuolemiin.
Italia, Espanja, Ranska, Saksa ja Turkki ovat myös maailman huippuja koronasta kärsimisessä. Nyt ovia aloitetaan avaamaan ja kansalaisia päästetään liikkumaan. Se tuntuu pelottavalta. Alkavatko tartunnat taas leviämään ? Kuoleman tilastot ovat maailman kärkiluokkaa paitsi Saksassa. Mitä Saksa on osannut tehdä oikein ? Ovatko he onnistuneet suojelemaan vanhuksia ja sairaita riskiryhmiä ? Mitä heiltä muu maailma voi oppia ? Taustalla on talous ja turismin rahavirrat. Jokainen maa saa
valtaisat tulot turistivirroista. Veikkaan, että turistit hakevat kuitenkin maita, joissa korona on temmeltänyt rauhallisemmin. Miljoonat turistit kääntävät katseensa muihin maihin.
Onnistumisiakin on nähty. Uusi-Seelanti, Islanti, Suomi ja Norja kuuluva tähän ryhmään. Samoin monet Balkanin maat, Puola, Baltia. Näissä maissa on onnistuttu tekemään heti alkuun rajoituksia. Se näyttää toimivan. Tai sitten kansalaisten vähäiset kontaktit koronamaihin ovat estäneet epidemian leviämisen. On syytä tallentaa kyseisten maiden kokemuksia, sillä korona tuskin häviään maailmasta tuli rokotetta tai ei.
Suomen hallituksen astuminen suoraan kantamaan vastuuta ja antamaan ohjeta ja määräyksiä on onnistunut hyvin. Kesäkuussa rajoitusten lieventämisen kautta saadaan kokemusta viruksen käyttäytymisestä. Vaaroja on, mutta uusien rajoitusten tekemiselle pitäisi löytyä tarvittaessa rohkeutta. Suunta on hyvä, mutta ylimielisyyteen ei ole syytä edes kuumina kesäpäivinä. Rajoitusten repsahtaminen merkitsee toista virusaaltoa. Sitä ei kukaan kaipaa. Urheilu- ja kulttuuritilaisuuksia aletaan availemaan ravintoloiden ja kahviloiden lisäksi. VR lisää junavuoroja. Kansa odottaa kesälomia. Mökinvuokraus on loma-ajan suosikkikohde.
Ruotsissa koronavastuu on siirretty terveyshallinnon johtajalle. Poliitikot ovat pysyneet taka-alalla. Siltä ainakin näyttää. Tulokset näyttävät toistaiseksi heikoilta. Se on outoa, kun ajattelee miten yliherkkä ja "steriili" ruotsalaisyhteiskunta on kaiken turvallisuuden suhteen. Kärjistäen sanottuna: vapaudet ensin vaikka se vaatisi ihmishenkiä. Kaiken lisäksi ruotsalaiset tuntuvat kannattavan Tengelin linjoja kuolemantapausten suuresta määrästä huolimatta. Kuinka kauan tätä valintaa svenssonit jaksavat selitellä ? Luulisin, että meillä olisi jo kapina pystyssä. Ainakin oppositio olisi tällaisen hallituksen kimpussa kuin herhiläiset. Sääli alkaa tulla naapurin touhua katsellessa. Ottakaa nyt itseänne niskasta !
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti