perjantai 8. toukokuuta 2020

Pho-keitto

Olen tehnyt useamman viikon ruokalistoja. Niiden myötä tilataan myös ruokaa kaupoista. Täysin uusi tuttavuus on vietnamilainen Pho-keitto. Muistelen syöneeni Helsingin Kruunuhaassa jotain tämän kaltaista, mutta varsinaista makumuistoa ei ole. Jouduin siis turvautumaan netin ohjeisiin. Pho-keitto ei ole ihan mikä tahansa ruoka. Se on nimetty maailman 50 parhaan ruoan listalla sijalle 28. Keitto on tullut länsimaihin Vietnamissa sotineiden sotilaiden myötä ensin Ranskaan ja sitten Yhdysvaltoihin. Alun perin Pohjois-Vietnamissa syntynyt ruoka siirtyi Etelä-Vietnamiin ja sitä kautta maailmalle.


Pho keiton idea on yksinkertainen. Perustana on pitkään kypsytetty mausteinen härkä-tai kanaliemi. Kasviksia, lihaa ja riisinuudeleita kiehautetaan nopeasti ja laitetaan kulhoon. Päälle lisätään kuumaa lientä, tuoreita yrttejä sekä limen mehua ja viipaleita. Variaatioita on runsaasti. Tämä antaa kotikokillekin mainion mahdollisuuden säveltää oma versio Pho-keitosta. Itse tein keiton liemen hieman helpommalla tavalla käyttämällä pohjana kanalientä. Tämä ohje on kasvispohjainen.

Ainekset
1 1/2 ltr vettä
Mausteliemi
2 tähtianista
1/2 tl kardemummaa
1 kanelitanko
3 kuivattua limen lehteä
4 neilikkaa
pala inkivääriä
1 pieni sipuli
2 kanaliemikuutiota
2 rkl kalakastiketta
1 tl ruokosokeria

Muut ainekset
2 ltr vettä
1 rkl merisuolaa
1 porkkana
pala jäävuorisalaattia
1 sipuli
1 mieto chili
100 gr riisinuudelia
1 keitetty kananmuna
2 rkl sitruunamehua
1/2 sitruuna (lime) viipaleina
2 rkl hoisins kastiketta tai chilikastiketta
1/4 kimppu tuoretta korianderia, thaibasilikaa tai minttua

Lisätään veteen mausteet, kanaliemikuutiot, kalaliemi, viipaloitu sipuli ja sokeri. Keitellään hiljalleen vähintään puoli tuntia, mielellään tunti.

Tämän jälkeen laitetaan toiseen kattilaan kiehumaan vesi ja suola. Pilkotaan suikaleiksi porkkana, sipuli, chili ja salaatti. Keitetään porkkanoita neljä minuuttia, lisätään sipuli ja chili. Keitetään vielä kolme minuuttia. Otetaan kasvikset pois reikäkauhalla. Lisätään veteen nuudelit, joita keitetään kolme minuuttia. Jaetaan kahteen kulhoon nuudelit, kasvikset, puolikas kananmuna. Kaadetaan päälle kuuma liemi. Lisätään yrtit, sitrunamehu ja viipaleet ja hoisins kastike.

Ei muuta kun syömään. Maku on varsin poikkeuksellinen kimara, eikä sitä voi oikein verrata mihinkään länsimaiseen makuun.



Ei kommentteja: