sunnuntai 24. toukokuuta 2020

Maailmalla tuulee

Missä oli Kim Jong-un ? Miestä ei ole näkynyt lannoitetehtaan avaamisen jälkeen kolme viikkoa sitten. Myös sitä ennen huhuiltiin Pohjois-Korean loistavan valon katoamisesta. Spekulaatioiden mukaan päämies on ollut koronaa paossa, mutta Pohjois-Koreassa ei ole kerrottu lainkaan koronasta. Toiset spekulaatiot kertovat hänen pähkäilleenmaan talouden asioita. Siinähän riittää hommia taitavammallekin talousnerolle. Viime vuonna Kim Jong-un oli vastaavana aikana 27 kertaa julkisuudessa. Nyt kadonnut mies tuli julkisuuteen maan puolusvoimien pitäessä kokousta ydinaseiden laajentamisesta. Katoaako Kim Jong-un jälleen tämän visiitin jälkeen ?

Afganistanin Taleban-liike on solminut kolmen päivän tuliatauosta maan hallituksen kanssa. USA ja Taleban sopivat aiemmin yhdysvaltalaisten joukkojen vetäytymisestä Afganistanista. Samassa sopimuksessa päätettiin vaihtaa myös hallituksen joukkojen ja talebanien vankeja  Se on sujunut talebanien mielestä kovin hitaasti. Tarkoituksen on vaihtaa 5000 talebania ja 1000 hallituksen sotilasta. Nyt julistetun tulitauon tarkoituksena lienee vankien vaihdon nopeuttaminen.

Kalifornian teknisen instituutin, Caltechin, optisen tekniikan tutkijat ovat tehneet uuden maailman ennätyksen kuvaamisen nopeudessa. He ovat pystyneet ottamaan tuhat kuvaa 70 biljoonan (70 000 000 000 000) ruudun sekuntivauhtia. Nopeudesta uskotaan olevan paljon hyötyä eritaisissa kuvamaterialiin perustuvassa tutkimuksessa.

Brasilian kirkkain valo, presidentti Jair "pieni flunssa" Bolsonaro, jatkaa koronan vähättelyä. Maassa on kolmanneksi eniten tautitapauksia maailmassa, mutta tämä neropatti on kiinnostunut vain talouden avaamisesta. Vaikuttaa siltä, että nykymaailmassa presidentiksi valitaan kovaäänisin ehdokas. Oli tyhmä tai sitäkin yksinkertaisempi, se ei haittaa. Kunhan mölinää riittää. Jos pitäis valita maailman hölmöin presidentti, kilpailu Pohjois- ja Etelä Amerikan presidenttien välillä olisi tiukka. En lähtisi arvailemaan voittajasta.

Saksassa 13.000 pahvifania oli seuraamassa Leverkusenin ja Mönchengladbachin matsia. Oman kuvansa sai pahville 19 euron hintaan. Leverkusen otti komean  3-1 kotivoiton pahvikatsojien
kannustaessa (hiljaahan ne olivat). Kotijoukkueelle jäi käteen pisteiden lisäksi messevä joukko fanien kuvia ja sievoinen summa riihikuivaa rahaa.

Kiina näyttää kyllästyneen loputtomiin Hong Kongin mellakoihin ja mielenosoituksiin. Pegingissä kokoontunut kansankongressi hyväksyi terrorismin vastaisen turvallisuuslain, jonka myötä viranomaisille tulee vankat oikeudet rajoittaa hongkongilaisten mielenilmaisuja. Hong Kongin autonomia koki nyt kovimman kolauksen sen jälkeen, kun britit siirsivät kaupungin kiinalaisten
hallintaan. Toki Kiinalla riittää näitä autonomiapulmia muuallakin. Taiwan on vaikein tapaus, samoin Tiibet, puhumattakaan uiguureista tai Venäjän rajalla sijaitsevasta Ussurijoesta.


Ei kommentteja: