torstai 29. lokakuuta 2020

Imatralla

Kävin Imatralla. Imatra on syntymä- ja ensimmäinen kotikaupunkini. Asuin ja kävin kouluni siellä. 19 vuotta vierähti Imatralla. Sen jälkeen kävin tapaamassa vanhempiani. Sittemmin viime vuosina käynnit ovat harventuneet.

Neljä asiaa jäi mieleen vierailusta. Ne ovat kaikki ainakin osittain positiivisia.

Imatran helmi on koski, Kruununpuisto, Imatran Valtionhotelli ja voimalaitos. Tämä kokonaisuus on kehittynyt hitaasti mutta varmasti. Viimeisimmät muutokset on tehty Kruununpuistoon. Mukavasti vanhaan tukkien uittouomaan valuu vettä. Potentiaalinen alue on kosken uoman ja voimalaitoksen välinen metsikkö. Hyvällä puistosuunnittelulla alueesta tulee vieläkin suurempi helmi.

Linnalan alueelle on kerääntynyt kaikkien suurimpien kauppaketjujen myymälät. Voi hyvin sanoa, että sieltä löytyy kaikki tarvittava. Keskittäminen on nykyaikaa ja automarketit kannattaa keskittää. Samalla Imatrankosken ja Mansikkalan alueet lähenevät toisiaan. Imatra alkaa näyttää enemmän kokonaiselta kaupungilta.

Ukonniemen ulkoilualueelle on keskitetty tärkeimmät liikuntapaikat. Jäähalli, palloiluhalli, pesäpallostadion, hiihtolatu, ampumahiihtostadion. Golfratakaan ei ole kovin kaukana. Järkevää liikuntapaikkojen suunnittelua, jolla kyetään vähentämään käyttökustannuksia.

Imatran kylpylä Spa Ukonniemessä ja Holiday Club Saimaa Rauhassa ovat molemmat mittavia vapaa-ajan alueita, joissa on satamäärin huviloita, mökkejä, muita asumuksia ja palveluja. Alueet sijaitsevat kilometrien päässä toisistaan. Hämmästyttävä määrä hienoja rakennuksia. Harmittavasti haaveet venäläisturistien massaturismilta ovat kuihtuneet kokoon. Alueen palvelut pitäisi myydä suomalaisille, mutta formaatti ei ole täysin toimiva. Iso määrä laadukkaita loma-asuntoja on vierekkäin metsän siimeksessä ja harjujen rinteillä. Ulkomaisia pitäisi saada alueelle, muuten rahoittajien ja omistajien kamelinselkä katkeaa. Muutaman kymmenen prosentin käyttövolyymillä ei pitkälle pötkitä. Olisi surullista, mikäli tällainen alue rapistuisi käyttämättöminä. Ehkä joku kansainvälinen eläkerahasto tai sijoittajataho ostaa nämä konkurssipesistä puoleen hintaan.

Ei kommentteja: