torstai 4. marraskuuta 2021

Hiihdon dopingsotku

 Katselin telkusta uusintana esitetyn dokumentin Sinivalkoinen valhe. Nyt vuosia tapahtumien jälkeen herää muutamia kommentteja hiihdon dopingista. Jälkikäteen ajateltuna asiat näyttävät erilaiselta, koska silloin sekä urheilijoilla, hiihdon johdolla ja suurella yleisöllä oli paljon tunnetta pelissä. Nyt aikaa on kulunut ja tunnekuohut ovat takana.

Sanoisin nähdyn perusteella, että Lahdessa tapahtuneet dopinginkäryt olivat vain jäävuoren huippu. Epäilen vahvasti, että doping on ollut arkipäivää ennen ja jälkeen paljastumisten. Hiihtoliiton johto, hiihtäjät, valmentajat ja muu sisäpiirin porukka ei ole halunnut kertoa koko totuutta, sillä se olisi romuttanut koko lajin. Ehkä monet eivät ole myöskään halunneet tietää muusta kuin itselleen välttämättömästä. Kaikki osapuolet ymmärsivät miten läheltä katastrofia oltiin ja ymmärsivät pitää suunsa kiinni. Kari-Pekka Kyro lausui kuolemattomat sanat: ”Tämä on tällaista harrastelijoiden puuhastelua”. Se tarkoittikin silloin kiinnijääneiden osaa koko dopingin käytöstä. Harrastelijat narahtivat, mutta ammattilaisten doping on jäänyt kokonaan pimentoon. Kyrö itse on kertonut tästä pienestä osiosta ja saanut petturin leiman. Muut ovat olleet lojaaleja, koska dopingin paljastumisen isoa aaltoa pelättiin.

Useita huipulla toimineita dopingvalmentajia on epäilty, samoin hiihdon johtoporukkaa. Heitä ei ole kuitenkaan pystytty saamaan kiinni dopingista eikä ole pystytty todistamaan käytön järjestelmällisyyttä. Hiihtäjät ovat itse olleet myös lojaaleja. Näin on varmistettu hiihdon sponsorituloja, valtion rahoitusta, leirityksiä, palkkiorahoja jne. Suuri yleisö on myös oman katastrofinsa elänyt. Todellinen dopingin käytön  paljastuminen olisi vienyt hiihdosta yleisön tuen. Nyt se on pystytty palauttamaan pikku hiljaa.

Olen aika varma, että joku tai jotkut tulevat vielä katumapäälle ja haluavat puhua suunsa puhtaaksi. Ennen kuinmaika heistä jättää. Käryjen jälkeen pidettiin välttämättömänä, että totuus paljastetaan kokonaisuudessaan. En usko, että niin olisi oikeasti edes haluttu tehdä. Siitä hiihto maksaisi vielä tänäkin päivänä raskaita veroja.

Ei kommentteja: