torstai 25. marraskuuta 2021

Hyviä huonoja uutisia

 Yhdysvallat on kutsunut Suomen demokratiakonferenssiin, jossa keskustellaan demokratiasta ja ihmisoikeuksista maailmassa. Presidentti Biden lupasi presidentinvaalien aikaan järjestää mainitun kokouksen. Suomi ei ole kuitenkaan ainoa osanottaja, sillä yli sata muuta maata on myös saanut kutsun. Sen sijaan kutsua ei ole lähetetty Venäjän, Kiinan eikä Turkin edustajille. Kiina on kiukkuinen, kun Taiwan kutsuttiin. Sehän on Kiinan mukaan osa Kiinaa. Joka tapauksessa kokous järjestetään joulukuun 9.-10. päivinä Yhdysvalloissa.

Suomessa on todettu 1.344 uutta koronatartuntaa tänään. Sairaaloissa on 306 potilasta, joista 42 tehohoidossa. Hectorin sanoin : Maanantai ei mittään, tiistai ei mittään, keskiviikko, torstai ei mittään. Hallitus ei mittään, eduskunta ei mittään, kunnanvaltuustot ei mittään ! Ai niin, mikä on se hyvä asia. Tietysti se, että juurikaan mitään rajoituksia ei ole. Ihmiset saavat elää miten tahtovat kuten silloin ennen. Ravintoloissa saa rallattavat ja kauppakeskuksissa ostella. Elämme kuin pellossa. Mikäs sen mukavampaa. Olemme tässäkin asiassa osanneet ottaa oppia Ruotsista. 

 Linnan juhlat on peruttu. Samoin presidentin järjestämä veteraanijuhla. Eli Presidentti sentään tekee jotain. Tosin nyt terveydenhoitohenkilöstöä ei voida kiittää presidentin vastaanotolla. Terveystilanne on huonontunut niin paljon, että kaikki liikenevät voimavarat tarvitaan koronapotilaiden hoidossa. Itse aion ottaa jälleen itseni ja vaimoni vastaan Itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Samalla kiitän meitä kansakunnan jälleenrakentamisesta ja verojen maksusta. Tarjolla on herkuttelupaloja ja kuohuvaa juomaa. Samalla voimme muistella taas talvisodan tunnelmia ja kuunnella kotimaisten viihdetaiteilijoiden jollotusta.  Näin Itsenäisyyspäivänä tavallinen kansa ja eliitti on samalla viivalla. Kotisohvalla.

Ruotsin ensimmäinen naispääministeri Magdalena Andersson ehti olla 7,5 tuntia pääministerinä kunnes hallitus hajosi. Harmillinen takaisku. Tulee ihan Jäätteenmäki mieleen. Ruotsissa ympäristöpuolue erosi hallituksesta. Opposition ehdotus valtion ensi vuoden budjetista hyväksyttiin. Tämä johti hallituksen ja Andersonin eroon. Ei hätää, sillä Ruotsissa otetaan huomisesta alkaen käyttöön biopassi.  Sen avulla voi käydään kymmenen kertaa elokuvissa puoleen hintaan. Ehtona on, että käy katsomassa kaksi ruotsalaista elokuvaa. Tällä tavoin pyritään lisäämään elokuvissa käyntiä ja ruotsalaisen elokuvan tuotantoa.

Voisiko tämä toteutua myös Suomessa ? Näyttää vahvasti siltä, että Marinin hallitus ei aio erota vaikka oppositio penää välikysymyksellä hallituksen kyberrajavalvonnan lakimuutoksia. Hallitus saanee meillä luottamuksen eduskunnalta. Entä elokuvat ? Suomalaiset saavat ehkä elokuvissa käynteihin passin, koronapassin. Sen myötä käydään katsomassa suomalaisia kriitikoiden teilaamia mutta katsojien rakastamia kotimaisia leffoja kuten Luokkakokous 3, Syke ja Omerta. Ne saavat miljoonatulot ja suomalainen elokuva voi hyvin verrattuna ruotsalaisten elokuviin.

Poliisi on saanut vihdoin kiinni Nuorisosäätiön entisen johtajan Perttu Nousiaisten. Hänen aikanaan Nuorisosäätiöltä hävisivät miljoonat ja melkein myös asunnot. Nousianen löytyi Sveitsistä tyhjillään olevasta vuoristomajasta. Rahoista ei ole edelleenkään mitään tietoa. Ex-jääkiekkoilija Jere Karalahti tuomittiin 910 € sakkoihin käräjäoikeudessa. Karalahti oli uhkaillut järjestyksenvalvojaa Levillä viime vuonna jengin kostolla ja uhitellut nyrkeillään. Järjestyksenvalvoja poisti Karalahden ravintolasta. Jalkapalloilija Karin Benzema sai ehdonalaisen vankeustuomion ehdottaessaan seurakaverilleen, että tämä maksaisi raha kiristäjille. Benzeman katsottiin osallistuneen kiristysyritykseen. Eilen Benzema teki yhden maalin Real Madridin paidassa Mestareiden liigan ottelussa.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle on valmistumassa 30.000 neliön suuruinen aula kakkosterminaaliin. Sieltä on helppo yhteys junalle ja parkkihalleineen. Se on ilmastoystävällinen toisin kuin itse lentäminen. Hukkalämpöä syntyy normaalia vähemmän ja valaistus muuttuu väkimäärän mukaan. Harmillista, ettei lentäminen ole vielä oikein lähtenyt lentoon. Joka tapauksessa komea aula odottaa tulevaisuudessa, jos lentäminen joskus vilkastuu. Mistähän löytyisi niitä lentomatkustajia.

Helsingin seurakunnat aikovat lopettaa viisi kirkkoa. Syynä on kirkkojen kalliit kiinteistökustannukset. Itse asiassa Helsingin seurakunnilla on  yli 230 kiinteistöä. Esimerkiksi Alppilan kirkon remontti maksaisi miljoonia ja sen jälkeen kiinteistökulut kaksinkertaistuisivat. Alppilan kirkon kuntosalin käyttökin on vähentynyt korona-aikaan, itse kirkosta puhumattakaan. Helsingissä seurakuntien jäsenmäärä on vuosittain vähentynyt. Nykyisin vain puolet helsinkiläisistä kuuluu kirkkoon. Sanomattakin on selvää, että sen tulee näkyä kirkon strategiassa. Nyt katse tulee asettaa lähetystyöhön. Kuten muinoin ristiretkillä, kirkonmiesten ja nykytyylin mukaisesti myös naisten tulee lähteä käännyttämään pakanoita kentälle eli kaduille, kauppakeskuksiin, kapakoihin ja kansankuppiloihin.

Ei kommentteja: