maanantai 29. marraskuuta 2021

Maanantain tärkeimmät

 Barbados on muuttunut tasavallassa. Tämä Karibian pikkuvaltion on ollut Britannian kuningaskunnan määräysvallassa aina 1600-luvulta lähtien. Vaikka maa on ollut itsenäinen Britannian kuningashuone on hallinnut Barbadosta. Ei enää. Elämä tasavaltana ja siis demokratiana alkaa. Asiasta piti järjestää kansanäänestys, mutta parlamentissa määräenemmistön turvin toimiva sosiaalidemokraattinen puolue päätti itse julistaa maan tasavallaksi. Nyt odotetaan jatkoa myös Jamaikalle. 

Väli-Amerikkalaisen Hondurasin presidentinvaaleissa uudeksi presidentiksi näyttää tulevan nainen. Xiomara Castro on voittamassa vaalit ja saamassa yli 50 prosentin äänisaaliin. Castro on tuttu nimi monelle, mutta tiettävästi hänellä ei ole sukulaisuussuhteita Kuubassakin vaikuttaneisiin nimikaimoihin. Eikös tämä Honduras ole sama maa, jonne Teuvo Hakkarainen matkustelee tämän tästä. Onko Hakkarainen saanut naiset nousemaan vallan kahvaan Hondurasissa ? Mahtaako se olla niin härski äijä !

Ruotsi saa ilmeiseti uuden naispääministerin. Magdaleena Andersson valittaneen pääministeriksi sosialidemareiden vähemmistöhallituksen johtoon. Saas nähdä rikkooko Andersson vanhan ennätyksensä 7,5 tuntia. Yhden puolueen vähemmistöhallituksella on vaikea tulevaisuus vaikka pääministeri olisi Iloinen Andersson.

Black Friday saatiin vietettyä perinteisissä merkeissä. Perjantaita kesti viikon ja vielä tänäänkin on joitakin rääppiäisiä jäljellä. Tutkijat kertovat, että Black Fridayn tarjouksissa on lisääntyvässä määrin hämytarjouksia. Hintoja nostetaan ensin ja lasketaan sitten kampanjan aikana. Joka tapauksessa alkuperäinen idea pimeistä perjantain hinnoista on muuttunut ja vesittänyt herkullisen kampanjan. Vain hintoja säännöllisesti tarkkailemalla on mahdollista pysyä kartalla, milloin tarjous on todellinen tai milloin se on tekaistu.

Öljynhinta putosi perjantaina. Syynä uusi koronavariantti, omikron tai sen pelko. Bensan hinta on ollut viime viikkoina päälle 1,90 €/litra. Kävin tänään tankkaamassa ja hinta oli vaivaiset 1,79 €. Tänään kerrottiin kuitenkin, että ilo jää lyhytaikaiseksi. Öljyn maailmanmarkkinahinta on jälleen lähtenyt nousuun, joten kahden euron litrahinta voi olla todellisuutta päivänä minä hyvänsä.

Sähkön pörssihinta on lähtenyt kiitämään ylös raketin lailla. Maanantai-illan hinnaksi odotetaan neljäsataa euroa megawattitunnilta, kun keskihinta on 264 €. Ennätyshinta on ollut peräti 1400 €. Pörssihinta on jopa viisinkertaistunut lyhyessä ajassa. Meikäläisen sopimus Tampereen Sähkölaitoksen kanssa on huomattavasti maltillisempi. Lokakuussa se oli 5,95 senttiä/kilowattitunti. Marraskuussa hinta nousi yli seitsemän sentin eli 7,95 senttiä.  Yritän laskea oman vastaavan hinnan. Mielestäni se on 79,50 €/megawattitunnilta ! Pörssisähkö on kallista näinä vaikeina aikoina.

Olkiluoto 3 ydinvoimala valmistuu vihdoinkin. Rakentaminen on ollut kuuluisan Iisakin kirkon kaltainen. Homma on 12 vuotta myöhässä alkuperäisestä suunnitelmasta. No, nyt voimala on valmis, mutta kevät menee koeajossa. Jos kaikki menee hyvin (miksi nyt menisi ?), sähköä aletaan tuottaa ensi kesänä. Eikä mistään ihan pikkujutuista olekaan kysymys. Sähköä tulee suunnitelmien mukaan 30 prosenttia koko maan sähköntuotannosta. Sen myötä Suomi olisi omavarainen. Sen myötä sähkölaskumme olisi halvempi. En usko ennen kuin näen ! Joka tapauksessa yhtiön toimitusjohtaja toivotteli ulkomaisia firmoja tervetulleiksi Suomeen halvan sähkön takia.

Vetoketjua voisi pitää äkkiseltään yksinkertaisena keksintönä. Sitä se ei kuitenkaan ole. Housujeni vetoketjuissa irtosi vedin. Se pieni lärpäke jota vetämällä vetoketju aukeaa tai sulkeutuu. Tämän jälkeen vetoketju pysyi paikallaan eikä liikkunut puoleen eikä toiseen. Puristin pihdeillä vetimen takaisin paikoilleen. Kaikki toi taas normaalisti. Opin jotain hienoa. Kun vedin on pystyssä, vetoketju liikkuu. Kun vedin on vetoketjun suuntaisesti, se toimii jarruna ja vetoketju pysyy paikallaan. Niin pieni, mutta hieno aparaatti. Kevyt, käytännöllinen, kekseliäs ja halpa.

Ei kommentteja: