keskiviikko 11. syyskuuta 2024

Ei mitään uutta auringon alla

 Näitäkin päiviä on paljon. Ihan tavallisia nimittäin. On syyskuu ja sekin kohta puolivälissä. Kesä päättyi eilen puolenpäivän aikaan. Eduskuntakin on kömpineet kotisohvaltaan laatimaan lakeja ja kinastelemaan niiden sisällöstä. Kesäurheilu muuttuu aluksi syysurheiluksi ja sitten muuttuu talviurheiluksi . Kulttuurilaitokset alkavat työskennellä täydellä teholla. Meikäläinen odottelee uutista, isoa jymypaukkua, mutta nyt pitää tyytyä tuttuihin asioihin.

Sanna Marin pääsi taas kerran otsikoihin. Hän nosti omasta yhtiöstään verottomia osinkoja. Aiemmin hän oli ehdottanut listaamattomien yhtiöiden osinkojen verollepanosta. No, sattuuhan sitä ja me kaikki olisimme toimineet varmaankin samoin. Emme ole kuitenkaan poliitikkoja. Kaikenkaikkiaan listaamattomat yhtiöt olisi hyvä saada verolle, vaikka ihan,pienelle. Joku on laskenut, että kun kaikki yhtiöt maksaisivat 2% veroa osingoista. Se riittäisi nykyisen suuruiseen osinkoveron tuottoon.

Pitkin vuotta on eduskunnan vääntänyt kättä Yleisradion toiminnan supistamisesta. Isot hallituspuolueet Kokoomus ja Perussuomalaiset haluavat supistaa toimintaa pitkässä juoksussa. Toistaiseksi sopua ei ole saavutettu, mutta nyt pikkulinnut ovat laulaneet, että torstaina vasemmistoliitto ja vihreät olisivat sopimassa asiasta tietyin ehdoin. Ylen budjetti on 564 miljoonaa euroa. Tulevina vuosina yhtiöstä ollaan leikkaamassa 200 miljoonaa. Se kuulostaa aika suurelta. En tunne tarkemmin Ylen toiminnan  suhdetta talouteen. Ajattelen, että YLE on ollut ja saisi olla jatkossakin totuutta ja sivistystä levittävä kansalaisten palvelija. Viihde voisi jatkossa olla vaikka kokonaan mainostelevisioyhtiöiden heiniä. Uutiset, dokumentit, ajankohtaisohjelmat, luonto, epäkaupallinen urheilu, koulutus, jopa terveys- ja talousneuvonantaja voisi olla ohjelmassa. Katsotaan miten käy. Laitetaanko pitkässä juoksussa Ylen asema marginaaliin vai kansan palvelijaksi ?

Suomi oli viime vuonna kiinnostava maa. Ainakin, jos katsotaan maahanmuuttoa. Viime vuonna saimme 70.000 uutta henkilöä. Vuonna 2012 Suomeen muutti 21.000 ihmistä. Paljon puhutaan maahanmuutosta ja erityisesti työperäisistä maahanmuutosta. Nyt se näyttää toteutuvan. Mitähän Perussuomalaisten puheenjohtaja Purra tästä sanoo. Heillehän maahanmuutto on ollut punainen vaate ja sen vastustaminen vaaliteema. Kaiken lisäksi juuri heidän hallituskaudella maahanmuutto on lähtenyt reippaaseen kasvuun. Tällaista on elämä. Käänteitä ja käännöksiä.

Amerikassa presidenttiehdokkaat Trump ja Harris ovat olleet yhteisessä väittelyssä. En tiedä mitään asioita tuosta tilaisuudesta, mutta Harris meni reippaasti Trumpin luo ja kätteli häntä reilusti ennen väittelyä. Siitä pisteet Harrisille. Hän osoitti olevansa itsenäinen nainen, joka ei kaipaa likasankoja ja taktikointia. Parin kuukauden kuluttua ollaan viisaanpia. Kumpi ja kampi tappeli. Kumpi voitti. (ilman kysymysmerkkiä).

Onko kukaan huomannut, että pian valitaan uusi Suomen kaunein nainen eli Miss Suomi ? Ei, en minäkään. Paitsi, että tänään iltapäivälehden sivuilla uimapuku päällä olevat tyttöset kertoivat hetken olevan lähellä. Miss Suomi-kisoille on käynyt huonosti. Aika on ajanut ohi ja hyvä niin. Ei se sinänsä minua haittaa vaikka kilpailtaisiin pituudessa, painossa tai vyötärön kapeudesta. Sama inflaatio on käynyt myös Tangomarkkinoilla. Jostain syystä, ehkä televisioinnin muuttumisen takia, Tangomarkkinat ovat menneisyyden lumia. Vai onko viihteen sisältö muuttunut ? Kuka sen tietää.

Alkoholin myynti Alkoissa on laskenut jälleen elokuussa. Erityisesti viinien ja väkevien myynti on laskenut viitisen prosenttia. Sen sijaan alkoholittomien juomien myynti on lisääntynyt Alkoissa. Eduskunnassa on asetettu selvitysmies selvittämään mitä vaikutuksia viinien tuomisesta maitokauppoihin olisi. Lisäksi käsittelyyn on tulossa alkoholin kotiinkuljetuksen sallimisen. Olisiko siinä liikeideaa tulevaisuuden Alkon strategiaksi. Alko kilpailuttaisi ja maahantoisi erilaisia juomia. Alko olisi iso juomatukku. Sen lisäksi Alko keskittyisi alkoholittomien alkoholijuomien myyntiin ja kaikenlaisten juomien kotiinkuljetuksen. Vähän niinkuin Posti.

Urheilukausi on kesälajien osalta zeniitissä. Olympialaiset ja EM kisat yleisurheilussa olivat ja menivät. Meikäläisten osalta penkin alle. Jatkossa seuraa… ei mitään. Jalkapallossa Suomi hapuilut tuttuun tapaan. Suomi on väärässä Kansojen liigan lohkossa. B-lohkon sijaan kuuluisimme C- lohkoon. Vastaavasti Ruotsi kuuluisi B-lohkoon. Selvät tappiot Kreikalle ja Englannille kertoivat totuuden. Jalkapallossa olemme jossain 50-100 paikkeilla FiFAn rankingissa. Liiga pyörähti eilen käyntiin. Yllättäen lähes kaikki liigajoukkueet ovat tehneet tappiota. Sen luulisi herättävän liigapamput. Nyt sitten jotain uutta onkin tulossa. Liigan viimeinen karsii Mestiksen parasta vastaan keväällä. Liiga ei ole enää suljettu. 

Ps. Viime hetken uutiset kertovat, että Matti Heikkinen ja Leena Paavolainen ovat saaneet potkut Olympiakomiteasta. Tulihan se päivän uutinen lopulta. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori on viisas mies ja osaa pelastaa omat pallinsa. Uhraamalla huippu-urheiluyksikön johdon, Vapaavuori katkaisi vaatimukset puheenjohtajan vaihtamisesta. Ai, kun oli nokkela ratkaisu !

Ei kommentteja: