maanantai 9. syyskuuta 2024

Jos lehmät osaisi lentää !

 Ruotsissa asuva Suomen rikkain, älykkäin, komein ja hauskin mies, Björn Wahlroos, on tehnyt uuden aluevaltauksen. Hän on alkanut jossittelemaan. Tämä tapahtui muutama päivä/viikko sitten, kun Wahlroos arvuutteli Suomen taloudelle toisenlaista kehitystä. Jos Suomen talous olisi kasvanut 17 viime vuoden aikana 1,05%, olisi meillä nyt käytössä 70 miljardia euroa. Tästä Wahlroos sai aiheen intoutua sanomaan uusimman lentävän lauseensa: ”Sanna, tule takaisin tuhlaamaan”. Tämä olisi mahdollista Ruotsin kaltaisen taloudellisen kasvun avulla.

Hyvä niin ! Leikitään ajatuksella lisää. Sanna Marin olisi siis ollut pääministeri ja valtiolla olisi ollut tämä 70 miljardia ylimääräistä. Totta kai Marin olisi ”törsännyt” heikommassa asemassa olevien ihmisten elämään erilaisien tukien ja avustusten korotuksilla. Varmasti myös Suomen keskiluokka saisi lisätiloja ja etuisuuksia tasapuolisesti. Vastaavasti rikkaiden ja isojen yritysten verotusta ja etuisuuksia pienenettäisiin. Tämän seurauksena seuraavissa vaaleissa  (siis niissä, jotka jo olivat)  hallituspuolueet eli punavihreä hallitus ja sen puolueet olisivat saaneet murskavoiton ja sama meno olisi jatkunut. Todennäköisesti Nalle Wahlroos olisi todennut Suomen olevan menossa järkyttävän suuntaan, jollei jotain isoja käänteitä heti tehdä.

Jatketaan vielä jossittelua. Jos minulla olisi ollut 80-luvulta lähtien 100€ enemmän kuukaudessa palkkaa, se olisi joskus silloin kauan sitten iso raha. Nythän se on aika pieni raha. Rahaa olisi 40 vuoden aikana 1.200€ x 40 = 48.000 € ja korkojen kanssa yli 50.000 euroa. Tämän rahan sijoittamalla rahaa olisi tullut reippaasti lisää, tosin koronan ja Venäjän sodan seurauksena lisäykset olisivat sulaneet ainakin osin. Nyt voisin kuitenkin ostaa uuden sähköisen Teslan tai yksiön sijoitusasunnoksi tai ateljeeksi Tampereen Tammelasta. Olisin siis huomattavasti onnellisempi kuin tänään. Palkka oli kuitenkin vain se mikä se oli, joten hiihtelen täällä kotona samalla tavoin kuin ennenkin. Mutta jos…

Jos Alexander Stubb olisi pääministerikautenaan ajanut härkäpäisesti läpi sote-uudistuksen vuonna 2014, meillä olisi terveydenhoito hyvällä tolalla. Heti, kun rimpauttaisi terveyskeskukseen saisi lääkäriajan seuraavalle päivälle. Lonkkaleikkauksen pääsisi ensi viikolla tai viimeistään kymmenen päivän kuluttua. Sen jälkeen potilaat alkaisivat harrastamaan triathlonia ja pyöräilyä. Mutta mikä parhainta terveyskeskuksia olisi joka kaupungissa yötä päivää odottelemassa potilaita ja ihan kaikkein parasta olisi ihmisten parantuminen. Kaikki sairaudet saataisiin parannettua ja ihmiset eläisivät sata vuotiaaksi. Se toki johtaisi eläkejärjestelmän täydelliseen uudistamiseen, mutta se onkin sitten jo toinen juttu.

Jos kaikki ihmiset Suomessa eläisivät  100-vuotiaaksi, elämä olis pitkä. Niin pitkä, että vanhainkoteihin voisi hakea vasta  90-vuotiaana. Siihen asti pitäisi pärjätä kotopuolessa. Eläkkeelle jäätäisiin 70-vuotiaana. Se olisi kivaa monelle. Ainakin niille, jotka eivät keksi mitään tekemistä eläkeiässä. Sen seurauksena Suomessa olisi tuplasti enemmän työttömiä, sillä suuret ikäluokat olisivat vieneet parhaat työpaikat ja palkat. Nuoret hortoilisivat yliopistojen käytävillä  nelikymppisiksi ja sitten perustaisivat perheen tai oman yrityksen. Se menisi sitten pian konkurssiin. Joka tapauksessa Sote olisi kaaoksessa ja täynnä ikäihmisiä. Nythän se on vain kaaoksessa. Loppujen lopuksi olisi aika kivaa elää niin vanhaksi, jos olisi vähänkin terve. Jos olisi muistisairas parikymmentä vuotta, ehtisi monta kertaa kysymään kuka vei minun kadonneen muistini ?

Jos Suomella olisi kymmenen Teemu Pukkia, olisimme voittaneet Kreikan toissa päivänä 3-0. Maamme nousisi Kansojen liigassa A-sarjaan ja voittaisi Sveitsin, Hollannin ja Italian. Euroopan mestaruusottelussa Suomi näyttäisi nopean hyökkäyksen tehon ja yksilöiden häikäisevät maalit. MM-kisoissa Ranska,  Brasilia ja Argentiina saisivat Suomesta tiukan vastuksen mitaliotteluissa. Markku Kanervaa pyydettäisiin Saksan valmentajaksi, mutta hän haluaisi valmentaa suurta Suomea. Teemu Pukki (yksi niistä) ohittaisi Messin maalimäärän ja hänestä tulisi koko maailman legendaarisin jalkapalloilija. KuPSin omista Ari Lahti valittaisiin FIFAn puheenjohtajaksi ja seuraavan MM-kisojen lahjusrahat tulisivat Suomeen. Toki lopulta Pukit vanhenevat ja häipyvät muihin tehtäviin. Joka tapauksessa Suomi olisi potkittu maailman kartalle ainakin kerran.

Jos Lauri Tähkä ei olisi silloin tavannut tiettyä naista/naisia, vaan ura olisi jatkunut käsittämättömällä nosteella. Tänään Tähkän kappaleita soitettaisiin kaikilla Ibizan ja Mallorcan biitseillä ja yökerhoissa. Super Bowlin pääesiintyjäksi kutsuttaisiin suomalainen artisti. Tähkän biisi olisi seuraavan Bondin tunnusmelodiana ja siitä tulisi käsittämätön, miljardeja kertoja ladattu suosikkibiisi. Larry Spike and the Harvest on suositumpi kuin Elvis tai Abba. Vuosikymmeniä myöhemmin nuoriso  ja heidän vanhempansa vaeltaisivat ympäri maailmaa kohti Pohjanmaalla sijaitsevaa Tähkälartanoa, Lauri Tähkän omaa kotia. Siellä sijaitsisi maailman suurin autenttinen Tähkämuseo ja studio Tähkäsound.

Jos Suomen maitokaupoissa myytäisiin kaikkea mahdollista alkoholia, Alko olisi lopetettu. Sen jälkeen menisi vuosi tai pari, jolloin suurin osa suomalaisista olisi joka päivä kännissä. Alkoholin vapauttaminen lisäisi alkoholin käyttöä mahdottomuuksia asti. Kaikkea alkoholia saisi niin helposti, että sitä ostettaisiin ja juotaisiin. Työpaikoilla olisi koko porukka kännissä tai krapulassa. Työstä ei tulisi mitään. Onnettomuudet lisääntyisivät ja ihmiset invalidisoituisivat. Alkoholi kiinnostaisi myös pieniä lapsia ja koulunkäynnistä ei tulisi mitään. Parin vuoden juomisen jälkeen sairaalat täyttyisivät maksakirroosi ja haimasairaista ihmisistä. Eloon jääneet jatkaisivat juomista kunnes alkoholi  eisi heidätkin turmioon. Vaikka valtio saisikin paikattua valtionvelkaa alkoholiveron tuloilla, maamme ei olisi enää sama maa. Mitä tästä opimme ? Jo pelkkä jossittelu vetää vakavaksi ja siksi meillä on alkoholin suhteen tiukat normit, terveellisiä elämäntapoja tukeva lainsäädäntö ja korkea moraali. Jos eurooppalaiset tavat tulevat tänne, siihen löytyy kyllä eduskunnasta vastavoimaa, raittiusväen argumentteja ja Alkon asiaa tuntevat  johtajat. Tosin nykynuoriso ei innostu alkoholista. Siinä mielessä turha jossitella.


Ei kommentteja: