maanantai 10. elokuuta 2015

A Bebop story

Tampereen Teatterikesän viimeisen päivän vetona nähtiin hollantilaisen Lars Doberman-ryhmän esitys A Bebop story Työviksen Eino Salmelaisen näyttämöllä. Ohjaajana Jeek tien Velden. Amsterdamilainen Orkater musiikkiteatteri antaa erilaisille ryhmille tuotantoalustan tehdä uutta kokeellista teatteria. Lars Doberman on neljän musiikko-näyttelijäherran muodostama intensiivinen porukka. Teemana oli jazz, bebop, trumpetisti Chet Balerin elämä ja musiikki. Esityksessä solutettiin kaikkia teemoja vuorotellen. Musiikki ja erityisesti bebop-jazz oli vahvasti kuvassa mukana. Notkeasti näyttelijät vaihtelivat biisejä,  instrumentteja ja vetäisivät upeasti harmonisen a cappelan.

Chet Baker oli amerikkalainen jazztrumpetisti, joka nousi kuuluisuuteen Charly Parkerin vanavedessä. Hän eli vuosina 1929-1988. Baker eli ja esiintyi vuosia Euroopassa. Pahan huumeriippuvuuden myötä Baker oli monta kertaa vankilassa. Hän menetti tappelussa hampaansa ja joutui opettelemaan uudenlaisen huulitekniikan. Bakerin tunnusbiisi oli My Fannyn Valentine, joka kuultiin myös Dobermanin esityksessä.

Vauhdikas ja vaihteleva esitys oli onnistunut erityisesti musiikin myötä. Hieman hyppely eri teemoissa  jätti avoimia kysymyksiä, mutta kokemus oli pääosin hieno.

Jotenkin tulee mieleen kysymys: kukahan hautoisi Suomesa esiin näitä uudenlaisia ituja.

Lars Doberman:
Reinot Scholten van Aschat
Matthijs van se Sande Bakhuyzen
Mattias Van de Vijver
Jip van den Dool

Ei kommentteja: