keskiviikko 26. elokuuta 2015

Vankilasta vastaanottokeskus

Konnunsuon vankila Etelä-Karjalassa näyttää oivaa esimerkkiä kehityksestä. Vankilasta on tehty vastaanottokeskus. Syitä muutokseen on monia. Tässä tärkeimmät syyt:

1. Suomessa on niin mukavia vankeja, että heitä voidaan valvoa jalkaan asetettavaksi pannalla tai sitten päästää ehdonalaiseen. Tunnetusti vangit muuttuvat vankilassa pahoiksi. Nyt ei ole sitä vaaraa. Sitäpaitsi mikään ei ole niin tehokasta valvontaa kuin naapurivalvonta.

2. Vankilat ovat niin auttamattoman vanhanaikaisia, ettei sinne voi laittaa Suomen kansalaisia. Huoneita on usein vain yksi. Puuttuu erilliset olo-ja makuuhuoneet. Parhaimmillaankin ne ovat tapetoimattomia ja  ahtaita. Useimmiten saniteettitiloista puuttuvat henkilökohtaiset suihkut ja saunat. Vangeille  voi tulla pelkotiloja, mielenterveyshäiriöitä tai pakkoliikkeitä. Niiden hoitaminen maksaa kansanterveydelle maltaita.

3. Valtion hallinnassa olevien rakennusten kunnostamiseen ja uudistamiseen kuluisi satoja miljoonia. On löydettävä uusia käyttötapoja, joissa ei tarvita remonttia tai sitten rakennukset on myytävä pois halpaan hintaan. Ostajia ei ole löytynyt.

4. Useat maahanmuuttajat omaavat rakentamiseen liittyvää osaamista. Yön pimeinä hetkinä he saattavat keksiä vankilalle jonkinlaisen uuden bisneksen kuten kylpylä, casino tai kebabkioski.

5.  Maahanmuuttajista on tulossa useille kunnille uusi bisnes. Tulijoita riittää ja loppua ei näy. Kunta voisi hakea maahanmuuttajia suoraan Finnairin koneilla lähtömaasta.. Säästyisi monet riskit ja vankilan täyttö olisi varmaa.  Vankilasta otettuja kuvia voisi näyttää jo lähtömaassa maahanmuuttajille, jolloin heillä olisi oikea käsitys uusista olosuhteista.



Ei kommentteja: