torstai 13. elokuuta 2015

Futismaajoukkueelle uusi päävalmentaja

Ruotsalainen Hans Backe on valittu Huuhkajien uudeksi päävalmentajaksi. Pesti alkaa vuoden vaihteessa. Backe on kokenut valmentaja, jolla on kokemusta Görän Eriksonin apuvalmentajana, Kööpenhaminen valmentajana, Meksikon valmentajana jne. Joku onkin sanonut, että Backella on helppo työ sillä paljon huonommin ei voi enää mennä kuin Paatelaisen aikakaudella. Oli niin tai näin Backella on kova tehtävä nostaa suomalaisten itseluottamusta ja pelitaso. Mitään yhtä pelityyliä Backe ei aio noudattaa vaan joukkue pelaa eri pelisysteemeillä erilaisia joukkueita vastaan.

Ongelma ei kuitenkaan ole ollut valmentaja tai pelitapa. Kylmä tosiasia on suomalaisten pelaajien taitotaso. Kun parhaat maajoukkuemiehet pelaavat kakkosluokan joukkueissa ulkomailla, ei heistä koottu maajoukkue voi pärjätä ykkösluokan joukkueita vastaan. Huuhkajat voivat pärjätä kahdella tavalla. Valmentaja saa motivoitua pelaajia sillä, että hyvillä näytöillä pelaajien on mahdollista nousta ykkösluokan joukkueisiin kuten Taino, Pukki, Forsell ja monet muut ovat tehneet. Useimmat heistä eivät ole kuitenkaan pystyneet pitämään itseään ykkösluokan vakiokokoonpanoissa. Toinen vaihtoehto on löytää uutta polvea, josta kasvaisi kovan luokan pelimiehiä. Tässä keinonsa menee vuosia aikaa, mutta tulos saattaa olla kestävämpi.

Jalkapallon ongelma on oikeastaan jääkiekko. Parhaat joukkuepelaajat suuntaavat katseensa jääkiekkoon, sillä sitä kautta on mahdollista päästä kohtuullisen suoraa tietä juniorijoukkueista  seurajoukkueisiin, siitä ulkomaille ja lopulta jopa rahakkaimmille jäille NHL:ään ja KHL:ään. Suomalaisia kiekkoilijoita on maailman parhaissa sarjoissa kymmenittäin. Jalkapallossa ehkä kaksi: Eremenko ja Moisander. Hekään eivät ole aivan maailman huippujoukkueissa.  Jalkapallo on jääkiekkoa suurempi laji, joka imee parhaita pelaajia ympäri maailman. Erityisesti kehittyneistä maista. Kilpailu ja taitotaso on jalkapallossa vaikeampi saavuteta kovan kilpailun takia. Jääkiekkoa pelataan huipputasolla vain kymmenessä tai viidessätoista maassa.

Näistä lähtökohdista katsottuna Hans Backella on toivoton tehtävä nostaa suomifutis edes pohjoismaiselle tasolle. Mutta ei lyödä miestä etukäteen. Toivon mukaan Backe keskittyy itse jalkapallon pelaamisen ja pelaajien kehittämiseen ja jättää mediatouhun muiden tehtäväksi. Sillä voi olla jalkapalloväkeä innostava ja tervehdyttävä vaikutus.


Ei kommentteja: