maanantai 3. elokuuta 2015

Neuvottelut yhteiskuntasopimuksella alkoivat

Hallitus on käynnistänyt neuvottelu yhteiskuntasopimuksella. Tavoitteena on 5 prosentin nousu työn tuottavuuteen. Määrittelyä muutettiin ay-liikkeen nurinan takia. Kiinnostavana yksityiskohtana on entisen valtakunnansovittelijan Juhani Saloniuksen nimeäminen tunnustelijaksi. Tämä tarkoittaa, että hallituksen piiristä ei löytynyt neutraalia ministeriä vetämään neuvotteluja. Salonius on yleisesti tunnustettu sovittelija, jonka myötä löytynee eri osapuolilta omat näkemykset. Hän on myös kokenut kompromissien hioja. Hallituksen rooliksi jää katsella päältä ja tsekata tavoitteen toteutuminen. Pisteet menevät kuitenkin loppupeleissä hallitukselle. Ainakin siinä tapauksessa, jos niitä on loppupeleissä 22. elokuuta jaossa.  Se on määritelty takarajaksi.

Tässä on Sipilän hallituksella kinkkinen paikka. Porkkanaa on tarjolla, mutta maksumieheksi ei saada yksipuolisesti duunareita. Johtajien kohonneet palkat ja muutamien ex-johtajien muutto verottomiin maihin ei tue Sipilän pyrkimyksiä, vaikkei niillä ole kuin symbolista merkitystä. Mikäli Sipilä joutuu toteuttamaan uhkaamaan raippoja, voi edessä olla kova yhteiskunnallinen riitely ja kenties jopa hallituksen hajoaminen. Sipilä on jo joutunut huomaamaan, ettei nykyaikana uhkavaatimuksilla saavuteta tuloksia millään foorumeilla.

Kokonaisuuden näkökulmasta yhteiskuntasopimuksen toteutuminen rauhoittaisi kansantalouden tilaa ja antaisi mahdollisuuksia taloudellisen nousun käynnistymiselle.

Ei kommentteja: