keskiviikko 1. helmikuuta 2017

PA

Lyhennys PA tarkoittaa monta asiaa, mutta tässä jutussa kyse on rahapulasta. Monilla rahaa on ollut ja sitten sitä ei enää olekaan.

Maailman maineessa porskutellut näyttelijä Johnny Depp on pahoissa rahavaikeuksissa . Depp on törsännyt rahojaan 1,9 miljoonan kuukaudivauhtia. Asuntoja on toki 14 ympäri maailmaa ja autotalleissa odottelee 45 toinen toistaan hienompaa menopeliä. Mutta rahat ovat huvenneet törsäykseen ja nyt haastemies ja velkojat soittelevat ovikelloa.

Samanlainen tilanne on entisillä Suomen huippu-urheilijoilla. Ainakin, jos on uskominen iltapäivälehtien juttuja. Kalle Palander, Janne Ahonen ja Toni Nieminen kamppailevat konkurssin partaalla, vaikka menneisyydessä tulot olivat satoja tuhansia vuodessa. Sukanvarteen ei jäänyt kuitenkaan mitään ja nyt hukka meinaa peria urheilijat.

Rankkaa on myös Alkolla. Yhtiön mukaan Alko joutuu vähentämään myymälöitä ja henkilökuntaa, mikä hallituksen esitys vahvojen oluiden myynnistä maitokaupoissa toteutuu. Laskelmien mukaan liike menettää 100 miljoonaa euroa liikevaihtona, mikä on 7 prosenttia koko liikevaihdosta. Lisäksi Alko arvioi, että maitokaupat myyvät 90 prosenttia vahvojen oluiden ja lonkeroiden myynnistä. Asiakaskunta ei ole aivan yhtä pessimistinen, sillä vähittäiskaupan odotetaan laskevan hintoja tuntuvasti.  Maitokaupoilla ei ole kallista ja tehotonta myyntiorganisaatiota kuten Alkolla vaan myynnin kulut ovat hiottu minimiin kovan kilpailun kautta.

Myös toinen valtionyhtiö Yleisradio vähentää väkeä. Ylen Tuotanto ja designe-osastolta vähennetään 63 henkilöä. Jatkossa palveluita ostetaan enemmän muilta toimijoilta.

Vuosikausia kestäneiden tappiollisten tilinpäätösten kanssa kamppaileva Tampereen Ilves on saamassa uuden omistajan. Tosin tässä vaiheessa ei ole tietoa, tuleeko omistajaksi yksi vai kymmenen henkilöä. Asiaan saadaan valaistusta ensi viikolla, kun ylimääräisessä yhtiökokouksessa Vincent Mannkaard myy oman osuutensa. Saas nähdä haluaako uusi omistaja/omistajat lopettaa vuotuiset tappiot vai jatkuuko samanlainen hurlumhei rahankäyttö.

Ei kommentteja: