sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Täältä tullaan !

Täältä tullaan ! Naistaiteilijat modernismin murroksessa.

Tampereen taidemuseossa avattiin Suomen juhlavuoden merkeissä maamme naistaiteilijoita esittelevä näyttely. Pääosin esillä on viime vuosisadan alkupuolella tai puolivälissä toimineista taiteilijoista ja heidän teoksiaan. Näyttely on kulttuuriteko, sillä esillä on useita vähemmän tunnettuja naistaiteilijoitamme.

En osaa sanoa tästä näyttelystä oikein mitään. Joitakin onnistuneita teoksia on mukana, mutta suurin osa on varovaisia ja  voimattomia töitä.  Yksi tällainen positiivinen uusi tuttavuus on Elga Sesemann, jolta on esilla aika monta teosta. Vaikuttaa siltä, että naistaiteilijoiden pääjoukko on ollut aika traditionaalista joukkoa. Tämä on murheellinen asia. Joko modernisteja sanan kansainvälisessä merkityksessä ei ole ollut tai sitten heitä ei ole löytynyt tähän näyttelyyn. Helen Schjerfbeck ja Ellen Thesleff ovat naistaiteilijoiden joukossa omassa luokassaan, vaikkei heidän töitään ole kovin monta tässä näyttelyssä.

Jonkinlainen kytkös nykypäivän naistaiteilijoihin olisi saattanut korjata tilannetta. Mutta tämä on tässä ja nyt. Tämä saattaa kiinnostaa itseäni vanhempia harrastemaalareita. Ehkä naisharrastajat saattavat saada jotain kicksejä tästä.

Ei kommentteja: