maanantai 13. helmikuuta 2017

Tampereen lentokenttä laahaa

Finavian tilastot vuoden 2015-2016 matkustajamääristä ovat raskasta luettavaa Tampere-Pirkkalan osalta. Aiemmin Helsingin, Oulun, ja Rovaniemen jälkeenn neljäntenä ollut Tampere on kontannut pahasti. Nyt edelle ovat kavunneet Turku, Kittilä, Kuopio ja Vaasa. Tampere-Pirkkalan matkustjamäärä ylittää hipoen 200.000 matkustajaa.

Tuntuu aika erikoiselta, kun viime vuoden aikana on luettu lehdistä lentotoiminnan hirmuisista tavoitteista Euroopan lentokeskuksena tai katseltu kalliita tv- ja lehtimainoksia uusien yhteyksien avaamisesta. Näyttää siltä, että uusi lentotoiminnan johtaja on onnistunut tekemään silmänkääntötempun. Ulkoisesti näyttää hyvältä, mutta totuus on toisenlainen. Voi vain arvata kun seuraavaksi seuraa sarja selityksiä ja ennusteita kasvavista luvuista. Tähän mennessä tehdyt toimet kun eivät ole ehtineet purra. Rahaakin pitäisi satsata enemmän.

Kyse onkin aika kovasta hommasta. Lukujen pitäisi kaksinkertaisrua, jotta jotain muutost olisi ilmassa. Siksi paljon matkustajamäärät ovat romahtaneet. On aika selvää, ettei asukkaille suunnattu mainonta muuta mitään. Kyse on siitä, saadaanko suuria yhtiäöitä tai halpalentoyhtiöitä kiinnostumaan Tampereessta. Kun Helsingillä menee niin hyvin, samoin kuin Rovaniemellä ja Oululla, ei Finnaviaa  kiinnosta pienten parinsadan tuhannen kenttien kehittäminen. Tampereen satsaukset ovat myös menneet lähes täysin pieleen. Vanhaan hyvään lähdettiin kaupungin korkeimmalta tasolta neuvottelemaan isojen poikien kanssa. Nyt toimintatapa on muuttunut. Tänään vastaavaa hommelia hoitelee joku  kovapalkkainen puuhailija, jonka pääasiallinen tehtävä on olla esillä mediassa ja polttaa rahaa mainoksiin. Tulos on sen mukainen.

Tampereen kaupungin johtoporras ja pormestari ovat saaneet huomiota runsailla kaupungin verovarojen investoinneilla. Sen sijaan aiempien vuosien johdon ja johtajien halu ja kyky imeä kaupunkiin ulkopuolisia toimijoita on lopahtanut. Siitä esimerkkeinä ovat jatkuvasti kasvavat työttömyysluvut, isojen yritysten hiipuminen ja  häipyminen. Vastaavasti Turun seudun ja Lounais-Suomen aikaansaannokset uusien avausten, telakka- ja autoteollisuuden  lisäämisessä on ollut upea menestystarina.



Ei kommentteja: