maanantai 3. joulukuuta 2018

BENSAN HINTA LASKEE ?

Autoilijat ovat huomanneet, että bensan hinta on yllättäen laskenut. Muutamilta asemilta 95 oktaanista bensaa on saaanut alle 1,40 €. Onko tämä unta vai viinien huumaa ? Mistä tässä on oikein kysymys ?

Kyse on pääosin Saudi-Arabian öljyn tuotannon lisäämisestä. Se on laskenut hintaa 60 dollariin barrelilta. Vastaavasti Venäjä yrittää neuvotella saudien kanssa tuotannon rajoituksista. Venäjän vientituloista 45 % tulee öljyn ja maakaasun viennistä. Toisaalta Yhdysvallat ja presidentti Trump on vaatinut öljyn hinnan pitämistä alhaalla. Sen myötä teollisuuden pyörät pyörisivät paremmin. Se mitä tulee tapahtumaa lähiaikoina, on herrojen hallussa.

Asiantuntijat ovat aiemmin povailleet öljyn hinnan kallistuvan pysyvästi. Syynä korvaavien ympäristöystävällisten energiatuotteiden käytön lisääntyminen ja öljyn rajallinen määrä. Nyt on arvioitu asiassa käyvän päin vastoin. Uusien arvioiden mukaan kestävän kehityksen energia laskee öljyn hintaa, koska öljyntuottajat haluavat saada öljyä edelleen myydyksi.

Tavallinen kuluttaja kiittää ja epäilee. Kaikki bensaan liittyvät arviot keikahtavat hetkessä päälailleen ja yleensä hinta on noussut. Niin odotetaan nytkin tapahtuvan. Oli syys sitten sysissä tai sepissä.

Ei kommentteja: