keskiviikko 26. joulukuuta 2018

JOULU ON TAAS OHI (ja arki edessä)

Tämäkin joulu alkaa olla takanapäin. Vuoden vaikein aika on ohitettu ja edessä on pientä valoa. Ainakin valoisat päivät pitenevät vaikka pakkaset vielä alkavat paukkumaan.

Maailmalla on myös tapahtunut joulunaikaan.

Etnan tulivuori on vastannut Krakataun purkaukseen omalla pölläyksellään. Maanjäristys on vahvistanut purkausta. Indonesiassa useita satoja n kuollut tsunamin seurauksena. Etna ei aiheuta tsunameita, mutta maanjäristys on kaatanut kirkontornin.

Arabiliitto on hyväksymässä jälleen Syyrian jäsenekseen. Näin Assadin uhkapeli on tuottanut tulosta. Venäjän tuella kapinalliset kukistettiin. Myös Isis on henkitoreissaan. Nyt Arabiliitto antaa menneet anteeksi ja ottaa Syyrian taas mukaan.

Japani aloittaa taas valaanpyynnin. Norja ja Islanti ovat olleet ainoita maita, jotka ovat pyytäneet valaita. Nyt Japani liittyy porukkaan. Se lupaa jättää kuitenkin Etelämantereen rauhaan valaanpyynniltä. Asiaa perustellaan valaiden lisääntyneellä määrällä ja, että valaan liha on vanhaa perinneruokaa.

Paavi on pitänyt perinteisen joulusaarnan. Siinä hän on todennut ihmisten ahnehtivan aivan liikaa ja ihmisten elämän muuttuneen entistä maallisemmaksi. Paavi toivoi rauhaa maailmaan. Erityisesti Lähi-itään, Jemeniin ja Syyriaan. Iältään 82-vuotias paavi unohti tänäkin vuonna niiden tuhansien ihmisten kärsimyksen, jonka katolisen kirkon papit ovat aiheuttaneet ympäri maailmaa käyttämällä hyväkseen viattomia lapsia.  Niin sitä herran palvelijakin näkee helpommin malkan naapurin silmässä kun omassaan.

Britannian hovissa kohistiin tulokasvaimojen huonoista väleistä. Nyt itse kuningatar Elisabeth ja poikansa Charles ovat panneet Meghanin ja Catherinen ojennukseen. Rauha maassa ja kaikilla hyvä joulumieli. Se pitää kuningaskunnan kasassa. Näin kuningatar johdattaa alamaisiaan oikealle tielle. Saisikohan Elisabeth hoidettua erään brexit-asiankin maaliin yhtä tehokkaasti ?

Samaisen maan pääkaupungin Gatwickin lentoliikennettä häiritsivat dronet. Asiasta tuomiolle ehdittiin panna brittipariskunta. Joulun alla heidät kuitenkin vapautettiin. Väärää puuta haukuttiin rankalla kädellä etenkin median taholta. Maine meni ja niin myös ihmisarvo. Nyt on spekuloitu jopa
sadan tuhannen korvauksista, jotka pariskunta saattaa saada perättömistä uutisoinneista.

Yhdysvaltojen presidentti Trump on kieltäytynyt vahvistamasta ensi vuoden budjettia, koska sieltä puuttuvat rahat muuriin Meksikon ja Yhdysvaltojen rajalle. Samalla hallinto on jäänyt jäähylle odottamaan ratkaisua muuriasiaan ja toimintavaroja hallinnolle. Trump ampuu kovilla, sillä hänen suurin vaalilupaus oli juuri tämä muurin rakentaminen. Kenen pokka pettää ensin ?

Samaisen maan valtiovarainministeri on yrittänyt soitella suurimpien pankkien johtajille, jotta markkinat rauhoittuisivat epätietoisuuden edessä. Epätietoisuutta aiheuttaa esimerkiksi valtion hallinnon rahavarojen jäädyttäminen. Markkinat ovat reagoineet kovalla laskulla. Myös presidentti on  haukkunut markkinoita ylireagoinnista. Se on entisestään laskenut osakekursseja Yhdysvalloissa ja nyt myös Japanissa. Todennäköisesti sama reaktio on edessä huomenna myös Euroopassa, kun pörssit aukeavat jouluajan jälkeen. Lisäksi pelätään todellisen pörssiromahduksen olevan edessä.

Ei kommentteja: