tiistai 18. joulukuuta 2018

VENÄJÄ - SUOMI. 5 - 0

Venäjä löylytti Suomea 5-0 Pietarissa pelatussa EHT-turnauksen ottelussa. Tätä nöyryytystä oli seuraamassa Pietarin jalkapallostadionilla 71.000 katsojaa. Näin pitikin käydä. Tämän ottelun saattoi voittaa vain kotijoukkue. Suomi sinnitteli yhden erän. Sitten Venäjän karhun kämmen heilahti. Leijonanpennut säikähtivät. Suuri yleisö sai kaivattua näytöstä. Ehkä tilanne olisi voinut olla toinen pienemmässä hallissa ja jos vastassa olisi ahne leojonamiehistö. Nyt vieraat alistuivat kovin helposti näytelmän asetelmaan.

Venäjä oli aiemmin syksyllä nöyryyttänyt Suomen poliitikkoja ja viranomaisia gsp-häirinnällä. Luvut olivat samat 5-0. Norjan ja Latvian tiedustelut olivat havainneet gps-häirintää Naton sotaharjoituksen aikana. Varovasti Suomessakin havahduttiin asiaan. Ministerit ja virkamiehet olivat vaitonaisia ja tarkkoja sanoissaan. Asioita selvitetään ja Venäjän kanssa palataan asiaan kun tarkempia tietoja saadaan. Välillä politiikot uhosivat, että kyllä Venäjälle on sanottu suoraan, ettemme hyväksy tällaista. Suurlähettilään kanssa käyty keskustelutuokio päättyi pattitilanteeseen, koska mitään konkreettista ei haluttu kertoa, sotilastiedustelusyistä johtuen. Näin ollen Venäjä levitteli käsiään ja lupasi palata asiaan, kun jotain näyttöjä on annettu. Mediasota Venäjälle lukemin 5-0. Ainakin Suomen ministerit Sipilän ja Soinin johdolla osoittivat kuuluvansa pullaposki-sukupolveen. Ei kannata sanoa mitään, ettei naapuri hermostu.

Entinen kansanedustaja, puoluejohtaja ja pääministeri Esko Aho on saanut melkoista huomiota siirryttyään jättimäisen venäläisen Sberbankin hallitukseen. Aho ja osa mediaakin on kehunut kuinka Aho on sukkuloinut taitavasti ja vielä Suomen etujen mukaisesti venäläisten oligarkkien ja pankkimiesten kanssa. Yhteyksistä on ollut Suomelle enmmän hyötyä kuin haittaa. Kokonaan toinen juttu on Sberbankin asema EUn ja Yhdysvaltojen pakotelistalla. Mitähän länsimaat ovat ajaneet takaa näillä pakotteilla ? Onko Suomen etu myötäillä Venäjää näillä omilla yhteyksillä ? Ajaako Aho omaa uraansa ja Suomen asemaa vastakkaiseen suuntaan ? Toki Venäjä tuskn taipuu Ukrainan ja Krimin asiassa, olipa Aho siellä tai täällä. Toisaalta, jos tehdään joitakin pakotteita, evätkö ne koske kaikkia jäsenmaita ja eskoahoja ? Vai onko Aholla tavoitteena perinteinen pressan virka ? Se virka, jossa on hyvät suhteet itään, tilanteesta riippumatta. Tämän matsin Venäjä voitti myös. Ehkei ihan 5-0, mutta sanotaan 5-2.

Ei kommentteja: