maanantai 17. joulukuuta 2018

Jouluinen Riika

Matkustimme pienelle lomaselle Riikaan. Tampereelta on suorat Baltic airin lennot Riikaan. Aikaa kului tunti. Lentoaikataulujen takia meillä oli neljä kokonaista päivää aikaa haahuilla Riikan katuja ja pelipaikkoja. Poikkeuksellinen matka minulle, sillä matkustimme ensimmäistä kertaa mobiililipuilla. Tsekkaus tehtiin puhelimella ja puhelimeen tulivat boarding passit. Niitä näyteltiin sitten lentoasemalla tavan takaa. Kaikki sujui kuitenkin ihan ok, vaikka jännitystä ja pelkoja leijui ilmassa. Uusia asioita on nykyisin niin raskas omaksua.

Hotelli oli Relais de Chevalier, joka oli uudenkarheia ja moderni paikka. Palvelu oli hyvää ja aamiainen ehdoton. Asiakasta palveltiin henkilökohtaisesti puurolla, paistetuilla munilla, makkaroilla, pekonilla ja pannareilla. Lisäksi oli toki seisova pöytä. Hotelli sijaitsee vanhassa kaupungissa pääkatu Kalkun ielan varrella. Ulkopuolella hotellia oli yksi kolmesta joulutorista. Villatumppuja, käsitöitä, koruja, kuumaa hehkuviinia ja jne, jne jne. Samanlaista oli muuallakin. Joulutorit tuovat keskustaan mukavaa tunnelmaa ja rauhallista eloa.

Kävimme toki myös zeppelinhallien sisään ja ympärille rakennetulla valtavalla keskustorilla. Isolla alueella on varmasti ehkä tuhat myyntipistettä sisällä ja ulkona. Ainakin näin joulunaikaan. Lohta, makkaraa, kanaa, hapankaalia, suolakurkkuja, pähknöitä, luontaistuotteita, leivoksia, juustoja, hedelmiä, villavaatteita, takkeja, kenkiä. kalentereita, jouluvaloja. No kaikkea, mitä ihminen arkisin tarvitsee. Myyjät vakuttivat kaikki olevan venäjänkielisiä naisia. Market Latgale oli reilun kävelymatkan päässä tästä valtavasta myyntitorista. Tämä oli pieni rompetori, josta löytyi kaikenlaisia laitteita ja vempaimia kodin sähkölaitteista keittiövälineisiin, kännyköitä ja niiden
kuoria, kaiuttimia, valoja,  työkaluja, sähkökoskettimia, sahanteriä, kirveitä, viiloja. Mainitsin
miljoonasta esineestä vain muutamia. Tylsistyneet miesmyyjät mittailivat vaivihkaa meitä turistien näköisiä vieraita.

Kävimme myöskin kahdessa Galleriassa. Ne olivat suuria ostoskeskuksi, joissa myytiin pääosin vaatteita. Erilainen myymäläkokonaisuus oli Bergs Bazars. Kortteli täynnä laatuliikkeita.
 edusti Kanape Kultur Centre, KKC. Puutalossa järjestetään erilaisia tapahtumia, tilaisuuksia, elokuvia, konsertteja. Lauantaina oli käytettyjen vinyylien myyntitapahtuma. Ostin eurolla Pink Floydin tuplalevyn. Toivottavasti levyt ovat ehjiä. En ole vielä kuunnellut. Roberts Bookshop on toisenlainen kirjakauppa, jossa myydään kirjoja, levyja ja pihalla oli vaatekirppis. Täältä mukaan jäi neljä cd:tä  kukin 2 euroa kappale.

Ruokapaikkoja ja kahviloita on vanhassa kaupungissa jokaisella kadulla. Kävimme kerran
saksalaisessa ravintolassa Flam (nimi viittaa flammkuheniin eli pannukakkuun). Siellä nautin alkupalana perivenäläisen sprottileivän ja votkaryypyn. Kahdesti söimme jazzravintola Trompetessa. Siellä esiintyi kaksi erilaista kitarajazzia soittavaa kokoonpanoa. Ruoka oli halpaa ja hyvää. Iso kasa perunalohkoja kastikkeella ja neljä erilaista brusettaleipää maksoivat 11 euroa. Vastapäätä oleva folkclub Ala oli tupaten täynnä. Emme mahtuneet mukaan. Paikka on saanut aikaan todellisen ihmisvirran, sillä istumapaikkoja on varmasti monta sataa. Talo tarjoaa reilut 20 erilaista paikallista hanatuotetta ja maukasta latvialaisruokaa. Musaakin soitetaan iloisella folkrevittelyllä. Il patio on italialainen kellariravintola, joka tarjoaa perusitalialaisia tuotteita. Söimme puoliksi pestopastaa ja talon pizzaa. Belgian perunoita myytiin kulman street food paikassa. Nam, melkein kuin Brysselissä. Cafe Cuba oli täynnä kuubalaista rekvisiittaa Fidelistä mojitoihin. Black magic on kellarimainen
kahvila, jossa myydään erinomaisia käsintehtyjä konfekteja ja riga balsamia. Puistoravintola Amalie
oli sadunomaisine koristeineen mainio kahvi- ja leivospaikka. Iso omenapiirakan pala maksoi
vaivaiset 1,20 €.

Olimme elokuvissa Euroopan toiseksi suurimmassa elokuvateatterissa, Kino Citadelissa. Saleja oli ainakin parikymmentä. Katseltiin Bohemian Rhapsody, Freddy Mercurystä ja Queen-yhtyeestä kertova elokuva. Alkuperäiskielellä eli englanniksi selvittiin hienosti yli kaksituntisesta musiikkileffasta.

Hotellin varaama taksi maksoi kentälle vain 15 euroa. Kadulta bongattavat masavat mitä sattuu. Lentokentällä näyttelin joka toiselle virkailijalle puhelimeni lentolippuja. Lopulta oltiin kuitenkin Pirkkalassa. Kolmen vuorokauden pysäköinti maksoi 37 € eli yhden suuntainen tilattu taksimatka. Autolla kotiin ja pää petiin. Riika jäi uniin ja muistoihin.

.

Ei kommentteja: