sunnuntai 10. maaliskuuta 2019

Huippu-urheilun tulevaisuus

Hiihtomatkojen MM-kisojen suurin yllätys ei ollut Norjan ylivoima. Tarkkasilmäiset huomasivat, että monet keski-Euroopan maat eivät ole enää menestyneet eivätkä edes lähettäneet useita urheilijoita. Sakasa, Sveitsi, Italia jne eivät enää saa huippuhiihtäjiä kisoihin. Suomi voisi seurata mukana. Annetaan Norjan voittaa jatkossa kaikki kisat ja pikku hiljaa Norja voi pitää kansalliset kisat MM-kisojen yhteydessä. Norja hukkukoon omaan erinomaisuuteensa.

Muutenkin huippu-urheilun tukea voitaisiin laittaa uusiksi. Suomi voisi keskittyä niihin lajeihin, joissa voi saada menestystä ja jotka ovat kansallisesti kovassa suosiossa. Koko huippu-urheilu voitaisiin panna remonttiin samalla kertaa. Valitaan huippu-urheilulajeiksi noin kymmenen urheilulajia. Niitä tuetaan ja niiltä edellytetään tulosta. Mikäli tulosta ei tule, tuki lakkaa. Sen myötä uusille lajeille voi tulla sauma tukeen. Yhteiskunta ei tue enää kaikkea mikä liikkuu vaan ainoastaan parhaimmistoa. Muut lajit saavat itse hakea tarvitsemansa tuen muualta.

Yhteiskunnan pääasiallinen tuki liikuntaan annetaan nuorille ja kansanterveyttä lisääviin olosuhteisiin. Niissä pitää olla myös näyttöä vaikuttavuudesta ja osanottajamääristä. Yhteiskunnan tuki kaiken maailman huippu-urheiluun on aivan tarpeetonsa. Samalla lakkaa urheilijoiden ja valmentajien itkeminen huonoista harjoitteluoloista, välineistä, voitelusta ja muusta vastaavasta. Mikäli ei-tuettujen lajien kisoihin halutaan osallistua, kustannukset hoitaa asianomainen liitto tai urheilija tai molemmat. Veronmaksajien ei tarvitse rahoittaa kaiken maailman häviäjiä vain perinteiden takia.

Ei kommentteja: