torstai 3. lokakuuta 2019

Dohasta kuuluu kummia

Ensimmäinen suomalaisurheilija pääsi karsinnan kautta loppukilpailuun. Hän on naisten pituushyppääjä Kristiina Mäkelä. Hän ei ylittänyt karsintarajaa 14,30 m, mutta tulos oli niin hyvä ja karsintarajan ylittäneitä oli niin vähän, että hypyn pituus 14,26 m riitti loppukilpailuun. Mäkelä oli katsintojen kuudes. Finaali hypätään lauantaina, jolloin on myös miesten keihään,karsinta ja naisten 100 metrin aitojen alkuerät. Huh, huh, nyt alkaa ihan jännittää. Pelastaako Mäkelä Suomen yleisurheilun pomojen päät ? Pitääkö alkaa varailemaan sopivia tontteja mitalisankarille ?

Miesten moukarissa nähtiin erikoinen episodi kisan jälkeen. Puolalaiset tekivät protestin unkarilaisen pronssimitalistin pyörähdyksistä moukarirenkaannreunoilla. Jury päätti nostaa neljänneksi sijoittuneen puolalaisen pronnille unkarilaisen heittäjän lisäksi. Molemmat saavat pronssia eri tuloksilla. Tässä sitä on kompromissiasennetta muille jaettavaksi. Ylen suomalaiselostajat ihmettelivät, miksei pronssia jaettu myös kaikille muille kilpailijoille. Eipä ole tällaista sählinkiä nähty ja kuultu koskaan aikaisemmin.

Samanlainen episodi nähtiin miesten 110 metrin aitojen jälkeen. Espanjan Ortegaa tönittiin ja hän jäi viidenneksi. Espanjan protestin jälkeen Ortega päätetiin sijoittaa pronssille ohi kiinalaisen juoksijan, jolla oli parempi aika. Näin jo toisessa lajissä jaettiin ylimääräinen pronssi protestin jälkeen

Saksalaisen miesten 10-ottelijan Kaulin pituushypyn mittaus meni järjästäjiltä pahasti "vihkoon". Mittamiehet eivät olleet tasoittaneet edellisen hyppääjän jälkiä hiekasta. Mittakone sai Kaulin hypyn pituudeksi 6,32 m. Videokuva paljasti hypyn pituudeksi yli 7 metriä. Saksalaiset tekivät protestin ja sen jälkeen järjestäjät korjasivat hypyn pituudeksi 7.19 m.

Dohan kisoissa on kiinnittänyt huomiota yleisön puuttuminen kisakatsomoista. Paikallisia ihmisiä ei kiinnosta yleisurheilu. Järjestäjät ovat huomanneet pulman ja kuljettaneet busseilla vierasmaalaisia rakennustyöläisiä kisakatsomoihin yleisöksi. Valtavan stadionin lehterit näyttävät torstai-iltana huomattavasti täydemmältä kuin aikaisempina päivinä.

BBC:n kommentaattori, olympiavoittaja Michael Johnson luuli mikrofonien olevan pois päältä, kun hän kommentoi kansainvälisen urheiluliiton puheenjohtajan Sebastian Coe puolustelua Qatarin valitsemista kisaisännäksi. "Hän on joko tietämätön, lapsellinen tai puhuu paskaa. Hän ei kuitenkaan
ole tietämätön tai lapsellinen vaan hän puhuu paskaa." Puhe kantautui lähetyksen kautta brittiyleisön korviin.

Ei kommentteja: