keskiviikko 9. lokakuuta 2019

Tampereella tapahtuu

Tampere on vilkas ja vetovoimainen kaupunki. Par'aikaa rakennetaan ratikkakiskoja Hervannasta Lentävänniemeen. Samaan aikaan rautatiekiskojen päälle tehdään Kansiareenaa. Mutta ei tässä suinkaan kaikki. Sorsapuistoon rakennetaan urheilupuistoa, Tammelan jalkapallostadion uudistetaan, Hakametsään tehdään sisäurheilun (tai jääurheilun) kampus ja Kauppiin tulee uusi pesisstadioni.

Mutta nyt Tampere on päässyt julkisuuteen myös muutamassa muussa asiassa.

Kaupungin pormestari Lauri Lyly ja luottamushenkilö Kalervo Kummola saivat kaupunginhallitukselta huomautuksen. Syynä oli demarivaltuutettu Atanas Alesovskin valitseminen pysäköintiyhtiön hallituksen puheenjohtajaksi. Vika oli siinä, että tuolloin Alesovskia epäiltiin rikoksesta, eikä sellaista henkilöä saisi valita luottamustehtävään. Pienemmälle huomiolle jäi konsernijohtaja Juhani Yli-Rajala, jolle annettiin kirjallinen varoitus samassa rytäkässä. Kurinpitosäännösten hierarkia menee näin: huomautus, kirjallinen varoitus, irtisanominen. Mielenkiintoista, että ainoa virkamies sai kovemman rangaistuksen kuin häntä päätösvallassa korkeammalla olevat luottamushenkilöt. Vai onko Yli-Rajalalla ollu jo ennestään huomautus jostakin muusta asiasta ? Kaikenkaikkiaan episodi on poikkeuksellinen koko Suomen kunnallispolitiikassa.

Kaksi kaupungin suurinta taidemuseota Sara Hilden Museo ja Tampereen Taidemuseo saavat kumpikin omat uudet rakennuksensa. Vuosikausien väännön jälkeen päädyttiin erillisiin tiloihin. Museot kun eivät mahtuneet samaan rakennukseen, vaikka kaiken järjen mukaan taiteen ystävät olisivat näin saaneet enemmän ja yhteistyön kautta kustannuksiin oltaisiin saatu järkevyyttä ja säästöjä. Nyt Taidemuseon uudet tilat tulevat Taidemuseon nykyisen tontin viereen ja Sara Hildenin Museo Finlaysonin alueelle. Välimatkaa on turvallisesti puoli kilometriä. Toivottavasti se riittää pitämään museot riittävän etäällä toisistaan ettei tule tartuntaa. Veronmaksajat kiittävät ja maksavat kiltisti viulut.

Åkerlundin katu on nyt sitten tähtikatu. Sinne on ikuistettu Tampereen ja Suomen musiikin suuria
persoonia ja vaikuttajia. Nimet Epe Helenius, Juice, Sibelius, Pobeda, Katri-Helena ja Cheek ovat
kaikille läheisiä ja edustavat musiikkimaailman korkeinta kotimaista huippua. Ehdotan, että skaalaa laajennetaan koko maailmaan. näin saadaan turisteja tekemään tutustumismatkoja Åkerlundinkadulle. Sehän sijaitsee Pakkahuoneen, Kansiareenan ja Tampere-talon välimaastossa. Jälkimmäisessä käy solkenaan japanilaisia turisteja tutustumassa Muumimuseoon. Seuraavat henkilöt voitaisiin ikuistaan Åkerlundin kadun asfaltiin: Yoko Ono, Maukka Perusjätkä, Igor Stravinsky, Ragni Malmsten, Veltto Virtanen, Brian Epstein ja Placido Domingo. Jälkimmäinen ehtisi varmaan paljastustilaisuuteenkin. Hänethän irtisanottiin Los Angelesin oopperasta ahdistelusyytösten takia.

Ei kommentteja: