torstai 24. lokakuuta 2019

Sijoittajien musta torstai

Pörssissä oli tänään sijoittajan pettymysten päivä. Vettä kaadettiin ainakin kahdella isolla ämpärillä niskaan. Suosikkiyhtiöt Nokia ja Nordea olivat markkinoille päivän pettymyksiä.

Nokia ilmoitti tulosvaroituksesta ja päätti jättää loppuvuoden osingot maksamatta. Pudotusta oli pahimmillaan yli 20 prosenttia. Toimitusjohtaja Suri ilmoitti, että aurinko alkaa paistaa risukasaan vasta vuoden 2021 alusta. Siihen asti 5G toiminnan kustannukset haittaavat yhtiön kannattavuutta.

Toinen suomalaisten sijoittajien lempilapsi Nordea ilmoitti myöskin tuloksensa heikkenemisestä ja kertoi ensi vuoden osingon putoavan 0,69 sentistä 0,40 senttiin. Markkinat ovat ennakoineet tämän, sillä kurssi on aiemmin pudonnut kymmeniä prosentteja. Nyt kurssi nousi prosentin verran. Pettymys on kuitenkin suuri, sillä Nordea on aiemmin tunnettu hyvänä osingonmaksajana.

Kiinnostava yksityiskohta on herra Nalle Wahlroos. Satojen miljoonien omaisuudella operoiva miljonääri suomii uudessa kirjassaan totuttuun tapaan verotusta ja ay-liikettä Suomen kansantalouden näivettämisestä. Pienemmälle huomiolle jää oma toiminta Nordeassa. Juuri hänen toimiessaan Nordean hallituksen puheenjohtajana yhtiön mahalasku alkoi. Viksu kapteeni hyppäsi laivasta ennen sen uppoamista. Kukapa löytäisi malkaa omasta silmästään.

Molemmat uutiset merkinneevät sitä, että suomalaisten sijoittajien mielenkiinto tuttuihin yhtiöihin vähenee. Tämä antaa mahdollisuuksia muille tuottaville yhtiöille. Tai sitten rahat suunnataan turvallisimpiin kohteisiin kuten rahastoihin ja kiinteistöihin.

Liekö huonojen talousuutisten päivä ollut syy mutta Osuuspankin netin sijoitusosio pullahti hajalle. Syynä saattoi olla sattumalta iskenyt toimintahäiriö tai sitten kurssien romahtaminen kiihdytti kaupankäynnin kertaheitolla yli kapasiteetin.

Ei kommentteja: