maanantai 21. lokakuuta 2019

Suomen jalkapalloilun tulevaisuus ?

Huuhkajien otteet jalkapallon EM-karsinnoissa ovat ihastuttaneet. Edessä näyttää olevan kaikkien aikojen ensimmäinen arvokisaturnaus. Se on jo merkittävä saavutus. EM-kisoista ei voi odottaa menestystä, sillä joukkue on vielä eurooppalaisten maajoukkueiden keskitasoa tai sen alapuolella. Saavutus tuo kuitenkin jalkapallolle paljon rahaa, jolla voitaisiin käynnistää jalkapalloilun uusi tulevaisuus.

Toisaalla jalkapallon Veikkausliiga polkee paikallaan. Suomalaiset seurat eivät ole vuosikausiin saavuttaneet merkittäviä aikaansaannoksia Euroopan sarjoissa. HJK oli kerran Mestareiden liigan lohkovaiheessa, mutta siitä on aikaa jo pari vuosikymmentä. Miten suomalainen jalkapalloilu saataisiin pysyvästi nousemaan korkeammalle tasolle ?

Periaatteessa mahdollisuuksia on kaksi. Rahalla saa kovanluokan ulkomaalaisia pelaajia muuttamaan Suomeen. Heistä saataisiin myös kovan loukan maajoukkue tai sittenmei. Toinen tie olisi kehittää nuorten pelaajien taitotasoa ja tietä Euroopan huipulle. Jos jätetään ensimmäinen tie huomiotta ja katsellaan toisen tien mahdollisuuksia.

Jääkiekon asema on kiistattoman hyvä Suomessa. Olemme maailman parhaiden joukossa junioreista aikuisiin. Tosin jääkiekkoilevia maita on kovin vähän. Jääkiekon vahvuus on tarjota pelaajille menestystie nuoresta ammattiin. Kaikista ei tule ammattilaisia, mutta parhaista tulee. Suomessa pelaa Liigaa n. 500 pelaajaa. KHL:n seuroissa ehkä 40 pelaajaa. Euroopan jääkiekkoseuroissa lienee viitisenkymmentä ammattilaiskiekkoilijaa. NHL:n suomalaispelaajien määrä lienee 30 kieppeillä. Kaikenkaikkiaan reilu 600 pelaajaa pelaa eri maiden ykkössarjoissa ammattilaisena. Sen lisäksi suurempi joukko puoliammattilaisina alemman tason sarjoissa.

Jalkapallossa tilanne on kovin erilainen. Kotimaisen Veikkausliigan taso on kolmannen tai neljännen sarjatason paikkeilla Euroopan huippusarjoihin verrattuna. Eurooppalaisissa suurseuroissa pelaa vain kourallinen suomalaisia. Ulkomailla pelaavia pelaajia on toki enemmän, mutta määrä jää kauas jääkiekon lukemista. Palloliiton tulisi aloittaa tehon lisääminen junioritasolla. Tarvitaan suurta panostusta jalkapallon kehitystielle. Kyse ei ole vain harjoitusten määrän lisäämisestä. Kyse on laadusta ja valmentajien ammattimaisuudesta. Näin junioreiden mieliin iskostuu paitsi mahdollinen kehityspolku, mutta myös siihen liittyvät harjoitukset, arvot ja elämäntapa. Parhaat nuorista junioreista lähtevät Suomesta isojen joukkueiden akatemioihin. Tällaisia ammattimaisia akatemioita pitää saada myös Suomeen. Ensi pari, sitten lisää. Aivan samoin kuin kehitetään olosuhteita, pitäisi kehittää harjoittelua ja varsinaista elämää sen ympärillä. Koulun käyminen ja harrastaminen pitää nivoa yhteen. Tarkoituksena ei ole tappaa nuorten mielenkiintoa rajulla harjoittelulla vaan tehdä siitä kannustavaa ja hyödyllistä. Todennäköisesti Palloliitto saa isoja rahasummia selviytymisestä EM-kisoihin. Sen myötä on mahdollista investoida tulevaisuuteen ja suomalaisiin junioreihin.

Kun katselin Ilveksen ja HJK:n viimestä peliä Tammelassa, huomio kiinnittyi kahteen asiaan. Pelin taso oli kehno. Palloa potkittiin sinne tänne ja tekninen osaaminen oli vaatimatonta. Toinen huomio olivat ulkomaalaistaustaiset pelaajat. Heitä oli parista kymmenestä pelaajasta vajaa puolet. Silti taso oli vain välttävä. Näillä eväillä suomalainen jalkapallo ei kehity, eikä katsomoja täytetä yleisöllä. Taitotasoa on saatava kohoamaan kotimaisin voimin. Siihen pitää olla uskoa Palloliitossa, seuroissa ja itse pelaajissa.

Ei kommentteja: