tiistai 29. lokakuuta 2019

Luottamus

Luottamus on tuttu sana, kun kuvaillaan hyvän parisuhteen luonnetta. Luottamuksesta puhuttiin menneisyydessä YYA-sopimuksen yhteydessä. Mitä on tämän päivän luottamus ?

TPS:n jääkiekkojoukkueen päävelmentajalla Kalle Kaskisella on omistajien luottamus. Joukkue on kahlannut tappiosta toiseen. Yhdeksästä viime pelistä on tullut kahdeksan tappiota. Lehterit ammottavat tyhjyyttään Tepsin kotipeleissä. Seuran urheilutoimenjohtaja sai potkut, kun hän halusi vaihtaa päävelmentajan parempaan. Ilveksen osalta asia meni päin vastoin. Sponsorien luottamuksen puute sai seuran erottamaan arvostetun päävalmentajan Karri Kiven. Kakkosvalmentaja Jouko Myrrä sai luottamuksen osoituksena uuden työpaikan. Luottamus on kannatanut ainakin tähän mennessä. Voittoja on alkanut ropisemaan Ilveksen laariin.

Jääkiekkomaajoukkueen valmennusjohto on valinnut pelaajat syksyn enimmäiseen EHT-turnaukseen. Joukkue on pitkälti sama kuin keväällä MM-kultaa voittanut joukkue. Menestys perustui silloin luottamukseen ja niin näyttää käyvän taas uudelleen. Kysymys kuuluukin: ovatko leijonat luottamuksensä ansainneet. Se nähdään 7.-10.11. järjestettävän turnauksen jälkeen.

Luottamus verotietojen julkaisemiseen ja sitä kautta kanssaihmisiin on mennyt sadalta rikkaalta suomalaiselta. Tänä vuonna yli 100.000 euroa ansainneet ihmiset ovat voineet kieltää verotietojen julkaisemisen. Satakunta ihmistä on käyttänyt tätä mahdollisuutta hyväkseen. Suurrikkaista kertovassa kirjassa kuvaillaan, miten rikkaiden ikävin päivä on verotietojen julkaisupäivä. Kanssaihmiset kommentoivat ja ovat kateellisia rikkaiden suuria tuloja kohtaan. Nyt sadan rikkaan piina on  loppunut ja verotietojen julkaisemiselle on tehty stoppi. Ehkä he ovat tämän jälkeen onnellisempia kuin ennen tai vähän onnellisempia kuin me muut tavalliset tallukat.

Nokialta meni luottamus sijoittajien silmissä. Nokia kertoi 5G-verkon ongelmista ja keskeytti osinko-
ohjelmansa. Yhtiön osakkeiden kurssi on pudonnut pörssissä yli kolmekymmentä prosenttia. Luottamus meni muutamassa päivässä ja todennäköisesti aika pitkäksi aikaa. Ainakin, jos kuunnellaan osakekursseja seuraavien analyyttikkojen kommentteja ja heidän ennustamien tavoitehintojen suuruutta (siis pienuutta).

Luottamus meni myös hoivayhtiöiltä Esperi Care ja Attendo. Kyseessä on yritysten mainetta kuvaavan kyselyn tuloksista. Kansalaisten mielestä juuri nämä kaksi yhtiötä ovat menettäneet luottamuksen. Joitakin aikoja sitten kerrottiin vanhusten hoitotyötä tekevien palvelutalojen toimintojen puutteellisuusksista. Hoitajia oli liian vähän, vanhukseia ei hoidettu ja jopa kuolemantapauksia epäiltiin huonon hoidon takia. Luottamus ja maine menivät. Useat
vanhukset asuvat kuitenkin kyseisten yhtiöiden palvelutaloissa. Heillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin luottaa hoidon toteutumiseen.

Luotettavia yhtiöitä ovat sen sijaan Ponsse, Kone ja Supercell. Nämä yhtiöt nousivat hyvämaineisten kärkeen em. kyselyn tuloksissa. Pekkaniska, Fazer ja S-ryhmä olivat seuraavia ja kiittävät varmasti kansan luottamuksesta. Luottamus on ansaittava. Tuotteiden tai palvelujen on oltava hyviä ja tasalaatuisia. Tehdään mitä luvataan. Sitä on luottamus.

Tutkimus on kertonut myös, että kansalaisten luottamus talouden tilaan on vähentynyt. Eikä ihme ! Lähes joka päivä toitotetaan uutisissa, miten taloudelliset näkymät ovat heikentymässä. Yritykset vähentävät investointeja ja sitä kautta väkeä. Vähemmästäkin oppii laulamaan samaa laulua. Itsellänikin luottamus talouteeni heikentyy. Syynä on vapaaehtoisen eläkevakuutuksen loppuminen. Muuten luottamus on ihan ennallaan.

Kansalaiset luottavat poliisiin ja presidenttiin. Sen kunniaksi presidentin kanslia lähettelee taas kutsuja linnan juhliin. Luottamus presidenttiin tai kansliaan saavutetaan joko työpaikan kautta tai sitten tapaamalla pressa maakuntamatkalla. Luottamus poliisiin saavutetaan olemalla lainkuuliainen tai ajamalla sallittua nopeutta peltipoliisin kohdalla. Jälkimmäisestä rikkeestä saa poliisilta ikävän kirjeen, jossa vaaditaan tunnustusta ja paljon rahaa. Ellet tunnusta, kannattaa pyytää jotakin muuta tunnustamaan. Sillä säilyttää luottamuksen poliisin silmissä. Ainakin kerran.

Ei kommentteja: