sunnuntai 23. toukokuuta 2021

Ei kai ? 2

Italian rock voitti tämän vuoden Euroviisut. Toiseksi tuli ennakkosuosikki Ranska ja kolmanneksi ennakkosuosikki Sveitsi. Suomen rock oli kuudes. Sehän on peräti toiseksi paras sijoitus kautta aikojen. Näyttää siltä, että Suomessa kannattaa järjestää rock-aiheinen karsinta, mikäli mielitään kympin sakkiin. Voitto jäi tällä kerralla saamatta, mutta ei haittaa. Ei myöskään YLEä, jonka tehtäväksi olisi tullut kalliiden kisojen järjestäminen ensi vuonna. Ei hätää, kohta onmedessä uusi kilpailu. Ensin eli varsin pian alkavat ensi vuoden biisin kansalliset kilpailut ja sitten on jo uusi vuosi ja uudet kujeet.

Kreikassa riehuu jättiläismetsäpalo. Yli puolet Natura 2000-luonnonsuojelualueen mäntymetsäalueesta on palanut Geraneian vuorijonossa. Se sijaitsee 90 kilometriä Ateenasta länteen. Metsäpalokausi on kaiken lisäksi vasta alkamassa Kreikassa kuivan ajanjakson myötä.

Tulivuori Nyiragongo purkautuu Kongon demokraattisessa tasavallassa. Laavasuihkut lähestyvät Goyan kaupunkia. Viimeeksi tulivuori purkautui vuonna 2002, jolloin 250 ihmistä kuoli ja 120.000 ihmistä jäi kodittomaksi.

Kiinassa järjestetyssä 100 km juoksukisassa on kuollut 21 ihmistä. Vuoristoseuduilla järjestetyssä kisassa oli alkanut sataa rakeita ja tuulla kylmästi. Lämpötila oli pudonnut rajusti. Kilpailu keskeytettiin säiden muuttumisen takia. Siihen osallistui 172 juoksijaa.

Turpeen luokitteleminen uusiutuvaksi energialähteeksi -sisältävä aloite on edennyt eduskuntaan. Se on saavuttanut yli 50.000 kansalaisen allekirjoitukset. Tarkoituksena on lisätä turpeen käyttöä. Nykykäsityksen mukaan turpeen käyttöä ollaan vähennetty tietoisina turpeen ilmastoa kuormittavista ominaisuuksista ja fossiilisesta luonteesta. Aloitteella ei liene läpimenomahdollisuuksia, mutta se saa paljon huomiota, jota turpeen kasvattajat ja kuljetusfirmat hamuavat. Turpeen käyttö tuo kansalaisaloitteen mukaan runsaasti Suomelle taloudellista etua. Suomessa oleva turve on noin 3000 vuotta vanhaa. Tottahan uusiutumista tapahtuu, mutta kovin, kovin hitaasti.

Matti Vanhanen ilmoitti siirtyvänsä taka-alalle valtionvarainministerin hommista. Tilalle astuu Täti Saarikko. Sanomattakin on selvää, että aina (ainoa) vakuuttava Vanhanen on pitänyt Keskusta luotettavuudesta huolta. Nyt sekin sitten loppuu. Näkemiin ! Saarikko on muuten Kepun neljäs valtiovarainministeri Lintilän, Kulmunin ja Vanhasen jälkeen. Siinä puolueessa riittää hyviä rahakirstun vartijoita ! Ajankohta on ymmärrettävä. EUn vakautusbudjetti hyväksyttiin. Ensi vuoden valtion budjettia aletaan valmistelemaan. Sote on astunut askeleen kohti maalia. Kunnallisvaaleihin tarvitaan viimeinen kiri. Kepun tulevaisuus on hämärän peitossa. En ihmettelisi, jos hallitus kompuroisi loppumetreillä. Siis sen jälkeen, kun Kepu huomaa kannatuksen painuneen alle 10 % kipurajan.

Suomen kasvihuonepäästöt vähenivät viime vuonna 9% edellisestä vuodesta. Mutta se ei ole vielä mitään. Kasvihuonepäästöjen määrät ovat vähentyneet vuodesta 1990 vuoteen 2020 verrattuna 32%. Kuka on nähnyt tämä uutisen Ylen tai Maikkarin uutislähetyksissä pääuutisena ? Minä en ainakaan ! Luin sen iltapäivälehdestä kymmenenneltä sivulta. Tätä on syytä juhlia ja tuulettaa. Huomattavasti enemmän kuin euroviisuja ja lätkän mm-kisoja. Olemme saaneet jotain hyvää aikaan. Hyvä me ! Huomaako kukaan ?

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut suosittelevat, ettei ensi kesän aikana uida lainkaan kaupungin uimarannoilla. Syynä uimavedessä todetut korkeat suolistobakteeripitoisuudet. Uimista ei suositella ainakaan Marjaniemen, Pikkukoske, Pakilan ja Tapaninvainion uimarannoilla. Uimaveden laatu huononee sateen jälkeen. Sen sanotaan johtuvan sadevesien valumisesta uimarannan veteen. Toisin sanoen uimarantojen ja niiden lähialueiden ulosteet valuvat uimarantojen vesiin. Uiminen ja veden nieleminen voi aiheuttaa vatsataudin kaltaisen suolistoinfektion. Tuntuu aika pahalta, mikäli ihmisten pitää välttää uimarantoja ja käydä uimassa uimahalleissa. Sen verran vihreä olen, etten toivo mitään tämän kaltaista. Päinvastoin.

Kuka kertoisi minulle, miten pitää reagoida, kun kerrotaan presidentin koiran kuolemasta ? Pitääkö olla surullinen, empaattinen, myötätuntoinen ? Koira oli julkkis ja sen takia siitä kai puhutaan. Pitäisikö presidentin kanslian antaa asiasta ohjeet ? Minulle herää monia outoja ajatuksia. Onko Suomesta tulossa kuningaskunta, jossa hovin jokaisesta liikahduksesta tiedotetaan ? Ovatko presidenttiparin julkiset kirjoitukset koiransa muistolle sisäpolitiikkaa vai yksityiselämää ? Onko yksi koira tärkeämpi kuin monet ihmiset ? Pitäisikö järjestää hautajaiset ? Entä, jos on lemmikkinä kissa, kilpikonna, kani, käärme, rotta, undulaatti tai akvaariokala ? Kyllä minullakin on ollut koira, mutta se on ollut kokonaan oma ja perheen juttu. Ja siksi se jäi. 

Turun Kakolanmäelle rakennettiin kaksi vuotta sitten funikulaari (rinnehissi). Hyvä ajatus sinänsä ja helpottaa mäelle kiipeämistä. Turistikohde ? Mutta, mutta ! Hississä on ollut kahden vuoden aikana 120 kertaa vikoja, jotka ovat pysäyttäneet sen. Vikoja on ollut monenlaisia: ovimekanismi ei toimi, palohälytys, turvalaitevika, sähköjännitevika, rullat rasvaamatta, yhteysongelma jne, jne. Onneksi funikulaarissa on viiden vuoden takuu ? Sehän tarkoittaa, ettei turkulaisten veronmaksajien tarvitse maksaa korjauksista. Ainakaan vielä. Matkustajia saattaa harmittaa matkan tyssääminen, mutta kai se on kokemus sekin.

Sääennusteet kertovat, ettei kesäistä lämpöä ole luvassa vielä kesäkuussakaan. Epävakaat säät jatkuvat, jatkuvat ja jatkuvat. Nyt pitää kaikki sammakkomiesennustajat kerätä yhteen ja puhaltaa kuuma kesä meille. Ainakin meille peltsulaisille. Kun on tuo koronakin, eikä tee mieli vielä uimarannoille saati sitten ulkomaille. Pianhan se on Juhannus, Syyskuu ja Joulu. Mutta ei hätää. Sen jälkeen odotetaan seuraavaa kesää. Positiivisia kun ollaan.

Ei kommentteja: