Suomen poliittisten puolueiden kenttä on hyvin samanlainen. Muutoksia tapahtuu vähän, uusia puolueita syntyy vielä vähemmän. Perinteisten puolueiden asema on pysynyt kohtalaisen vakaana. Osittain sitä selittää maassamme maksettu puoluetuki kansanedustajien pääluvun mukaan. Puoluetuki on perusteltua, etteivät puolueet joutuisi rahoittamaan toimintaansa intressitahojen rahoilla. Tästä Yhdysvaltojen kivääriyhdistys on erinomaisen huonona esimerkkinä. Puoluetuki on tuonut rahaa ja pysyvyyttä puoluekenttään, vaikka kansalaisten mielestä se on lähellä korruptiota. Puolueiden yhdistyminen on varsin poikkeuksellista. Tulevaisuus haastaa kuitenkin myös puoluekentän ja onneksi uusia kasvoja ja ajatuksia syntyy puolueiden sisällä.
Yhteiskunta on kuitenkin alati muuttuva. Siihen vaikuttavat ainakin elinkeinojen ja elinkeinoelämään muutokset, ekologiset kysymykset, ihmisten väliset tuloerot ja EU. Kuvaan seuraavassa muutamaa megatrendiä. Kyse ei ole omasta toiveistani vaan omista havainnoistani. Niiden myötä aprikoin vanhojen puolueiden yhdistämistä ja uusien muodostumista. Näen tulevaisuudessa neljä puoluetta : sosiaalinen vasemmisto, ekologinen puolue, liberaali keskustaoikeisto ja konservatiivi-nationalistinen oikeisto.
Vasemmistopuolueiden rooli on muuttunut taloudellisen turvajärjestelmien myötä. AY-liikkeen rooli muuttuu epäpoliittisemmaksi. Vasemmiston rooli sosiaalisen oikeudenmukaisuuden äänitorven on tarpeellinen. Vasemmiston ja SDP:n yhdistyminen luo isomman vasemmistopuolueen ja kartoittaa osan vasemmiston vasenta laitaa anarkistisesti pienpuolueeksi. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus on tulevaisuuden teema, joka voi kerätä myös uutta kannattajakuntaa ikääntyvien, vanhojen vasemmistolaisten tilalle. Se voi olla myös teema, joka kerää markkinataloutta karttava ihmisiä yhteen. Kannatus voi nousta haarukkaan 15-20%.
Vihreä, ekologinen puolue voi nousta kukoistukseen mikäli Keskustapuolueen nuoret ja Vihreiden realistiset voimat yhdistyvät. Ongelmana Keskustalla on maatalousväen muuttuminen yrittäjiksi. Maaseutu eli nykyslangilla alueet voivat olla vihreän puolueen voimavara toisin kuin nyt, jolloin kaupunkivihreät pitävät vihreitä pystyssä. Yhdistynyt ekologinen puolue edellyttää vahvoja johtajia ja selkeää ohjelmaa. Kannatus voi olla 20-25% luokkaa
Liberaalinen keskusta-oikeisto. Suomen kansan valtaenemmistö on keskiluokkaa. Mikään hallitus ei voi kävellä keskiluokan yli. Näin on ollut jo yli 30 vuotta. Liberaalinen ja sosiaaliset realiteetit hyväksyvä puolue edustaa keskiluokan intressejä. Se tulee olemaan kaikkien tulevien hallitusten keskiössä. Puolueeseen samaistuvat Demarien oikea laita, Keskustan maatalousyrittäjät, Perussuomalaisten sosiaalinen osa ja Kokoomuksen liberaalisiipi. Kannatus 20-25%.
Konservatiivinen oikeisto. Perussuomalaisten ja Kokoomuksen nationalistinen ja konservatiivinen osa löytävät toisensa. Yhdistyminen vaatii karismaattista johtajaa ja keskeisten teemojen selkeyttämistä. Puolueen mahdollisuudet hallituspuolueena vaihtelevat. Samoin puolueen kannatus. Kovaa nousua seuraa kova lasku. Valtataistelua ovat puolueen heikko kohta. Kannatus 15-20%.
Näiden lisäksi pienpuolueet pyörivät mukana. Ruotsinkielisten, kristillisten ja äärivasemmiston puolueiden lisäksi, yhden asian puolueita nousee ja kuolee vanhaan malliin. Parhaimmillaan pienpuolueet voivat tasapainoilla hallituksen ja opposition välillä, mutta pääasiassa ne toimivat äänitorvina eritysryhmille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti