keskiviikko 24. heinäkuuta 2024

Heikosti menee mutta kohta tunnelin päässä näkyy taas jotain

 Suomen Pörssi on yksi maailman, erityisesti läntisen maailman, heikompia. Ainakin, jos katsotaan osakkeiden arvostusta ja pörssin indeksejä. Ensin korona laittoi pörssiyhtiöt polvilleen ja sitten Venäjän sota löi littanaksi lattialle. Am Fussbaden, sanoi saksalainen. Suomen talous on kyntänyt jo pitkän aikaa pohjamudissa. Monet analyytikot ovat povailleet nousua talouteen. Ei ole näkynyt eikä kuulunut. Jos pitäisi neuvoa sijoittamisessa, sanoisin ettei kannata sijoittaa ainakaan pörssiyhtiöihin. Toisaalta nyt yhtiöiden arvostustasoa ovat matalalla ja nousukauden alettua voisi saada hyviä voittoja. Tätä tämä on, talouden arvuuttelu.

Hallitus on tehnyt parhaansa valtion velan pienentämiseksi ja työllisyyden lisäämiseksi. Arviot puhuvat nyt kuitenkin ihan toista. Työllisten määrä on pudonnut 40.000 viime vuodesta. Julkisen hallinnon velkaantumisen ennustetaan ensi vuonna nousevan 88 % bruttokansantuotteesta. Voi, voi ! Eihän tässä niin pitänyt käydä. No, miten sen nyt ottaa. Italian julkinen velka on yli 130 %, Ranskan ja Espanjan yli 100 %. Joka tapauksessa hallitus on tavoitellut päinvastaista ainakin hallitusohjelman mukaan ja nyt näyttää menevän pers…leen. Syy ei enää voi olla Marinin tuhlailevan hallituksen. Kerrankos sitä sattuu. 

Porin Jazz on kerännyt kesäisin maamme sivistyneistön ja poliitikot viheriöivälle Kirjuriluodon Arenalle. Nyt katsojamäärissä tapahtui romahdus. Viime vuonna Robbie Williamsin johdolla Porissa kävi hieman yli 60.000 katsojaa. Tänä vuonna vain vaivaiset 30.000 halusi nähdä PET Shop Boysit ja Kraftwerkin livenä. Tappiota tulee jo kolmatta vuotta peräkkäin. Asiantuntijat veikkailevat jopa konkurssia. Osan tappioista on aiheutunut Live Nationin hidas ja huono ohjelmapolitiikka. Osa menee Pori Jazz 66 -yhdistyksen piikkiin. Itse Jazz ei ole päässyt enää häiritsemään tapahtumavieraita, sillä se on siirretty syrjemmälle Lokkilavalle. Joka tapauksessa heikot esiintyjä ovat suurin syy yleisökatoon. Koko päälavan edusta rajattiin juopotteleville täysikäisille. Siinäkään ei ole järjen häivää.  Katsotaan mitä asianomaiset keksivät ensi kesäksi. Ehkä lisää halpoja suomalaisia iskelmälaulajia. 

Kiinan kommunistisen puolueen keskuskomitea oli koolla viime viikolla. Eräs merkittävä linjanveto oli eläkeiän korottaminen asteittain. Kiinassakin kansalaisten elinajan odotus on kasvanut ja se on lisännyt yhteiskunnan menoja. Vaikka eläkkeet ovat olleet pienet, elinvuosia on alkanut tulemaan lisää. Kiinassa miesduunarit pääsevät eläkkeelle 60-vuotiaina ja duunarinaiset 50-vuotiaina. Tulevaisuuden tavoitteena on 65-vuoden eläkeikä. Muistissa on, kun Venäjällä yritettiin samaa temppua. Viisas presidentti Putin ei ehdottanut eläkeiän nostoa vaan sen teki duuma ja joku muu ylijohtaja. Näpeille tuli ja kunnolla. Venäläiset ihmiset eivät jääneet toimettomina odottelemaan vaan ryhtyivät vastustamaan. Putin ehti vetää uudistuksen puolittain takaisin. Miten käy Kiinassa ? Siellä on hieman yli miljardi ihmistä. Jos he ovat uudistusta vastaan, presidentti Xi voi tehdä jotain, vaikka Putinit.

Kiinasta ja Venäjästä tuli mieleen Unkarin Viktor Orban. Hänhän kävi heti heinäkuun alussa rauhan matkalla molemmissa maissa ja sen lisäksi vielä tapaamassa vapaaherra Trumpia Amerikoissa. Heinäkuun alusta Unkari on EUn puheenjohtajamaa. Orbanin rauhantoiminnasta ei pidetty EUssa. Nyt lukuisat kokoukset on siirretty Budapestista Brysseliin. Se on ikäänkuin muistutus kuolevaisuudesta porukan pettäjälle. Epäilen, että tuskin tuittupäinen Orban ottaa opikseen. Vielä on reilu 5 kuukautta kestettävää Unkarin johdolla. Vai pitäisikö suosiolla vetää matto jalkojen alta ja antaa puheenjohtajuus jollekin toiselle maalle. Mielestäni pitäisi. Sooloilijalle pitää näyttää ovea. EU on yhtä vahva kuin sen heikoin lenkki.

John Biden teki lopulta johtopäätöksen ja luopui presidenttiehdokkuudesta. Demokraattien ja ehkä myös monien ulkomaiden mielestä tämä oli suuri helpotus. Nyt sitten Kamala Harris alkaa virittelemään vaaliorganisaatioita. Aikaa on vain muutama kuukausi ja nimi pitäisi tehdä amerikkalaisille tutuksi. Eikä ainoastaan nimi vaan myös politiikka. Hän on nainen ja värillinen. Hän on täysi vastakohta Trumpille. Siinä vaaliaseita, joilla taistella.

Bluesin suuri valkoinen kummisetä John Mayall on kuollut. Ikää oli yli 90-vuotta. Omaperäinen tyyli säilyi puoli vuosisataa ja elää edelleen. Itselleni Mayall oli merkittävä hahmo. Kävin kuuntelemassa tätä bluesäijää Kulttuuritalolla Helsingissä vuonna 1968. Toisen kerran viitisen vuotta sitten Tamperetalolla. Hyvää musaa molemmilla kerroilla. 

Näistä voi  päätellä, ettei meillä tavallisilla ihmisillä mene mitenkään hyvin. Ei pidä paikkaansa. Jo tänään alkavat Olympialaiset Pariisissa. Ne kestävät elokuun 11.päivään asti. Siinä riittää tunnetta ja erilaisia tulkintoja. Joka päivä kisataan mitä kummallisimmista lajeissa ja jaetaan mitaleita kaikenlaisille kilpailijoille. Ehkä myös jollekin meikäläiselle yllättäjälle.

Olympiakomitean puheenjohtaja Vapaavuori on vastannut järjestöä kohtaan suunnattuun kritiikkiin. Ei ole mitään perää, sanoo Vapaavuori. Päin vastoin viimeinen olympiadi on mennyt erinomaisesti. Vapaavuori povaa kahta mitalia, eikä aio ottaa krediittiä jos vaikka mitalisaalis olisi suurempi. On sanottu, että OKlla on huonot suhteet Opetusministeriöön. Kriitikoiden pitää muistaa että olympiakomitealla on aivan toisenlainen työskentelytapa kuin virkamiesjohtoisella ministeriöllä. Lisäksi rahaa on vähemmän kuin muilla Pohjoismailla. Olympiakomitealla on paljon tehtäviä, joita jonkun on tehtävä. Yhteiset urheilutapahtumat, kansainväliset kokoukset, eri urheilulajien yhteistyö, säännöt, suhteet muihin tahoihin, Venäjän ja Valko-Venäjän boikotointi, ulkopuolinen sponsoriraha, organisaation pitkän aikavälin suunnittelu, urheilun tiedottaminen, huippu-urheilun strategia ja muut tärkeät asiat. Eiväthän urheilijat ehdi tekemään näitä asioita. Nyt he voivat keskittyä omaan lajiin ja suorituksiin. Olympiakomitea lähettää kisoihin kaikki mahdolliset urheilijat, joita voidaan lähettää. Muuten tulee oikeusjuttuja ammatin häiritsemisestä. 

Tässä näemme, ettei kaikissa asioissa mene huonosti. Pian saadaan juhlia mitalikahveja. Sitäpaitsi syyskuun alussa eduskunta palaa kesälomaltaan ja iltapäivisin nähdään taas värikkäitä keskusteluja meidän ihmisten elämästä.









sunnuntai 21. heinäkuuta 2024

Tammelan stadion


Tammelan keinonurmella pelasivat Ilves ja Vaasan Palloseura  Veikkausliigan matsin. Ilves voitti 3-2, hyvä niin. Vaasalaiset saivat hyvän avun, kun Ilveksen maalivahti sai punaisen kortin ja joukkue pelasi vajaalla suurimman osan peliä. VPS siirtyikin ensimmäisellä puoliajalla 1-2 johtoon ja ottelu näytti selvältä. Ilves sinnitteli kuitenkin aikansa ja toisella puoliajalla VPS tarjosi pallon kotijoukkueelle ja pelin hallinnan. Ilves kiitti ja iski kaksi maalia. Voitto kotijoukkueelle ja isolukuinen vaasaisyleisö joutui palaamaan kotiin pää painuksissa.

Olin ensimmäistä kertaa Tammelan stadionilla. Hieno paikka ja kaikki sujui kitkatta. Katsomot ovat lähellä kenttää. Ravintolat ainakin A-katsomon lähellä. Liput eläkeläisiltä 15 euroa. Yleisöä oli rapiat yli seitsemän tuhatta. Pientä ruuhkaa sisääntulonsa, mutta sekin hoitui helposti. Lipulla pääsi mukavasti ilmaiseksi Nyssellä otteluun ja kotiin.

Tämä ei jää tähän. Tulen uudelleenkin.

perjantai 19. heinäkuuta 2024

Käy ruusukin kukkimaan

 Olen yrittänyt pitkään ja sinnikkäästi saada ruusuja kukkimaan pihalla. Se ei ole oikein onnistunut. Syykin on selvillä. Ruusut tulee istuttaa puolen metrin syvyyteen, muuten pakkanen pääsee tärkeimpään kohtaan puremaan ja tuloksena paleltunut ruusu.  Kaupasta ostetut pikkuruusut uppoavat kokonaan puolen metrin kuoppaan. Eli ei käy. Nyt kuitenkin näyttää onnistuneen edes vähäisessä määrin. Sain kaksi istuttamaani ruusua kukkimaan. Toisen varsi kasvoi pitkäksi ja toisen lyhyeksi.

Sitten menin Prismaan ja ostin vaaleanpunaisen pikkuruusun hintaan 3,79 €. Istutin sen myös pihaan koska edellinen kaupasta ostama ruusu pudotti terälehtensä.

Monta Lisaa

 


Vielä sitä vanhakin jaksaa. Työnimellä monta Lisaa, maalailin naisten kuvia. Viiden taulun sarjan. Nyt niissä on kehyksetkin. Vauhtia, väriä ja vaarallisia tilanteita on Liisojen elämässä. Mikäs sen parempaa ! Näillä mennään seuraavaan näyttelyyn joka lienee ensi keväänä. Ellei satu jotain jotain yllättävää. 

tiistai 16. heinäkuuta 2024

Arjen säästövinkit

 Hinnat ovat nousseet ja tukia on pienennetty. Tässä syy etsiä arkielämään hyviä säästövinkkejä. Me ihmiset olemme erilaisia. Toiset ovat pihejä luonteeltaan ja toiset eivät ajattele säästämistä lainkaan. Hyvää tässä on se, ettei pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Lukuisia säästövinkkejä on keksitty aikojen haminoissa. Seuraavana muutamia kekseliäitä ja hyödyllisiä säästövinkkejä.

Käytettyjen teepussien hyötykäyttö

Mikäli käytät teepusseja, niitä voi käyttää kahdesti. Tämä lienee tuttua. Sen jälkeen pussin suun voi avata kevyesti, tyhjentää pussi ja antaa sen kuivua. Kuivan teepussin voi laittaa johonkin telineeseen esimerkiksi jääpalakoteloon. Sen jälkeen pussiin voi laittaa biojätettä pussin reunoihin asti. Näin säästyy biojätepusseja, jotka ovat tosiasiassa melko kalliita ja repeilevät herkästi.

Naapuriapu on naapurisopu

Naapuri on paras apu vaikeilla hetkillä. Monella on tapana hakea kupillinen sokeria, kun se on loppunut. Tässäkin voi säästää naapuria ja kerätä myös muita loppuneita elintarvikkeita samalle käynnille. Hammastikku, uusin Apu-lehti, kermapäällys irish coffeen, teflonpannu, suuvesi, mozzarellajuusto margerita pizzaan, balsamico-kastiketta, oddly good kauramaitoa ja puoli kiloa Arlan voita. Samalla kertaa kun tulee häirittyä naapuria, voi käydä toiletissa, suihkussa, selittämässä housut, iltapäiväkahvilla ja kermamunkilla, katsella telkusta viimeinen jakso jännityssarjasta tai viime kesän pesäpallon itä-länsi ottelu. Vastalahjana naapurille voi kertoa omien lasten uusista työpaikoista ja kovasta palkasta, omasta kieliopiskelusta, serkun pojan ongelmista ala-asteelta, entisistä puolisoista, lastenlapsien täiepidemiasta ja anopin epäillyistä mielisairauksista. Tämä piristää naapuria hänen kamppaillessaan toimettomuutta ja yksinäisyyttä vastaan.

Marjojen poiminta

Jokainen suomalainen tietää, että metsät ja puutarhat ovat kesäisin täynnä marjoja, sieniä ja hedelmiä. Meistä useimmat ovat kuitenkin mukavuuden haluisia tai pelkäävät hyttysiä, käärmeitä, karhuja tai punkkeja. Kuitenkin jokainen sivistynyt kanssaeläjä tuntee ainakin jonkun aasialaislähtöisen maahanmuuttajan tai hänen puolisonsa. He ovat ahkeria ihmisiä ja haluavat tehdä hyödyllisiä asioita. Kannattaa hankkiutua sellaisen ihmisen tuttavaksi ja pyytää sitten keräämään metsästä mustikoita, mansikoita, puolukoita, karviaisia, sieniä, vadelmia, lakkoja, tomaatteja, omenoita, luumuja ja kaikenlaisia muita hyödykkeitä. Kannattaa myös tarjota rahaa vaivan palkaksi. Useimmiten maksua ei kuitenkaan haluta vaan kerääminen tapahtuu hyvän tahdon eleenä. Nämä marjat voi sitten pakastaa tai tehdä hilloiksi ja mehuksi omien tarpeiden mukaan

Hämähäkki lautasella

Hämähäkit ovat riesana näin kesällä. Varsinkin katutasolla olevissa asunnoissa. Hämähäkki kannattaa puristaa varovasti littuun esimerkiksi juomalasilla. Sen jälkeen sen voi laittaa talouspaperin päälle ja taitella siitä pienen paketin. Tämän jälkeen varataan netissä hyvästä ravintolasta pöytä esimerkiksi seuraavaksi päiväksi, eikä syödä kotona enää mitään. Mukaan otetaan niin paljon sakkia kun perheestä löytyy. Ravintolassa tilataan kalleinta ruokaa. Perheen pienemmille myös, söivät tai eivät. Ruokailun loppuvaiheessa sujautetaan hämähäkki lautaselle ja sovitaan hetki yhteiselle kirkumiselle. Joku voi nousta pöydästä kauhistuneena ja juosta vessaan. Tarjoilija näkee otuksen ja pyytää cheffin paikalle, joka tarjoaa heti ilmaista ateriaa ja sen päälle uusi ilmainen ateria lahjakortin muodossa. Mikäli asunnon kivijalassa on paljon hämähäkkejä, säästötempauksen voi tehdä kilpailevassa ravintolassa tai toisella puolella kaupunkia tai naapurikaupungissa. Ei kuitenkaan saman ketjun ravintolassa.

Sisäänpääsy Festareille

Kesäiset festivaalit ovat kalliita. Sen tietää jokainen festarivieras. Tässä kuitenkin vinkki oikeasta elämästä. Nuorena miehenä vuonna 1973 olin juhannusta viettämässä Saarijärvellä Ahvenlammella. Seillä oli rockfestivaalit. Kaikilla ei ollut kuitenkaan rahaa sisäänpääsyyn. Katselin vierestä, kun kaksi kaverusta keksi uhkarohkeaa keinon. Toinen laittoi aurinkolasit silmilleen ja vasempaan käteen tukevan puukepin kävelykepiksi. Toinen kavereista meni kontalleen maahanmhänen viereensä. Sata metriä ennen porttia kaverukset alkoivat vaeltaa kohti sisääntuloa. Pikku hiljaa he tulivat portille eikä kukaan uskaltanut sanoa mitään vaan kaksikko pääsi sisälle. Tämä tapa on vaativa, mutta sitä ei voi toteuttaa kahdesti samoilla festareilla. Ongelmia voi tuoda myös rannekkeet. Niitähän jaetaan monilla festareilla. Opaskoirille rannekkeita ei anneta, joten kannattaa olla valppaana.

Vanhat konstit

Ei kannata väheksyä myöskään vanhoja keinoja. Tarjouksia kannattaa seurata ja kirjoittaa ylös niiden voimassaoloaikoja. Kaikkien kauppojen jäsenyys kannattaa, sillä niiden avulla saa paitsi tarjouksia myös bonusta. Hintatietoisuus tuo mittavat säästöt. Kannattaa ostaa tarjouksista kestohyödykkeitä varastoon. Sellaisia ovat vessapaperi, rasvat, lihapiirakat, leivinjauhe, leivänpaahdin tai halpa kiinalainen sähköauto. Makkarakeittoa voi laimentaa vedellä tai hätätapauksessa lihaliemellä. Pullojen ja tölkkien kerääminen lapsiperheiden uimarannoilta ja kulttuuritapahtumista tuo mukavan tilin ahkeralle. Dyykkaaminen  eli pois heitettyjen elintarvikkeiden kerääminen ravintoloiden ja kauppojen jätesäiliöistä antaa ilmaiseksi hyviä raaka-aineita kuten hieman virttyneitä banaaneja, lihahyytelöä tai susheja. Nykyisin ravintoloiden eilisiä ruokia saa ResQ (pelastus) järjestelmän avulla alennettuun hintaan seuraavana päivänä. Paasto on tänäkin päivänä muodikas tapa säästää, kunhan ei erehdy eksymään laihdutusjauheiden tai terveysmehujen loputtomaan maailmaan. Ne vievät viimeisetkin säästöt. Käytettyjä vaatteita ja muita tavaroita on pilvin pimein kirpputoreilla. 

Kun nämäkin kaikki keinot yhdistää, voi olla varma säästöjen kohoavan ainakin euroon päivässä. Se tekee 365 euroa vuodessa. Pari euroa päivässä tekee lähes tonnin vuodessa. Kymmenessä vuodessa kymppitonnin. Voi kysyä itseltä haluatko saada kymppitonnin pienellä vaivalla. Uskon, että useimmat vastaavat myöntävästi. Aina ei tarvitse haaveilla lottovoitosta toteuttaakseen unelmiaan. Voi säästää ja realisoida säästöt sopivana aikana. Niin yksinkertaista voi elämä olla

Viiden päivän kukkakimppu

                                                 Luonnon kaunis kukkakimppu

 Luonnosta löytyy monenlaisia kukkia. Tämä kimppu ei ole ihan luonnosta vaan lähikatujen varsilta. Jostain syystä hyvin outoja lajeja kukkii meidän lähikaduilla. En tiedä lainkaan niiden nimiä. Voi olla, että niitä on karannut ihmisten pihoilta tai jotain vastaavaa. Niin tai näin, hienoja ovat. Luonnon kukat kestävät viitisen päivää sitten ne karisevat. Huonona puolena on eltaantunut vesi. Sitä kannattaa vaihtaa, silloin vesi pysyy puhtaampana. Eikä maksa mitään, pelkän vaivan. Sekin menee kuntokävelyn kyljessä.

sunnuntai 14. heinäkuuta 2024

Ei haittaa

 Jatsi ei haittaa tänään alkavilla Porin Jazzeilla. Pääesiintyjinä ovat 80-luvun brittipopin duo PET Shop Boys ja saksalainen teknomusiikkiin pioneeri Kraftwerk. Iskelmäosastoa edustavat kotimaiset Anna Puu, Antti Autio ja Olavi Uusivirta. Kyllä jatsiakin on tarjolla, mutta sivulavoilla. Kirjurinluodolla voi nautiskella musiikista kolmenkympin viinipullon ja keski-ikäisten kumppaneiden seurassa.

Korvan lävistänyt luoti ei haittaa ex-presidentti Trumpin vaellusta uudeksi Yhdysvaltain presidentiksi. Pikemminkin päinvastoin. Nyt Trumpista on tullut paitsi ikoni, myös marttyyri, pyhimys ja teräsmies. Valinta presidentiksi on sinettiä vaille. Takelteleva vastaehdokas ja nykyinen presidentti Biden ei pysty vastaamaan huutoon. Hyvä kun selviytyy jäljellä olevasta vuodesta kunnialla.

Sade ei haittaa kovin paljon alkavalla viikolla. Ei haittaa muita kuin mansikanpoimijoita. Viiden kilon mansikkalaatikko on maksanut neljästä kympeistä yhdeksään kymppiin. Ei haittaa, sillä puolalaista mansikkaa saa talvella pakastettuna vähintäänkin samaan hintaan. Ensi viikolla sataa kylläkin joka päivä. Ei haittaa ellet ole menossa Porin Jazzeille.

Arvonlisäveroa korotetaan syyskuun alusta 24% peräti 25,5%. Ei haittaa eläkeläisiä. Ei ainakaan kovin paljon. Elintarvikkeiden hintoja korotus ei koske. Mahdollisesti elinkustannusindeksi nousee jonkun verran. Eläkeindeksi mitataan lokakuun hintatason mukaan. Mikäli arvonlisä korottaa hintoja, siitä hyötyvät myös eläkeläiset ensi vuonna. Hintaindeksi vaikuttaa eläkkeisiin 80% verran ja palkkaindeksin 20% verran. Ei haittaa, jos meni yli hilseen. Vaikutus näkyy ensi vuoden tammikuun eläkkeessä. Niillä jotka sitä saavat. Sitä odotellessa.

Iltapäivälehti vertaili alkoholin hintoja Virossa, Latviassa ja Suomessa. Yksi esimerkki kertoo paljon. Laatikko lonkeroa maksaa Latviassa reilu 22 € ja Virossa reilu 24 €. Suomen Alkossa puoli laatikkoa eli 12 tölkkiä lonkeroa maksaa 35 €, joten laatikko maksaa 70 €. Ei haittaa. Lonkeroa ei tarvitse ostaa, puhumattakaan juoda. Siinähän on alkoholia. Sitäpaitsi lonkeron hinta ei haittaa, jos on riittävästi rahaa.

lauantai 13. heinäkuuta 2024

Voi harmi !

 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pitänyt lehdistötilaisuuden osallistumisestaan syksyn presidentinvaaleihin. Biden totesi valinneensa Trumpin varapresidentiksi, koska hänessä on presidenttiainesta. Biden uskoo voittavansa vaalit sillä hän on paras ehdokas. Epäilyt hänen terveydentilasta ovat aiheettomia sillä hän voittaa varmasti Putinin oikein selvästi. ” … siis sanoin äsken Putin koska Putin on paljon ollut esillä mutta tarkoitan tietysti, että olen Biden.”

Kenza Layli on maailman kaunein nainen. Hän on marokkolainen missi, jota ei oikeasti ole olemassa. Hän on ensimmäinen tekoälymissi. Tummat ja lempeä silmät kuin taatelit. Mutta hän ei oikeasti ole olemassa. Hän on pelkkä tietokoneen tulos. Kaunis haave vai pitääkö sanoa tuote ?

Jalkapallon EM-kisojen loppuotteluun löytyy vielä lippuja parhaille paikoille. Kahden lipun paketista joutuu maksamaan 93.000 €. Myös huonompien paikkojen lippuja löytyy viidellä tonnilla. Siis, jos löytyy ylimääräistä kahisevaa ja jalkapallo kiinnostaa, ei muuta kuin futikseen loppuotteluun. Sehän pelataan Berliinin Olympiastadionilla sunnuntaina klo 21.00 paikallista aikaa. Vastakkain ovat Espania ja Englanti. Telkusta voi ottelun katsoa ihan ilmaiseksi.

Oulunkylän jalkapallostadionin katsomo paloi kovassa tulipalossa. Samalla loppuivat Veikkausliigassa pelaavan Gnistanin kotipelit Oulunkylässä. Seuran on löydettävä uusi paikka kotipeleihin. Ehkä se on sittenkin sama kuin paikalliskilpailija HJKlla. Mene ja tiedä.olisiko jalkapallojuniorien Helsinki cupilla jotain yhteyttä tulipaloon ? Vai mistä on kysymys ?

Suomessa toimiva  venäläisyhtiö Teboil on muuttanut omistuspohjaansa. Sen on omistanut ennen Itävallassa toimiva Litasco SA, mutta nyt sen omistaa myöskin itävaltalainen Lukoil International GMBM. Miksi ? Sitä ei ole kerrottu. Joka tapauksessa Teboilin varsinainen omistaja on venäläinen PJSC Lukoil. Teboilin liikevaihto on pudonnut Suomessa 90% Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Liikevoitto viime vuonna oli hieman yli pari miljoonaa. Silti Teboil on suurin Suomessa toimiva venäläisyhtiö.

Valtioneuvosto on päättänyt lopettaa Kansalaispulssi nimisen gallupin. Se on kysellyt kansalaisten mielipiteitä hallituksesta. Viimeaikaiset gallupit ovat kertoneet Orpon-Purran hallitukseen olevan kovin epäsuosittu verrattuna edellisiin hallituksiin. Nyt siis kysely lopetetaan säästösyistä. Ei kai siinä mitään. Ehkä joku iltapäivälehti on kiinnostunut hallituksen suosiosta tai sitten ainakin oppositio. Sillä ei taida kuitenkaan olla yhtään sanomalehteä. Kuntaliiton kyselyn mukaan hallituksen kokee huonoksi erityisesti nuoriso. Vanhempi väki ei ole niin jyrkkä, mutta suosio on siinäkin ikäryhmässä vähentynyt.

Sähköautojen latauslaitteita valmistava Kempower on ilmoittanut laskevansa ennakkoarvioita latauslaitteiden myynnistä loppuvuonna. Se romahdutti firman osakkeen hinnan pörssissä peräti 30%. Kempower oli vielä viime vuoden lokakuussa erittäin vahvasti arvostettu osake, jonka osakkeita myytiin 53€ hintaan. Sen jälkeen odotukset ovat heikentyneet. Nyt tehty ilmoitus pudotti Kempowerin osakkeen arvon hieman alle 16 euron. Onko sähköautojen suosio sittenkin laantumassa vai vievätkö kilpailijat Kempowerilta markkinat ? Ehkä kyseessä ovat molemmat syyt. 

Helsingin pörssillä ei ole mennyt lujaa. Päin vastoin. Pörssin indeksit ovat olleet viime vuodet alamaissa. Osasyy on tietysti Suomen talouden alavire. Pörssissä lippua ovat yrittäneet pitää korkealla vakavaraiset vientiyritykset ja rahoitusala, mutta niidenkään osalta ei ole mitää hyvää tulevaisuutta luvassa. Kuvaavaa on, että kun potentiaalinen kasvuyhtiö kuten Kempower sai tuulta jalkojen alle, se yliarvostettiin ja kurssi nousi poikkeuksellisen korkealle. Kun sitten realismi ja totuus iskivät, pudotus on ollut jyrkkä. Epävakaa talous johtaa heikkoon investointihalukkuuteen ja riskien välttelyyn. Matalalento jatkuu ja osakkeiden tuotot pysyvät alhaalla.

torstai 11. heinäkuuta 2024

Nousut ja laskut

 Presidentti Bidenin putoaminen pois demokraattien ehdokkuudesta on taas päivää lähempänä. Näyttelijä George Clooney ei enää tue Bidenia. Kuinka monta tukijaa Bidenilla vielä on, se on epäselvää ? Joka tapauksessa presidentti Stubb sanoi korrektisti tavattuaan Bidenin, että puhuttiin mukavia ja sitten myös vakavia ja mies oli ihan hyvässä vedossa. Siis Stubb ei ole vielä vetänyt tukeaan pois Bidenilla. Vai kannattako Stubb sittenkin Trumpia ?

Ariane 6 kantoraketti saatiin vihdoinkin ammuttua onnistuneesti avaruuteen. Se kuljettaa kilokaupalla satelliitteja maata kiertävälle radalle. Onnistuminen oli tärkeä asia eurooppalaiselle avaruustoiminnalle, sillä edellisestä onnistumisesta on vuosia aikaa. Ensi vuonna on tarkoitus ampua lisää kantoraketteja taivaalle, jolloin eurooppalaiset sää yms tutkijat eivät ole amerikkalaisten tai kiinalaisten kantorakettien varassa.

Alkossa halpojen viinien myynti suorastaan romahti, kun alkoholilain muutos toi 8% kevytviinit ruokakauppoihin. Halpoja viinejä myytiin Alkossa 10% vähemmän kuin viime keväänä. Edessä sarastaa koko Alkon monopolin romuttuminen. Tosin siihen menee vielä aikaa. Uusi naula isketään Alkon arkkuun varsin pian, kun hallitus on valmistelemassa alkoholilain muutosta, jonka myötä alkoholia (siis tätä enintään 8%) voitaisiin tuoda ihan kotiin asti.

Ville Niinistö on nousemassa EUn Venäjä-valtuuskunnan,puheenjohtajaksi. Tämä on upea saavutus Niinistöltä, joka haluaa kovistella Venäjää ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion vääryyksien oikaisemiseksi. Kova homma, mutta myös hieno valinta. Li Andersson valitaan EUn työllisyys- ja sosiaalivaliokunnan puheenjohtajaksi. Myös hieno valinta ja hyvä meriitti sekä Suomelle että Anderssonille itselleen.

Lassi Noponen nousee Business Finlandian pääjohtajaksi. Hänet valitsi tehtävään elinkeinoministeri Ville Rydman. Kyse ei ole suinkaan poliittisesta virkanimityksistä. Noponen oli selvästi pätevin hakija. Näin sanoi Rydman. Noponen toimi aiemmin Rydmanin erityisavustajana. Eli on seurannut Noposen hommia lähietäisyydeltä.

Lähietäisyydellä oli myös presidentin puoliso Suzanne Stubb, sillä NATOn päivällisillä hän istui Unkarin Viktor Orbanin vieressä. Orban oli juuri tullut idän kiertueelta, jossa hän oli treffannut Venäjän Putinin ja Kiinan Xin. Seuraavat treffit ovat Ex-presidentti Trumpin kanssa. Nyt siis Orban oli Suzanne Stubbin seurassa.

Äitiysvalmennuksista luovutaan Pirkanmaalla. Anteeksi, ei luovuta vaan ne tapahtuvat jatkossa netissä. Voi, voi!! Säälin monia tulevia isiä, jotka eivät pääse enää käytännön valmennukseen mukaan. Monet isät putoavat nyt kelkasta ja sillä voi olla vaikutusta myös isyyteen. Nettivalmennus on aivan eri asia kuin oikea valmennus. Ero on kuin ja päivällä. Jokainen tietää, että nettiseksiä on haaleaa verrattuna oikeaan seksiin. Toki tässä ei ole kyse seksistä vaan valmentautumisesta synnytykseen.

keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Olympialaisten urheilijavalintoja

 Pariisin olympialaisiin valittiin viimeiset urheilijat.  Joukosta suurin ryhmä oli yleisurheilu, 25 urheilijaa. Muihin lajeihin valittiin yhteensä 30 urheilijaa. En tunne muiden lajien valintaperusteista hyvin joten keskityn pelkästään yleisurheiluun. Huomiota kiinnittää jälleen valintojen ontuvat perusteet. Vaikuttaa siltä, että mukaan on valittu kaikki, joilla on vähintään yksi tulos jonkun ajan puitteissa. Jos on saavuttanut kisarajan viime vuonna kerran, hänet valitaa mukaan vaikkei kunto viime kuukausina ole ollut hääppöinen. Ymmärrän vielä jotenkin Topi Raitasen valinnan vaikkei hänen rankingissa sitä edellyttänyt ei myöskään kunto. Hän on kuitenkin voittanut Euroopan mestaruuden. Samoin Wilma Murto, jonka kunto on edelleen täysi arvoitus, mutta Euroopan mestaruus on myös takataskussa. Ei tosin tältä vuodelta, mutta kuitenkin. Saga Vanninen on myös arvoitus mutta sisäratojen otteluvoittaja. Sitten tulee joukko erikoisia valintoja. Naisten keihään Alanen, miesten lyhyiden aitojen Lakka, naisten kolmiloikan Salminen, naisten moukarin Tervo, naisten satasen Kemppainen, miesten seipään Kujanpää, naisten seipään Lampela. Peruste löytyy kaikilta, mutta pysyvä tulostaso puuttuu. Vaikuttaa siltä, että ainoa laji jossa nähdään suomalainen urheilija loppukilpailussa on miesten keihäänheitto. Jälleen kerran.

Ehdottaisin, että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö muuttaisi valintaperusteet päinvastaisiksi. Jos on yksikin perusteltu syy jättää urheilija valitsematta, häntä ei valita. Toisin sanoen riskejä ei enää hyväksytä. Tämä olisi selvä viesti myös urheilijoille. Huonokuntoisia ei valita, ei myöskään vammautuneita tai sairaita. Lopetetaan selittelyt ja lähetetään potentiaalisia urheilijoita kisoihin edustamaan Suomea. Turistit pois edustusjoukkueesta.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että kisaraja täytyy ylittää esimerkiksi kolme kertaa vuoden aikana. Tai, että yksi raja yritetään vähintään kerran ja alempi taso pari kertaa. 

Tai, että kisaedustajat valitaan ehdolle, mikäli ylittävät kisarajan. Sitten heidän keskuudestaan käydään valintakilpailu Kalevan kisoissa. Kerrasta poikki.

Näyttää siltä, että huippu-urheiluyksikkö valitsee ylisuuria joukkueita pikemminkin säilyttääkseen oman mandaattinsa. Euroopan mestaruuskisoissa oli 56 urheilijaa, Nyt 25 urheilijaa. Ongelma on edelleen sama  Riskiurjeilijoita on liikaa. Jos valintaperuste olisi selvä ja kiistaton, ei tarvittaisi mitään valintayksikköä. Asianomainen urheiluliitto ilmoittaisi, että seuraavat urheilijat ovat täyttäneet valintakriteerit ja sillä sipuli.

tiistai 9. heinäkuuta 2024

Käännytyslaki

 Pitkän vaivaamisen ja vetkuttelun jälkeen käännytyslaki on hyväksytty eduskunnassa yksimielisesti. Se onkin tämän eduskunnan ainoa yksimielinen laki. Lopulliseen muotoon päädyttiin asiantijoiden, tutkijoiden ja poliitikkojen eri näkemyksistä huolimatta. Vastalauseita ei kuitenkaan esitetty sen jälkeen kun vastarannan kiisket käännytettiin. Lopullinen tulos saatiin, kun pääministeri Orpo lupasi lähteä puolustusministeri Häkkänen kanssa onkimaan ja presidentti Stubb ja Eduskunnan puhemies Halla-aho NATOn kokoukseen Amerikkaan. Viimeisteltyyn muotoon päädyttiin käännetyssä järjestyksessä, mutta ei kuitenkaan epäjärjestyksessä. Tiivistettynä käännytyslaki on seuraava :

Venäjän lähettämiä pakolaisia otetaan vastaan vain sata henkilöä kerralla. Heidät lähetetään ryhmä kerrallaan Joutsenon vastaanottokeskukseen. Siellä pohjatyön tekevät tosiuskovaiset, körttiläiset ja lestadiolaiset, sillä heillä on paras kokemus ja ihmistuntemus käännytystyössä. He saavat myös ottaa parhaimmat yksilöt sadan ryhmästä. Tämän jälkeen valtiokirkko eli luterilaiset ottavat ne pakolaiset, jotka he pystyvät käännyttämään. Sen jälkeen Elokapina, Lapin ravintoloitsijat ja marjanpoimijat, Sote-hyvinvointialueet, SULin kestävyysjuoksun (1.500m-martooni) valmentajat ja työnantajien EK käännyttävät pakolaisia. Lopuksi eduskunnan puolueet käännyttävät loput yksilöt joihin pystyvät. Mikäli uskovaiset käännyttävät kaikki sadan hengen ryhmästä, he saavat itselleen paitsi ihmiset myös käännytysrahan, joka on kymppitonni per nuppi. Mikäli uskovaiset saavat kaksikymmentä, Elokapina 15, juoksijat 5, Kokoomus 3, EK 2 jne saavat kukin oman osuutensa pakolaisista ja kymppitonnin pekkaa päälle. Mikäli pakolaisia jää käännyttämättä, lähetetään heidät takaisin Venäjälle. Samoin mikäli mikään käännytystaho ei enää halua käännyttää ketään, ei pakolaisia oteta lainkaan vastaan. Kaikkien käännytettyjen on sitouduttava jäämään Suomeen kymmeneksi vuodeksi, jonka jälkeen he voivat palata Venäjälle tai kotimaahansa. Ei kuitenkaan toiseen EU maahan, koska se on EUn lainsäädännön vastaista.

On totta, että tämä uusi käännytyslaki on Suomen perustuslain vastainen. Se on myös EU-oikeuden vastainen, kansainvälisten ihmisoikeusopimusten ja YKn ihmisoikeusjulistuksesta vastainen. Sen sijaan se ei ole Venäjän lainsäädännön vastainen vaan päin vastoin sen mukainen. Jos, siis pakolaiset pääsevät maahamme käännytettäväksi, on se heille lottovoitto verrattuna Venäjän olosuhteisiin. On tärkeä ymmärtää, että Suomessa selviytyvät henkilöt ovat varmasti kovaa tekoa. Parinkymmenen asteen pakkanen, metrien lumikerrokset, inisevät hyttyset, loputtomat metsät ja järvet, valoisat yöt, pesäpallon ja jääkiekon pelaaminen, someraivo, koulukiusaaminen, alentunut asumistuki, VRn vuorojen peruuntumiset ja monet muut paikalliset olosuhteet paljastavat ketkä pakolaisista ovat tulleet taloudellisen edun takia tai ketkä sodan, yhteiskunnallisen hädän, tai uhkan takia.

Maamme luoma uusi käännytyslaki on syytä patentoida. Se voidaan myydä Italiaan, Ranskaan tai Espanjaan. Patentoitu käännytyslaki voisi sisältää rojalityt musiikkijärjestelmän tapaan. Siis käytännössä, kun maa käyttää Suomen käännyttämislakia, Suomi saa jokaisesta käännytettävissä pakolaisista esimerkiksi kympin. Näin pystyisimme myös rahoittamaan oman maan käännytyspalkkiot seurakunnille ja puolueille. Voisimme myös kouluttaa muutamia käännytyslakijuristeja ja käännytyskonsulentteja jotka osaavat muokata lain kunkin maan lainsäädäntöä vastaavaksi ja kumota erilaisia ennakkoluuloisia kommentteja. Tiedossa on, että monessa maassa on poliitikkoja ja aktivisteista, jotka haluavat noudattaa ihmisoikeuksia ja oikeusvaltioiden lakeja. Juristit voivat toimia myös konsutteina ja auttaa lainsäädännön käänteissä.

lauantai 6. heinäkuuta 2024

Salaisuuksia

Unkarin Orbanin vierailun syy presidentti Putinin luo Moskovaan oli suuri mysterio, mutta nyt sekin selvisi. Orban oli ehdottanut tulitaukoa Venäjän ja Ukrainan välisessä sodassa. Tämä salaisuus tuntuu ihan liian todennäköiseltä. Veikkaan, ettei salaisuutta eli Orbanin tarkoitusta ole vielä kerrottu. Eiköhän se liity maiden välisen yhteistyön kehittämiseen ja jatkamiseen. Eli Orban kävi kertomassa Putinille, että yhteistyö jatkuu huolimatta Unkarin EU-puheenjohtajuudesta. Kaveria ei jätetä, ainakaan näin pienestä syystä.

Jokunen vuosi sitten silloinen presidentti Niinistö ilmaisi somessa, että hänen pitää käydä ensin ulkoiluttamassa koiraansa, kun on niin ärsyyntynyt. Sen jälkeen spekuloitiin mikä syy ärsytti Niinistöä näin paljon. Presidentin lähimmät tahot eivät ole suostuneet paljastamaan totuutta. Ei myöskään Niinistö itse. Jotkut ovat arvelleet ärtymyksen johtuneen Venäjä päätöksestä sulkea Suomen Pietarin lähetystö. Tämän päivän näkökulmasta se ei tunnu oikein todelliselta, mutta parempaakaan selitystä ei ole keksitty. Ehkä jonkun piti ulkoiluttaa koiraa ja hän joutui siihen hommaan eli käännetään koko juttu päälaelleen..

 Teemu Selänne on avautunut viime päivien some-keskusteluista. Vaimo Sirpaa ja myös häntä itseään on hakattu somessa kuin vierasta sikaa. Selänteen mukaan ulisijoita aina riittää. Tämän lisäksi hän kertoo olevansa Yhdysvaltain kansalainen ja äänestävänsä seuraavissa vaaleissa republikaaneja. Olisi mukavampaa, jos olisi nuorempia ehdokkaita. Selänne ei kerro kuitenkaan ketä republikaania äänestää. Monia vaihtoehtojahan ei ole. Selänteen mielestä ei ole hyvä, jos yhteiskunta tukee liikaa ihmisten elämää. Yksin pitää pärjätä, sanoo Selänne. 

Teemu Selänteen pojat Leevi ja Eetu eivät ole tehneet jatkosopimusta Kajaanin Hokin kanssa. Pisteitä Hokin paidoissa on kertynyt nihkeästi. Samoin peliaika varsinkin Leevillä on ollut kiven takana. Molemmat pelasivat aiemmin Peliitoissa ja sitä ennen Yhdysvalloissa. Nyt jatkosopimusta ei ole tehty. Salaisuus säilyy, eikä arvailujakin ole tiedossa. Isä-Teemukaan ei tiettävästi omista yhtään joukkuetta.

Jääkiekkomaajoukkueen entinen valmentaja Jukka Jalonen on HSn tietojen mukaan tehnyt valmentajasopimuksen Italian jääkiekkomaajoukkueen kanssa. Italia kuuluu niihin jääkiekkomaihin, jotka pelaavat ailahtelevasti eli ns. Hawajin kiekkoa. Nyt Jalonen on kertonut totuuden. Italian kanssa on keskusteltu mahdollisesta valmentajasopimuksesta, mutta mitään sopimusta ei ole tehty. (Valmentaja joka tähyää NHLn valmentajaksi ei voi neuvotella Hawajin kiekkojoukkueen valmentamisesta. Se vaan on niin, ainakin kirjoittajan mielestä)

Saija Tuupanen kertoo syyn mikä johti eroon Sami Hedbergin kanssa. Sovimme Samin kanssa, ettei tästä asiasta puhuta medialle. Viime aikoina media on kuitenkin kirjoittanut kovin paljon meidän erostamme ja tapahtumia on joutunut kommentoimaan hyvin paljon. Ehkä työmme johtivat siihen, että yhteinen aika oli kortilla. Se on ainoa syy, joka johti tiemme erilleen. Tämä on Saijan ja Samin eron oikea syy.

Pääministerin puoliso Suzanne Innes-Stubb kertoo nyt miksi kuusi vuotta sitten itki laiturin nokassa. Syy ei ollut puolison häviö puolueen puheenjohtajuudesta Orpolle. Tosiasiallinen syy oli Brexit. Brittinä hänen oli murheellista kestää masentavaa äänestystulosta. Sen takia hän meni sateessa laiturin nokkaan itkemään.

Puolustusministeri Antti Häkkänen kertoo lomastaan avoimesti. Kesälomalla ollaan perheen kanssa mökillä. Siellä pitää olla sähkö ja juokseva vesi. Ei siitä mitään tulisi lapsiperheellä ilman. Hakataan myös puita, kisaillaan ja ongitaan kilpaa. Hän tunnustautuu kovaksi kalamieheksi. Vuosittain käydään kova kalakilpailu Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon kanssa. Parina viime vuotena Häkkänen on voittanut, sitä ennen Orpo. Kisa on kova, mutta reilua. (Mietin vaan, että onkohan tässä kohta tulossa kova ”kalakisa” puolueen puheenjohtajuudesta. Orpo on voitolla hyvien vaalitulosten myötä, mutta Häkkänen väijyy varjoissa valmiina, kirjoittajan kommentti)

Nuoret körttiläiset kertovat suhteestaan körttiläisyyteen. Täällä kaikki saavat olla sellaisia minkälaisia ovat. Jokainen uskoo Jumalaan omalla tavallaan. Katto on korkealla ja seinät leveällä (ihan kuin sosiaalidemareissa, kirjoittajan kommentti). Kaikki tehdään talkoilla. Nuoret myyvät körttipastilleja ja vapaaehtoiset järjestävät Herättäjäjuhlia. 

Yksi ruusu on kasvanut…

” Yksi ruusu on kasvanut laaksossa ja ja se kauniisti kukoistaa. Yksi kulkuripoika on nähnyt sen eikä voi sitä unhoittaa.” 

Ei, ei ei !

Yksi ruusu oli kasvanut K-Rauta Lahdesjärvellä ja kukki tosi kauniisti.  Meikämanne löysi sen, osti kympillä ja istutti pihalle. Eikä tarvitse sitä edes unohtaa, kun voi katsella ikkunasta. Tosin laitoin tukikepit, kun kukat olivat niin lepruja.

perjantai 5. heinäkuuta 2024

Heinäkuun alun parhaat

 Kokoomus on noussut jälleen suurimmaksi puolueeksi. Jihaa ! Näin kerrotaan viimeisimmässä gallupissa. Demarit huohottava niskaan, mutta perussuomalaisten tilanne on jäämässä kauas kolmanteen sijaan kaikesta huolimatta. Myös Li Anderssonin Vasemmisto on nousussa. Onko kyse vain kesäisestä fiiliksestä, se jää nähtäväksi. Siis syksyllä.

Työväenpuolue on voittamassa Britannian parlamenttivaaleista. Pitkään hallituksessa olleet konservatiivit  jäivät lähes pienpuolueeksi. Ihmiset ovat tyytymättömiä ja äänestysprosentti jäi matalaksi. Britit ovat yrittäneet pysytellä pää pystyssä Brexitin jälkeen, mutta nyt mitta näytti olevan täysi. Silti vaihtoehdot puuttuivat ja usko politiikkaan oli karilla.  Brittien parlamentin 650 paikasta Työväenpuolue on saamassa yli 400 paikkaa. Uudeksi pääministeriksi tulee Työväenpuolueen Meir Stamer. Lempinimi ” herra Sääntö”?

EU on laittamassa kiinalaisille autoille kovat tullit.  Ne vaihtelevat autosta riippuen. Kiinalaisia syytetään valtion kohtuuttomista, kilpailua vääristävistä tuista. No, halpojen sähköautojen aika on siis kohta ohi. Ehkä jo tänään. Jos et ehtinyt eilen ostaa kiinalaista sähköautoa, halvalla. Tänään se ei enää onnistu.

Unkarin pääministeri Orban tapaa presidentti Putinin. Unkari ehti olla EUn puheenjohtajamaa vajaan viikon, kun Orban lähti kaverinsa luo Moskovaan. Mistä siellä keskustellaan ? Se on arvoitus. Yrittääkö Orban ajaa neuvotteluja Venäjän johtajan päähän ? Orban tunnetaan EUssa  Venäjän pakotteiden torpedoijana. Unkarilla tai Orbanilla ei ole EUn mandaattia neuvotella Putinin kanssa. Mene ja tiedä mitä sooloiluja päässä liikkuu ?

Iloisia uutisia kerrotaan Yhdysvaltain presidentinvaaleista. Nykyinen presidentti Biden ei luovuta vaan painaa hommaa hamaan loppuun ? (Se näyttää olevan lähellä !)  Hetken ehdittiin spekuloida muista demokraattien ehdokkaista. Tämä siksi, että Biden oli niin matkaväsynyt, että hömelöi vaaliväittelyssä Trumpin kanssa. Nyt presidentti on skarpannut ja saanut tukea demokraattien senaattoreista. Biden aikoo hoitaa homman kotiin. Siis himaan. Eli palata kotiin. Siis, olisiko parasta jos Biden menisi jo vuoden alusta kotihoitoon ?

Iloisia uutisia kerrotaan myös Winbledonissa tennisturnauksesta. Emil Ruusuvuori voitti toisella kierroksella Kreikan Stefanos Tsitsipasin. Ruusuvuori jatkaa kolmannelle kierrokselle.  Sen sijaan Otto Virtanen kärsi tappion ja putosi jatkosta.

Iloisia uutisia koripallon Olympiakarsinnoista Valenciasta. Suomi voitti pisteellä ja pääsi jatkokarsintaan. Huonot uutiset ovat, että nyt vastustajaksi tulee Espanja. No, ei murehdita ennakkoon. Voittoa lähdetään tavoittelemaan ja paikkaa Pariisiin.



keskiviikko 3. heinäkuuta 2024

Heinäkuun tietokilpailun vastaukset

 Tässä oikeat vastaukset:

1. A. Miesten jalkapallo

2. B. Karkeaksi jauhettu durumvehnä

3. E. Ruotsalainen kuvataiteilija

4. E. Ruotsalainen kuvataiteilija

5. C. Oulu

6. D. Honduras

7. B. Metsäkanalintu

8. B. Judo

9. A. Kiina

10. B. 7,60 €

maanantai 1. heinäkuuta 2024

Railakas heinäkuu

 Heinäkuu on alkanut reippaissa merkeissä, enkä tarkoita nyt ulkoilua. EUn puheenjohtajamaana aloittaa Unkari. Sehän on EUn paha poika. Haluaa oikeuslaitokseen poliittiset tuomarit, vastustaa Venäjän pakotteita ja jakaa EUn avustuksia korruptoituneiden poliitikkojen kautta. Mitä loppuvuodesta tulee Viktor Orbanin johtaessa Unionia ? Voi vain arvailla. 

Ranskassa laita/äärioikeisto voitti parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. Siinä valittiin kymmenes osa parlamentin edustajista. Toisella kierroksella tapahtuu varsinainen vaali. Nyt ennakoidaan pääministerin tulevan oikeistosta mikäli enemmistö parlamentista tulee siltä laidalta. Presidentti Macronin koalitio on jäämässä pronssisijalle. Mitä Ranskassa tapahtuu vaalien jälkeen ? Ranska on ollut EUn johtavia maita Brittien exitin jälkeen. Kuinka kauan ?

Britanniasta kuuluu kummia. The Economist, Sunday Timesilla ja Financial Timesilla sanovat kannattavansa työväenpuolue Labouria seuraavissa vaaleissa. Perinteistä konservatiivipuoluetta lähellä olevat lehdet ovat saaneet tarpeekseen konservatiivien touhuista ja uskovat Labourin kääntävän Britannian talouden uusille raiteille. Vähän niinkuin Kauppalehti alkaisi kannattamaan demareita Suomessa.

Ottawasta kotiin passitettu suurlähettiläs Jari Vilen sai uuden homman. Hän on jatkossa ulkoasiainneuvos, joka hoitelee Aasian alueiden maiden seurantaa kotimaassa. Näin kivasti kävi häirinnästä kiinni jääneelle Vilenille. Ensin kotiin ja sitten uusiin hommiin. Harvassa työpaikassa pomo pääsee suojatyöpaikkaan tällaisten tekojen jälkeen. Ulkoministeriössä näyttää hyvälle miehelle löytyvän aina jotain hommia. Onhan hän entinen ministerikin. 

Kansanedustaja Pekka Toveri laukaisi melkoisen mediapommin. Hän kertoi, että Suomi on sodassa ! Toveri selitteli kommenttiaan, että Venäjä käy hybridisotaa kaikkia länsimaista vastaa, joukossa myös Suomi. Se kuulostaa jo hieman erilaiselta, mutta epäilen Toverin tietävän varsin hyvin miten media kirjoittaa asiasta. Joka tapauksessa melkoinen uutinen lukea lehdestä Suomen olevan sodassa. Epäilen, ettei kyse ole sattumasta. Toveri haluaa myötätuntoa sekä käännytyslain käsittelyyn että puolustusvoimien määrärahoihin.  Astakommentteja on luonnollisesti kuultu puoluekentän vasemmalta laidalta.  Eihän tämä tunnu kovin asialliselta hommalta, oli tarkoitus mikä tahansa.

Reserviläisiä on eronnut kuluvana vuonna jo 2.500 miestä. Viime vuonna reserviläisiä siirtyi siviilipalvelukseen 1.650 miestä. Syynä tähän rynnäkköön ei ole kuitenkaan Pekka Toveri tai hänen puheensa vaan puolustusministeri Antti Häkkänen. Hän kommentoi, että reservistä eroaminen pitää kieltää. Häkkänen pyöritteli myöhemmin lausuntojaan, mutta myöhäistä pyyhkiä kun on jo housuissa. Tällä tahdilla  koko vuoden eronneiden määrä saattaa kohota yli neljän tuhannen. Siviilipalveluksen täydennyskoulutuspalveluksen päivien lukumäärää on jouduttu pudottamaan viidestä kolmeen päivään, jotta kaikki mahtuisivat mukaan.

Suomen olympiajoukkuetta on täydennetty lukuisilla urheilijoilla. Erityinen huomio kiinnittyy 13-vuotiaaseen Heili Sirviöön. Hän on maamme edustaja rullalautailussa. Sirviön toinen vanhemmista lähtee mukaan kisoihin. Hän on kautta aikojen Suomen nuorin edustaja olympialaisissa. Ei muuta kuin onnea ja menestystä Sirviölle. Vaikkei kultaa tulisikaan, ymmärrän nuoren urheilijan tulevaisuuden näkymät aivan eri tavalla kuin esimerkiksi konkari moukarinheittäjä Tervon ja monen hänen kaltaisensa tulevaisuuden.

Teemu ja Sirpa Selänne olivat kävelylenkillä, kun yht’äkkiä presidentti Alexander Stubb pyöräili heitä vastaan. Aivan mieletön sattuma, että Selänteet tapasivat kadulla presidentin. Sitä paitsi Teemu oli Stubbin kannattajaryhmässä pressanvaaleissa. No, ei mitään ! Otettiin kuva ja kerrottiin tämä ihana uutinen koko Suomen kansalle.

Mutta tämä on vielä pientä, sillä Jani Sievisen Felicia-tytär pääsi kuvaan Aleksander Stubbin kanssa uimahallissa. Nyt viimeistään huomataan, että presidenttimme on hyvässä tikissä ja pitää aktiivisesti huolta kunnostaan. Niin sitä pitää. Presidentti näyttää esimerkkiä kaikelle kansalle. Milloinhan presidentillä olisi aikaa tulla Herwoodin uimahallin kuntosalille ?

Elintarvikevirasto on antanut jo lukuisia kertoja Haminassa toimivalle ravintolalle huomautuksen pizzasuikaleiden käyttämisestä kinkkuina. Lapsikin ymmärtää, että jos tilaa kinkkua niin sen pitää olla kinkkua eikä pizzasuikaleita. Mitä siitä tulisi, jos joulupöydässä olisi kinkun sijaan pizzasuikaleita ? Varmasti kinkun myynyt kauppaketju joutuisi vähintään oikeuteen, tuomittaisiin maksamaan asiakkaalle korvauksia kivusta ja särystä. Pahimmassa tapauksessa tulisi ehdollista vankeutta puolitoista vuotta. Yli kahdesta vuodesta joutuu istumaan vankilassa eikä ehdollisella enää selviä. Mieti sitä ? Siis tämä haminalainen ravintola.