lauantai 13. heinäkuuta 2024

Voi harmi !

 Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on pitänyt lehdistötilaisuuden osallistumisestaan syksyn presidentinvaaleihin. Biden totesi valinneensa Trumpin varapresidentiksi, koska hänessä on presidenttiainesta. Biden uskoo voittavansa vaalit sillä hän on paras ehdokas. Epäilyt hänen terveydentilasta ovat aiheettomia sillä hän voittaa varmasti Putinin oikein selvästi. ” … siis sanoin äsken Putin koska Putin on paljon ollut esillä mutta tarkoitan tietysti, että olen Biden.”

Kenza Layli on maailman kaunein nainen. Hän on marokkolainen missi, jota ei oikeasti ole olemassa. Hän on ensimmäinen tekoälymissi. Tummat ja lempeä silmät kuin taatelit. Mutta hän ei oikeasti ole olemassa. Hän on pelkkä tietokoneen tulos. Kaunis haave vai pitääkö sanoa tuote ?

Jalkapallon EM-kisojen loppuotteluun löytyy vielä lippuja parhaille paikoille. Kahden lipun paketista joutuu maksamaan 93.000 €. Myös huonompien paikkojen lippuja löytyy viidellä tonnilla. Siis, jos löytyy ylimääräistä kahisevaa ja jalkapallo kiinnostaa, ei muuta kuin futikseen loppuotteluun. Sehän pelataan Berliinin Olympiastadionilla sunnuntaina klo 21.00 paikallista aikaa. Vastakkain ovat Espania ja Englanti. Telkusta voi ottelun katsoa ihan ilmaiseksi.

Oulunkylän jalkapallostadionin katsomo paloi kovassa tulipalossa. Samalla loppuivat Veikkausliigassa pelaavan Gnistanin kotipelit Oulunkylässä. Seuran on löydettävä uusi paikka kotipeleihin. Ehkä se on sittenkin sama kuin paikalliskilpailija HJKlla. Mene ja tiedä.olisiko jalkapallojuniorien Helsinki cupilla jotain yhteyttä tulipaloon ? Vai mistä on kysymys ?

Suomessa toimiva  venäläisyhtiö Teboil on muuttanut omistuspohjaansa. Sen on omistanut ennen Itävallassa toimiva Litasco SA, mutta nyt sen omistaa myöskin itävaltalainen Lukoil International GMBM. Miksi ? Sitä ei ole kerrottu. Joka tapauksessa Teboilin varsinainen omistaja on venäläinen PJSC Lukoil. Teboilin liikevaihto on pudonnut Suomessa 90% Venäjän hyökättyä Ukrainaan. Liikevoitto viime vuonna oli hieman yli pari miljoonaa. Silti Teboil on suurin Suomessa toimiva venäläisyhtiö.

Valtioneuvosto on päättänyt lopettaa Kansalaispulssi nimisen gallupin. Se on kysellyt kansalaisten mielipiteitä hallituksesta. Viimeaikaiset gallupit ovat kertoneet Orpon-Purran hallitukseen olevan kovin epäsuosittu verrattuna edellisiin hallituksiin. Nyt siis kysely lopetetaan säästösyistä. Ei kai siinä mitään. Ehkä joku iltapäivälehti on kiinnostunut hallituksen suosiosta tai sitten ainakin oppositio. Sillä ei taida kuitenkaan olla yhtään sanomalehteä. Kuntaliiton kyselyn mukaan hallituksen kokee huonoksi erityisesti nuoriso. Vanhempi väki ei ole niin jyrkkä, mutta suosio on siinäkin ikäryhmässä vähentynyt.

Sähköautojen latauslaitteita valmistava Kempower on ilmoittanut laskevansa ennakkoarvioita latauslaitteiden myynnistä loppuvuonna. Se romahdutti firman osakkeen hinnan pörssissä peräti 30%. Kempower oli vielä viime vuoden lokakuussa erittäin vahvasti arvostettu osake, jonka osakkeita myytiin 53€ hintaan. Sen jälkeen odotukset ovat heikentyneet. Nyt tehty ilmoitus pudotti Kempowerin osakkeen arvon hieman alle 16 euron. Onko sähköautojen suosio sittenkin laantumassa vai vievätkö kilpailijat Kempowerilta markkinat ? Ehkä kyseessä ovat molemmat syyt. 

Helsingin pörssillä ei ole mennyt lujaa. Päin vastoin. Pörssin indeksit ovat olleet viime vuodet alamaissa. Osasyy on tietysti Suomen talouden alavire. Pörssissä lippua ovat yrittäneet pitää korkealla vakavaraiset vientiyritykset ja rahoitusala, mutta niidenkään osalta ei ole mitää hyvää tulevaisuutta luvassa. Kuvaavaa on, että kun potentiaalinen kasvuyhtiö kuten Kempower sai tuulta jalkojen alle, se yliarvostettiin ja kurssi nousi poikkeuksellisen korkealle. Kun sitten realismi ja totuus iskivät, pudotus on ollut jyrkkä. Epävakaa talous johtaa heikkoon investointihalukkuuteen ja riskien välttelyyn. Matalalento jatkuu ja osakkeiden tuotot pysyvät alhaalla.

Ei kommentteja: