tiistai 16. heinäkuuta 2024

Arjen säästövinkit

 Hinnat ovat nousseet ja tukia on pienennetty. Tässä syy etsiä arkielämään hyviä säästövinkkejä. Me ihmiset olemme erilaisia. Toiset ovat pihejä luonteeltaan ja toiset eivät ajattele säästämistä lainkaan. Hyvää tässä on se, ettei pyörää tarvitse keksiä uudelleen. Lukuisia säästövinkkejä on keksitty aikojen haminoissa. Seuraavana muutamia kekseliäitä ja hyödyllisiä säästövinkkejä.

Käytettyjen teepussien hyötykäyttö

Mikäli käytät teepusseja, niitä voi käyttää kahdesti. Tämä lienee tuttua. Sen jälkeen pussin suun voi avata kevyesti, tyhjentää pussi ja antaa sen kuivua. Kuivan teepussin voi laittaa johonkin telineeseen esimerkiksi jääpalakoteloon. Sen jälkeen pussiin voi laittaa biojätettä pussin reunoihin asti. Näin säästyy biojätepusseja, jotka ovat tosiasiassa melko kalliita ja repeilevät herkästi.

Naapuriapu on naapurisopu

Naapuri on paras apu vaikeilla hetkillä. Monella on tapana hakea kupillinen sokeria, kun se on loppunut. Tässäkin voi säästää naapuria ja kerätä myös muita loppuneita elintarvikkeita samalle käynnille. Hammastikku, uusin Apu-lehti, kermapäällys irish coffeen, teflonpannu, suuvesi, mozzarellajuusto margerita pizzaan, balsamico-kastiketta, oddly good kauramaitoa ja puoli kiloa Arlan voita. Samalla kertaa kun tulee häirittyä naapuria, voi käydä toiletissa, suihkussa, selittämässä housut, iltapäiväkahvilla ja kermamunkilla, katsella telkusta viimeinen jakso jännityssarjasta tai viime kesän pesäpallon itä-länsi ottelu. Vastalahjana naapurille voi kertoa omien lasten uusista työpaikoista ja kovasta palkasta, omasta kieliopiskelusta, serkun pojan ongelmista ala-asteelta, entisistä puolisoista, lastenlapsien täiepidemiasta ja anopin epäillyistä mielisairauksista. Tämä piristää naapuria hänen kamppaillessaan toimettomuutta ja yksinäisyyttä vastaan.

Marjojen poiminta

Jokainen suomalainen tietää, että metsät ja puutarhat ovat kesäisin täynnä marjoja, sieniä ja hedelmiä. Meistä useimmat ovat kuitenkin mukavuuden haluisia tai pelkäävät hyttysiä, käärmeitä, karhuja tai punkkeja. Kuitenkin jokainen sivistynyt kanssaeläjä tuntee ainakin jonkun aasialaislähtöisen maahanmuuttajan tai hänen puolisonsa. He ovat ahkeria ihmisiä ja haluavat tehdä hyödyllisiä asioita. Kannattaa hankkiutua sellaisen ihmisen tuttavaksi ja pyytää sitten keräämään metsästä mustikoita, mansikoita, puolukoita, karviaisia, sieniä, vadelmia, lakkoja, tomaatteja, omenoita, luumuja ja kaikenlaisia muita hyödykkeitä. Kannattaa myös tarjota rahaa vaivan palkaksi. Useimmiten maksua ei kuitenkaan haluta vaan kerääminen tapahtuu hyvän tahdon eleenä. Nämä marjat voi sitten pakastaa tai tehdä hilloiksi ja mehuksi omien tarpeiden mukaan

Hämähäkki lautasella

Hämähäkit ovat riesana näin kesällä. Varsinkin katutasolla olevissa asunnoissa. Hämähäkki kannattaa puristaa varovasti littuun esimerkiksi juomalasilla. Sen jälkeen sen voi laittaa talouspaperin päälle ja taitella siitä pienen paketin. Tämän jälkeen varataan netissä hyvästä ravintolasta pöytä esimerkiksi seuraavaksi päiväksi, eikä syödä kotona enää mitään. Mukaan otetaan niin paljon sakkia kun perheestä löytyy. Ravintolassa tilataan kalleinta ruokaa. Perheen pienemmille myös, söivät tai eivät. Ruokailun loppuvaiheessa sujautetaan hämähäkki lautaselle ja sovitaan hetki yhteiselle kirkumiselle. Joku voi nousta pöydästä kauhistuneena ja juosta vessaan. Tarjoilija näkee otuksen ja pyytää cheffin paikalle, joka tarjoaa heti ilmaista ateriaa ja sen päälle uusi ilmainen ateria lahjakortin muodossa. Mikäli asunnon kivijalassa on paljon hämähäkkejä, säästötempauksen voi tehdä kilpailevassa ravintolassa tai toisella puolella kaupunkia tai naapurikaupungissa. Ei kuitenkaan saman ketjun ravintolassa.

Sisäänpääsy Festareille

Kesäiset festivaalit ovat kalliita. Sen tietää jokainen festarivieras. Tässä kuitenkin vinkki oikeasta elämästä. Nuorena miehenä vuonna 1973 olin juhannusta viettämässä Saarijärvellä Ahvenlammella. Seillä oli rockfestivaalit. Kaikilla ei ollut kuitenkaan rahaa sisäänpääsyyn. Katselin vierestä, kun kaksi kaverusta keksi uhkarohkeaa keinon. Toinen laittoi aurinkolasit silmilleen ja vasempaan käteen tukevan puukepin kävelykepiksi. Toinen kavereista meni kontalleen maahanmhänen viereensä. Sata metriä ennen porttia kaverukset alkoivat vaeltaa kohti sisääntuloa. Pikku hiljaa he tulivat portille eikä kukaan uskaltanut sanoa mitään vaan kaksikko pääsi sisälle. Tämä tapa on vaativa, mutta sitä ei voi toteuttaa kahdesti samoilla festareilla. Ongelmia voi tuoda myös rannekkeet. Niitähän jaetaan monilla festareilla. Opaskoirille rannekkeita ei anneta, joten kannattaa olla valppaana.

Vanhat konstit

Ei kannata väheksyä myöskään vanhoja keinoja. Tarjouksia kannattaa seurata ja kirjoittaa ylös niiden voimassaoloaikoja. Kaikkien kauppojen jäsenyys kannattaa, sillä niiden avulla saa paitsi tarjouksia myös bonusta. Hintatietoisuus tuo mittavat säästöt. Kannattaa ostaa tarjouksista kestohyödykkeitä varastoon. Sellaisia ovat vessapaperi, rasvat, lihapiirakat, leivinjauhe, leivänpaahdin tai halpa kiinalainen sähköauto. Makkarakeittoa voi laimentaa vedellä tai hätätapauksessa lihaliemellä. Pullojen ja tölkkien kerääminen lapsiperheiden uimarannoilta ja kulttuuritapahtumista tuo mukavan tilin ahkeralle. Dyykkaaminen  eli pois heitettyjen elintarvikkeiden kerääminen ravintoloiden ja kauppojen jätesäiliöistä antaa ilmaiseksi hyviä raaka-aineita kuten hieman virttyneitä banaaneja, lihahyytelöä tai susheja. Nykyisin ravintoloiden eilisiä ruokia saa ResQ (pelastus) järjestelmän avulla alennettuun hintaan seuraavana päivänä. Paasto on tänäkin päivänä muodikas tapa säästää, kunhan ei erehdy eksymään laihdutusjauheiden tai terveysmehujen loputtomaan maailmaan. Ne vievät viimeisetkin säästöt. Käytettyjä vaatteita ja muita tavaroita on pilvin pimein kirpputoreilla. 

Kun nämäkin kaikki keinot yhdistää, voi olla varma säästöjen kohoavan ainakin euroon päivässä. Se tekee 365 euroa vuodessa. Pari euroa päivässä tekee lähes tonnin vuodessa. Kymmenessä vuodessa kymppitonnin. Voi kysyä itseltä haluatko saada kymppitonnin pienellä vaivalla. Uskon, että useimmat vastaavat myöntävästi. Aina ei tarvitse haaveilla lottovoitosta toteuttaakseen unelmiaan. Voi säästää ja realisoida säästöt sopivana aikana. Niin yksinkertaista voi elämä olla

Ei kommentteja: