keskiviikko 10. heinäkuuta 2024

Olympialaisten urheilijavalintoja

 Pariisin olympialaisiin valittiin viimeiset urheilijat.  Joukosta suurin ryhmä oli yleisurheilu, 25 urheilijaa. Muihin lajeihin valittiin yhteensä 30 urheilijaa. En tunne muiden lajien valintaperusteista hyvin joten keskityn pelkästään yleisurheiluun. Huomiota kiinnittää jälleen valintojen ontuvat perusteet. Vaikuttaa siltä, että mukaan on valittu kaikki, joilla on vähintään yksi tulos jonkun ajan puitteissa. Jos on saavuttanut kisarajan viime vuonna kerran, hänet valitaa mukaan vaikkei kunto viime kuukausina ole ollut hääppöinen. Ymmärrän vielä jotenkin Topi Raitasen valinnan vaikkei hänen rankingissa sitä edellyttänyt ei myöskään kunto. Hän on kuitenkin voittanut Euroopan mestaruuden. Samoin Wilma Murto, jonka kunto on edelleen täysi arvoitus, mutta Euroopan mestaruus on myös takataskussa. Ei tosin tältä vuodelta, mutta kuitenkin. Saga Vanninen on myös arvoitus mutta sisäratojen otteluvoittaja. Sitten tulee joukko erikoisia valintoja. Naisten keihään Alanen, miesten lyhyiden aitojen Lakka, naisten kolmiloikan Salminen, naisten moukarin Tervo, naisten satasen Kemppainen, miesten seipään Kujanpää, naisten seipään Lampela. Peruste löytyy kaikilta, mutta pysyvä tulostaso puuttuu. Vaikuttaa siltä, että ainoa laji jossa nähdään suomalainen urheilija loppukilpailussa on miesten keihäänheitto. Jälleen kerran.

Ehdottaisin, että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö muuttaisi valintaperusteet päinvastaisiksi. Jos on yksikin perusteltu syy jättää urheilija valitsematta, häntä ei valita. Toisin sanoen riskejä ei enää hyväksytä. Tämä olisi selvä viesti myös urheilijoille. Huonokuntoisia ei valita, ei myöskään vammautuneita tai sairaita. Lopetetaan selittelyt ja lähetetään potentiaalisia urheilijoita kisoihin edustamaan Suomea. Turistit pois edustusjoukkueesta.

Toinen vaihtoehto voisi olla, että kisaraja täytyy ylittää esimerkiksi kolme kertaa vuoden aikana. Tai, että yksi raja yritetään vähintään kerran ja alempi taso pari kertaa. 

Tai, että kisaedustajat valitaan ehdolle, mikäli ylittävät kisarajan. Sitten heidän keskuudestaan käydään valintakilpailu Kalevan kisoissa. Kerrasta poikki.

Näyttää siltä, että huippu-urheiluyksikkö valitsee ylisuuria joukkueita pikemminkin säilyttääkseen oman mandaattinsa. Euroopan mestaruuskisoissa oli 56 urheilijaa, Nyt 25 urheilijaa. Ongelma on edelleen sama  Riskiurjeilijoita on liikaa. Jos valintaperuste olisi selvä ja kiistaton, ei tarvittaisi mitään valintayksikköä. Asianomainen urheiluliitto ilmoittaisi, että seuraavat urheilijat ovat täyttäneet valintakriteerit ja sillä sipuli.

Ei kommentteja: