torstai 1. elokuuta 2024

Kontteja itärajalle

 Hallitus, rajavartiolaitos ja sisäministeriö ovat valmistelleet käännytyslakiin tehtävää täydennystä. Itäisille rajanylityspaikoille on tarkoitus sijoittaa kontteja, joissa turvapaikanhakijat voivat viettää aikaansa kunnes heidän jatkostaan ollaan tehty päätöksiä. Lainmuutos tarvitaan, koska juuri hyväksytyssä käännytyslaissa ei puhuta mitään konteista tai niiden sijoittamisesta rajanylityspaikoille. Puhumattakaan käännytettävien majoittamisesta kontteihin. Hallituspuolueet ovat olleet yksimielisiä asiasta RKPtä lukuunottamatta. He haluavat kontteja sijoitettavaksi myös till Vasa, Närppes, Ekenäs, Åbo och Grankulla.

Oppositiossa ollaan erimielisiä lain täydennyksen osalta. Keskustapuolue hyväksyy täydennyksen sillä täydennyksellä, että kontteja sijoitetaan alueille kuntiin ja kyliin. Kontteihin tulisi sisällyttää ainakin terveyskeskus, Kela, peruskoulun alalaste, kyläkauppa, asiamiesposti, poliisilaitos ja verotoimisto. Uinuvat ja autioituvat kylät tarvitsevat aktiivisia kontteja, jotta saadaan lapsiperheitä ja hyviä veronmaksajia paikkakunnille.

Sosiaalidemokraateissa on selvästi kahta linjaa. Osa demareista ei hyväksy kontteja ihmisoikeuksien vastaisina. Valtaosa on kuitenkin hyväksymässä tämänkin hallituksen esityksen. Jokohan valmistellaan seuraavien vaalien jälkeistä aikaa vai mistä nyt tuulee ?

Vihreät ja Vasemmistoliitto eivät hyväksy lainkaan konttien käyttöä. Tai hyväksyvät, jos käännytyslaki kumotaan ja laaditaan uusi laki. Sen nimi olisi ”Laki konttien käytöstä idästä tulevien turvapaikanhakijoiden vastaanotossa.”

Lakiehdotus on käynyt läpi laajan asiantuntijakierroksen. Sen kautta on tarkennettu lain sisältöä. Kommenteissa ja asiantuntijalausunnoissa kuvataan konttien mahdollisesti aiheuttamia vaikutuksia itärajalla ja muualla Suomessa. Ohessa muutamia lausuntoja eri tahoilta.

Imatran kaupunki:       Tämä on tervetullut asia meille täällä rajan pinnassa.  Turistitulvan loppumisen seurauksena hotellit on purettu tai muutettu niiden käyttötarkoitusta. Loma-asunnot on myyty suomalaisille tai ne ovat rämettyneet asumiskelvottomiksi. Imatra voi ottaa ainakin 500 konttia, joista puolet sijoitetaan ostoskeskusten parkkipaikoille ja puolet Saimaan rannoille.  Kontissa on hyvin tilaa nelihenkiselle pietarilaisperheelle, pieni kaksio ja autotalli, jonne mahtuu crossover-mallia oleva Audi tai Mersu. Hinnoittelemme asunnon ja autotallin vuokran ja parkkipaikkamaksun käypään hintaan. Rannalla olevien konttien hintoihin lisätään kalastuslupamaksu. Hinta menee 200-250€ välimaastoon per vuorokausi

Atria Etelä-Pohjanmaan teurastamo:        Meillä on konteista oikein hyviä kokemuksia. Viemme konteissa Kiinaan sianlihaa jäädytettyinä. Yhteen konttiin menee noin 10.000 kiloa sikaa. Kontti on niin tiivis, ettei kylmä pääse katoamaan Siperian läpi kulkevalla matkalla. Suosittelemme kontteja mihin tahansa lihajalostukseen liittyviin käyttötarkoituksiin.

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta HYY:         Tätä asiaa on kaivattu opiskelijoiden kiristyneillä vuokramarkkinoilla. Helsinkiin voi helposti sijoittaa 10.000 konttia Kaisaniemeen, Ullanlinnamäelle ja Katajanokalle. Mikäli vuokra pysyy alle 700 € kuukaudessa, tämä pelastaa monet opiskelijat lisätöistä ja antaa mahdollisuuden valmistua määräaikojen puitteissa.

Elokapina:        Mikäli kotimaassa olevia, jo valmistettuja kontteja käytetään rajalla, sillä ei ole suurta ilmastoa tuhoavaa vaikutusta. Jos sen sijaan tuodaan konttilaivalla Kiinasta lasteittain kontteja, pysäytämme heti liikenteen Mannerheimintiellä Eduskuntatalon ja Presidentinlinnan edessä. Poliisin on turha tulla välkivaltaisesti poistamaan meitä pippurisumutteilla. Me kuvaamme kaiken ja teemme rikosilmoituksen tai valitamme oikeistokangsterille, ei kun oikeuskanslerille !

Olympiakomitean puheenjohtaja:           Raskaan taloudellisen tilanteen rasittamana kontit tulevat sopivaan aikaan myös urheilua rakastavalle väelle. Alppimajojen käyttö ja korkean paikan leiritykset voidaan helposti korvata konteilla. Vähähappinen ympäristö antaa mainion keinon valmistautua erilaisiin kisoihin. Veren punasolujen määrä kasvaa ja vahvistaa huippu-urheilijaa juuri kriittisessä vaiheessa.

Auto-ja kuljetusalan ammattiliitto AKT:       Jos yhtään konttia lähtee tietämättämme Kotkan, Helsingin tai Kemin satamasta, tämän maan vienti pysähtyy ! Piste ! Ja niin pysähtyy myös koko maan tavarankuljetus. Niin se vaan on, sano !

Aalto yliopisto:      Tätä on kaivattu suomalaisessa arkkitehtuurissa, joka on jäänyt roikkumaan Aallon harjalle. Aivan yksinkertainen ja käytännöllinen ratkaisu. Vertikaalit ja horisontaalit linjat ja se on siinä ! Pelkkää terästä ! Tämä on arkkitehtuurin puhdaslinjaisinta Andy Warhollia. Taidetta, joka sykkii teollisen muotoilun selkeäpiirteisessä kontekstissa. Tätä tullaan katsomaan ja ihmettelemään Perniöstä, Berliinistä, Pekingistä ja Pennsylvaniasta saakka. Monikäyttöinen kontti.

Coldplay         Container is cool ! 10 pistettä ja papukaijamerkki ! Sexy ! Tässä on jotain alkuvoimaista. Otamme heti seuraavalla stadionkeikalla kontin käyttöön! Tai siis soitamme kontissa ! Mahtava akustiikka ! Great idea !

Pariisin olympiakylästä tavoitettu tasavallan presidentti:     Tämä ei aivan kuulu omaan toimialaani, ulkopolitiikkaan, mutta minähän ne lait aina lopulta hyväksyn. Niin tämänkin. Mielihyvin. Haluaisin vielä sanoa, että raja-asemille kertyneet polkupyörät voitaisiin antaa urheiluopistolla triatlonin harjoitteluun. Olen itsekin harrastanut triatlonia ja voi vakuuttaa, että se on hyvä laji.

 Oikeistokangsteri, ei vaan Oikeuskansleri:      Tässä on vielä muutama tasa-arvoon liittyvä epätasapaino. Idästä tuleville turvapaikanhakijoille tarjotaan enemmän kuin lännestä saapuville turvapaikanhakijoille. Kannattaa palauttaa viilattavaksi vielä perustuslakivaliokunnalle. Haluaisin vielä sanoa, että kaikki rajalle jätetyt polkupyörät voitaisiin hyödyntää esimerkiksi alamäkipyöräilyssä..

Ei kommentteja: