sunnuntai 11. elokuuta 2024

Todellisuuden äärellä

 Suomeen on saapunut tänä ja viime vuonna entistä vähemmän turisteja. Sen arvioidaan johtuvan Venäjän sodasta ja Suomen Venäjä läheisyydestä. Nyt on esitetty uudenlainen ratkaisu matkailun lisäämiseksi. Suomi muutetaan tasavallasta kuningaskunnaksi. Kuningaskunta tuo uudenlaista glooriaa maahan. Toki maahan pitäisi tehdä myös kuningas. Asia on hieman monimutkaisempi kuin nopeasti voisi ajatella. Kyse ei ole pelkästään henkilöstä vaan suvusta. Kuninkaan tai kuningattaren suku perii kruunun. Politiikka ei saisi kuulua kuninkaallisiin henkilöihin. Se pudottaa poliitikot ja entiset poliitikot kuten Niinistö tai Stubb pois laskuista. Voisiko kuningas tai kuningatar olla joku kulttuuri-ihminen ? Sukukin saisi olla kohtuullisen iso. En sano enempää.

Italian pääministeri Meloni on huolissaan, sillä EUn antamat koronan jälkeiset elvytysmiljardit ovat valuneet mafian käsien kautta Kiinaan. Aiemmin kerrottiin, että edelliset elvytysrahat menivät Italian mafialle. Erikoista asiassa on se, että Meloni itse oli kuukausi sitten Kiinassa sopimassa Italian ja Kiinan välisistä uusista yhteistyömahdollisuuksista. Sovittiin jotain, mutta mitä tarkkaan ottaen. Joka tapauksessa sitä pidettiin EUn näkökulmasta sooloilunsa.

Ukraina hyökkäsi Venäjälle kohti Kurskin suurkaupunkia. Joukot ovat edenneet kymmenkunta kilometria Venäjän rajalta sisämaahan. Mitä tämä tarkoittaa ? Miten tähän pitäisi suhtautua ? Onko Ukrainakin nyt hyökkääjä eikä enää puolustautuja ? Onko meidän tehtävä puolustaa tätä Ukrainan hyökkäystä ? Paljon kysymyksiä. On ymmärrettävää, että Ukraina haluaa saada sodan kauhut myös venäläisen kansan tietoisuuteen. Selittivät Putin ja  Kreml mitä tahansa terroristeista, kyse on saman sodan kauhujen siirtymisestä Venäjän maaperälle. Ehkä tällä haetaan parempia neuvotteluasetelmia silloin joskus, kun maat ovat valmiita rauhanneuvotteluihin. Joka tapauksessa tämä on isku Putinin ja Kremlin uholle.

Kansainvälinen luottoluokitusyhtiö Fitch on aikeissa muuttaa Suomen luottoluokituksen vakaasta negatiiviseksi. Se voi tarkoittaa, että Suomen ottamien lainojen korot nousevat. Se taas tarkoittaa, että valtion menot kasvavat entisestään ja uusien luottojen korot ovat korkeampia. Hallituksen piti vähentää velkaantumista, mutta toisin näyttää käyvän. Loppujen lopuksi me veronmaksajan maksamme ne velkojen korot tavalla tai toisella.

Suomen hallitus on alkanut vääntämään ensi vuoden budjettia. Suomen talous ei ole lähtenyt nousuun, joten valtion talous joutuu tiukoille. Budjetti on ennätyksellisen alijäämäinen, yli 12 miljardia. Kokonaissumma on noin 88 miljardia euroa. Henkilökuntaa vähennetään ensimmäistä kertaa vuosiin. Luvassa on jälleen paljon kiristyksiä sosiaalitukien saajille. Syyskuun alussa nousee arvonlisävero muilta paitsi elintarvikkeita. Iloisia uutisiakin on luvassa. Pääministeri Orpon lupaama tunnin juna Turusta Helsinkiin saa rahoitusta. Se toteutetaan, koska niin on luvattu. Myöskin kahdessa suurimmassa tuloluokassa on luvassa verohelpotuksia. Tämä helpottaa selvästi suuria palkkoja saavia henkilöitä.

Suomen olympiajoukkue palaa takaisin kotimaahan ilman mitalin mitalia. Tämä ei ollut yllätys niille, jotka ovat seuranneet urheilijoiden tekemisiä viime aikoina. Mitä tästä sitten seuraa ? Ei mitään ! Mitä siitä voisikaan seurata ? Paitsi tietysti selityksiä, selityksiä ja lisää selityksiä. Syyhän on valtion pienten määrärahojen. Se on jämpti niin. Ja mikäpä siinä. Pian alkaa lätkäkausi ja sitten on taas uudet tähdet, murheet ja valitukset. Syitä mitalipulaan yritetään etsiä sysistä ja sepistä. Yksi syy on kuitenkin ilmeinen. Puolet Suomen nuorista harrastaa pääosin ruutuaikaa eikä liiku juuri lainkaan. Se toinen puoli liikkuu kyllä, mutta ainoastaan sähköpotkulaudoilla. Siinä selitys Suomen vaatimattomalle mitalisaaliille. Norjalainen painonnostaja voitti kultaa Pariisissa. Hän on suomalaisnorjalainen kaksoiskansalainen. Sis kulta Suomelle ! Se ei lohduta kyllä yhtään !

Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach eroaa tehtävästään. Syynä ei ole Suomen heikko menestys Pariisin olympiakisoista. Hän haluaa viettää nautinnollisia eläkepäiviä ja antaa tilaisuuden jollekin toiselle. Eroaako Suomen olympiakomitean puheenjohtajakin tehtävästään ?  Saattaapi erota tai sitten ei !

Me eläkeläiset alamme odottelemaan ennusteita ensi vuoden eläkkeiden suuruudesta. Ensimmäisen ennusteen on antanut Eläketurvakeskus. Ensi vuonna eläkkeet nousevat 2 prosenttia. Jos eläkkeen suuruus on pari tonnia brutto, on eläke neljä kymppiä suurempi. Siis brutto. Netto on varmasti pienempi, sillä useimmiten verotus syö osan korotuksesta. Se tarkoittaa taas parin vuoden jälkeen eläkeläisille reaalitulojen laskua. Taloyhtiöiden vastikkeet ovat nousseet, lääkärimaksut, samoin matkalippujen hinnat ja monet muut maksut. Eläkeläisten pitää olla hengittämättä hiljaa koko ensi vuosi.


Ei kommentteja: