keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Populististen puolueiden riskit

Perussuomalaisten jakautuminen tuo mieleen SMP:n tapahtumat. Puolue sai muskavoiton ja jakautui myöhemmin kahtia. Sen jälkeen irtautunut ryhmä katosi pikkuhiljaa politiikan kartalta. Onko sama kohtalo tarjolla myös Uudelle Vaihtoehdolle ja uudelle Perussuomalaisille ?

Näyttää siltä, että populististen puolueiden nousu ja tuho liittyy puoluejohtoon. Usein näiden puolueiden ideologia on yhtä kuin vahva itsevaltias johtaja. SMP:tä johti Vennamo, Perussuomalaisia Soini. Vahvalla johtajalla on tukenaan mittava lakeijoiden joukko ja joukko mietelauseita, jotka perustuvat johtajansa koottuihin ajatuksiin ja käytäntöihin. Merkittäviä yksittäisiä painotuksia on toki monia, mutta varsinaista ideologiaa tai aatetta ei ole helppo ymmärtää. Kun sitten vahva johtaja väistyy tai porukkaa tulee enemmän, alkavat ristiriidat orastaa. Niin kävi Vennamolle. Samoin kävi Soinille. Soini alkoi kyllästyä ainaiseen oppositiovalitukseen ja halusi päättää uransa sisäsiistinä ministerinä. Sen myötä monista "periaatteista" joutuu lipsumaan.  Johtajan vallasta luopuminen luo helposti tyhjiön, joka pyritään täyttämään mahdollisimman nopeasti, sillä nopeat syövät hitaat. Kriitiset äänet näkevät oman mahdollisuutensa. Sisäinen oppositio haluaa muutosta ja purkaa tyytymättömyyden vallanvaihdon myötä.

Perussuomalaisen puolueen vaalilause " sitä saa mitä tilaa" muuttui kyyniseksi vitsiksi. Nyt vitsit ovat vähissä, kun valta on vaihtunut tiuhaan ja pian paljastuu karu totuus. Kaikki ovat hävinneet. Kiinnostavaa on myös huomata, etteivät muut puolueet lähteneet kalastelemaan uusia jäseniä vanhoista perussuomalaisista. Nythän on olemassa myös vapaita ja liikkuvia edustajia, jotka miettivät "poliittista kotiaan". Kenties demarit, vasurit, kepu ja kristilliset ovat niin äimistyneitä, etteivät ole heränneet apajille tai suuntautuneet uusien edustajien  kalastusreissulle. Tai mitä minä tiedän. Saattaahan olla, että puhelimet ovat pirisseet jo kuumina ja kosiskelu on kiivaimmillaan. Joka tapauksessa oppositio saa lisää kilpailijoita ja aika ärhäköitä sellaisia. Uusi perussuomalainen ryhmä tuskin jää myötäilemään hallituksen politiikkaa vaan yrittää kääntää katseita sen kriittisiin kohtiin ja valmistella jytkyä seuraaviin vaaleihin. Se taas johtaa värikkäisiin väittelyihin ja menneiden asioiden
muisteluhetkiin eduskunnassa..

Uuden vaihtoehdon myötä Timo Soini saa haluamansa siistin poliittisen uran lopun. Mielessä kajastaa varmasti jokin valtion laitoksen  tai valtion enemmistöosakkuuden omaavan yrityksen johtajan posti. Sen kepu ja kokoomus ovat hänelle velkaa. Ehkä Postista. Siellähän Pekka Vennamokin toimi ihan menestyksellisesti.

Ei kommentteja: