tiistai 13. kesäkuuta 2017

Uusi vanha vaihtoehto

Suomen politiikassa on vajaan viikon aikana käynyt melkoihn myllerrys ja puhuri. Ainakin maan hallituksessa ja perussuomaisessa puolueessa käänteet ovat olleet nopeita ja yllättäviä. Salkkarit ja kauniit ja rohkeat tuntuvat viime päivien poliittisiin käänteisiin verrattu yhtä jännittäviltä kuin SM-kisojen 50 kilometrin hiihto tai Euroviisujen Suomen karsintakilpailut. Tosi tv on kalpea haamu verrattuna perussuomalaisten todellisuuteen, draamaan ja jännitteisiin. Soinin jytkyn jälkeen monet ennustivat puolueen hajoavan. Ei näyttänyt hajoavan vaikka hallituksen rahahanat aukenivat Kreikalle ja maahanmuuttajia tulvi Suomeen kymmeniä tuhansia. Mutta nyt näyttää hajoavan. Sisäisiin valtataisteluihin.

Jälkiviisaana on helppo olla. Näyttää kuitenkin siltä, että koko näytelmän käänne tapahtui viime sunnuntaina perussuomalaisten puoluekokouksessa. Siellä uudesta vallastaan innostuneet ns. Halla-ahon kannattajat tuuppasivat soinilaiset ulos koko perussuomalaisten puoluejohdosta.  Tämä johti siihen, että Halla-aho ei saanut Sipilää ja Orpoa uskomaan uuden perussuomalaisen puoluejohdon luotettavuudesta. Hänet ja edustamansa porukka pistettiin ulos hallituskuvioista epäluotettavana ryhmänä. Mikäli Halla-ahon kannattajat olisivat jättäneet muutaman soinilaisen puoluejohtoon, olisi tilanne voinut olla täysin toinen. Nyt Uusi Vahtoehto niminen perussuomalaisista eronnut ryhmä näyttää jatkavan Sipilän hallituksessa ja halla-aholaiset kansanedustajat jatkavat perussuomalaisen puolueen mandaatilla. Voimasuhteita ei vielä tarkkaan tiedetä, mutta arviolta 23 edustajaa tullee Uusi Vaihtoehto ryhmään ja 14 jäsentä jää vanhaan ryhmään.

Kapina ei ole kuitenkaan vielä ohi. Perussuomalaisten jäljelle jäänyt eduskuntaryhmä saa kaikki puoluetuet ja Uusi Vaihtoehto jää nuolemaan näppejään. Suurin vyöry alkanut ja jatkuu lähipäivinä ja viikkoina perussuomalaisten puoluekentällä. Soinia myötäilevä kenttäväki odottaa uuden puolueen perustamista. Sitä ennen kaikki puolueen kenttäkuviot ovat totaalisen sekaisin. Sekä soinilaiset että halla-aholaiset pyrkivät keräämään omia joukkojaan pitääkseen piirijärjestöt ja puolueosastot oikeissa
 käsissä. Tulevina päivinä näytellään kiivaita ja verisiä draamoja eri kunnissa ja kaupungeissa perussuomalaisen kenttäväen keskuudessa siitä kuka oli petturi, loikkari, valtaaja tai kuka unohti
puolueeen arvot ja periaatteet rahan, isänmaan, oman edun tai puolueen edun takia.

Jos vielä pitäisi ennustaa parin vuoden kuluttua järjestettäviä eduskuntavaalien tulosta, on selvää että yhteenlaskettu edustajamäärä jää reippaasti alle nykyisen 37. Halla-aho saa nostetta ääri-ihmisten parissa ja ryhmä saattaa saada jopa yli 10 prosentin äänisaaliin. Soinilaiset (ilman Soinia) kokevat antijytkyn ja pääsevät kenties muutamaan prosenttiin. Mutta sitä ennen voi tapahtua kentällä vaikka mitä, joten veikkaamatta paras.

Ei kommentteja: