tiistai 6. kesäkuuta 2017

Vihreiden ja perussuomalaisten puheenjohtajakisat

Vihreitä ja perussuomalaisia yhdistää puheenjohtajakisassa yksi asia. Varteenotettavia ehdokkaita on molemmilla kaksi ehdokasta. Muut asiat eivät näitä puolueita yhdistäkään. Kannatuskäyrätkin ovat menneet viime kuukausina eri suuntiin.

Vihreiden kisassa Emma Karin ja Touko Aallon välillä on vaikea ennustaa voittajaa. Tosin, jo talvella  tiedettiin puheenjohtaja Niinistön suosikin olevan Kari. Vaikka vihreät toitottavat, ettei sukupuolella ei ole merkitystä, uskon pelin olevan tiukka juuri sukupuoliasetelman takia. Niinistö on saanut vihreät ennenäkemättömään lentoon napakoilla lausunnoilla ja terävällä oppositiopolitiikalla. Uuden puheenjohtajan ikäväksi tehtäväksi jää tilanteen säilyttäminen vähintäänkin siedettävällä tasolla. Se tuskin onnistuu kummaltakaan. Aalto voi parhaimmllaan säilyttää Niinistön perinnön. Veikkaan kuitenkin valinnan kääntyvän Kariin.

Perussuomalaisten puheenjohtajakisa on saanut päivittäin huomiota. Pelonsekaisin tuntein on seurattu Halla-ahon auoaion kasvua. Hän edustaa selvästi äärimmäistä perussuomalaista aatemaailmaa. Suvaitsemattomuutta ja harkittujen maahanmuuttovastisten käsitysten kärjistämistä. Terho on soinilainen puoluejohdon linjan jatkaja, joka on viime viikkoina kiristänyt mielipiteitään ahdasmielisiä myötäillen. Halla-ahon terävät mielipiteet ja ketään pelkäämätön esiintyminen herättää varmasti toivoa alhoon uponneiden perussuomalaisten keskuudessa. Terhon rooliksi jää puolueen hallituskipuilujen puolustaminen. Terhon myötä puolue kuoleutuu ja Halla-ahon kannattajat alkavat harkita oikeistolaisen populistipuolueen perustamista ruotsidemokraattien mallin mukaan. Puheenjohtajana Halla-aho saattaa keikuttaa puolueen hallituspolitiikkaa, mutta tuskin haluaa kaataa hallitusta. Puolueväelle hän antaa oljenkorren tulevaisuudelle. Kansallisesti olisi varmaankin toivottavampaa, että erilaiset ääriryhmät pysyisivät parlamenttaaristen puolueiden toiminnan piirissä. Salaseuroissa toimivat ihmiset saattavat tehdä ennennäkemättömiä tempauksia ja jopa tuhoa, jota tuskin kukaan järkevä ihminen kaipaa Suomeen. Veikkaan perussuomalaisten valitsevan Halla-ahon puheenjohtajakseen.

Ei kommentteja: