tiistai 6. kesäkuuta 2017

Qatar myrskyn silmässä

Kuusi arabimaata on asettanut Qatarin boikottiin Saudi-Arabian johdolla. Saudit väittävät Qatarin tulevan terroristeja. Tarkkailijoiden mukaan kyse on pikemminkin öljystä ja Qatarin suhteista Iraniin. Trumpin vierailu Saudi-Arabiassa on rohkaissut maata kovempaan toimintaan. Tosin molemmissa maissa on Yhdysvaltojen tukikohtia. Öljyasioissa Qatar ei ole sitoutunut Opec-maiden öljyn tuotannon rajoittamiseen. Qatarin kerrotaan maksaneen lunnasrahoja jihadistien vapauttamisesta Syyriassa.

Seuraukset ovat ennenarvaamattomat. Maailman rikkaimpiin valtioihin kuuluva Qatar on riippuvainen elintrvikkeiden tuonnista. Jo nyt ihmiset ovat alkaneet hamstrata ruokaa. Lentoyhtiö Qatar Airways on perunut kaikki lennot Saudi-Arabiaan ja lukuosia lentoja Egyptiin, Libyaan, Bahraihin, Arabiemirantteihin ja Jemeniin.

Yksityiskohtana voidaan todeta, että jalkapallon MM-kisat myönnettiin Qatariin vuodelle 2022. Qatar Airwaysin mainos on jalkapallon suurseuran Barcelonan pelipaidoissa. Mikäli jotain konkreettista yhteyttä Qatarin ja terroristien välillä pystytään näyttämään toteen, on myös jalkapalloasioiden tarkastelu suurennuslasien kanssa tarpeen.

Ei kommentteja: